Preistamppot met pittige mosterd en oude kaas

Stamppotjes, jummeeehh. Dat je me er voor wakker mag maken is een beetje vergezocht maar ik kan er op druilerige dagen zeer zeker gelukkig van worden. Of het nou om een goede ouderwetse stampandijvie of boerenkoolstamppot gaat maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit, ik vind het allemaal lekker. Vandaag deel ik preistamppot met pittige mosterd en oude kaas, op en top Hollands wat mij betreft en heel erg lekker. Weer heel anders dan deze preistamppot. Grappig is dat eigenlijk he, hoe een hoofdingrediënt hetzelfde kan zijn en dat je toch zulke verschillende gerechten op tafel tovert. Hoe dan ook, deze preistamppot tover je lekker vlot op tafel en dankzij de relatief kleine hoeveelheid aan ingrediënten is ‘ie perfect voor een doordeweekse dag als je het mij vraagt.

Preistamppot met pittige mosterd en oude kaas

Hoewel ik bij veel stamppotten een schepje jus erg lekker vind, is dat bij deze preistamppot totaal niet nodig. De crème fraîche en mosterd zorgen namelijk voor een heerlijk romige puree waardoor de stamppot het natte van de jus niet nodig heeft.

Ik vind het bij recepten altijd leuk om een aantal alternatieve ingrediënten aan te dragen, zodat je het gerecht kunt tweaken naar jouw smaak, maar bij deze preistamppot vind ik dat lastig. Ik vind de ingrediënten namelijk stuk voor stuk echt goed bij elkaar passen en ik zou er zelf niets aan toe willen voegen of aan willen veranderen. Ik ben benieuwd of jij er ook zo over denkt als je deze stamppot gaat proberen!

Preistamppot met pittige mosterd en oude kaas

3.42 van 36 stemmen

Preistamppot met pittige mosterd en oude kaas

Porties2 personen

Ingrediënten

 • 500 gr kruimige aardappelen
 • 125 gr spekblokjes
 • 200 gr prei in halve ringen
 • 1 rode paprika in blokjes
 • 1 el dijon mosterd
 • 125 gr crème fraiche
 • 100 gr geraspte oude kaas
 • peper en zout

Instructies

 • Was en schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappelen in 20/25 minuten gaar.
 • Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan knapperig. Voeg hier de gesneden prei en rode paprika aan toe en bak deze mee tot de paprika zacht is.
 • Giet de gaargekookte aardappels af en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Voeg de mosterd, crème fraîche en oude kaas toe en roer het geheel tot een smeuïge puree.
 • Schep de spekblokjes en gebakken groenten bij de aardappelpuree in de pan. Schep alles goed om en breng de stamppot op smaak met peper en zout.

Join the Conversation

 1. De stamppot ziet er lekker uit! Lekkere combinatie ook met die oude kaas.

 2. Ik ben ook echt een stampotfan, maar houd het meestal toch bij de ‘traditionele’ versies. Deze stampot vind ik wel het proberen waard, ziet er lekker uit!

 3. Super lekker! Ik wil deze snel eens maken nu de winter echt is aangebroken. Ik hoop dat de mijne net zo mooi wordt als op de foto’s!

 4. Ga ‘m eerst eens zo maken! Daarna kijken of ik ‘m verder wil tweaken. Hij ziet er heerlijk uit!!

 5. Anmriej says:

  Wow wow. Zojuist gegeten (heel iets minder Dijon en kaas) en echt mega lekker! Dankje voor het recept!

 6. Eindelijk eens preistamppot gemaakt dankzij jouw recept. En het was smullen! Een restje ingevroren. Ben benieuwd of dat volgende keer net zo lekker zal zijn.

 7. Coosje Kok says:

  Ik kook 1x in de 2 weken op de Meridiaan, een huis voor dementerende mensen. En dit recept lijkt me heel lekker voor ze. Ze vinden traditioneel eten toch het lekkerst.:)). Ben benieuwd.

  1. Oh, ik ben benieuwd wat ze er dan van vinden! Laat je het even weten?

 8. Caroline says:

  Vandaag gemaakt. Aardappels gekookt met een rundvlees bouillonblokje en wat kookvocht hiervan toegevoegd bij het stampen van de aardappels. In plaats van dijonmosterd heb ik honingmosterd gebruikt en ipv oude kaas belegen geraspte kaas…

  1. En? Geslaagd?

 9. Amanda says:

  Ohohoh wat was dat goddelijk! Thnx!

 10. Heerlijk inderdaad, combi prei, spekjes, kaas mosterd. Ik maakte ‘m voor 2 dagen/2 personen en voegde 200 gr (diepvries)erwten en 2 gele paprika’s toe om meer groenten erin te krijgen. Erwten bij die combi vind ik nl ook altijd lekker (denk aan risotto uit de oven met spekjes, erwten en prei :-)).

  1. Klinkt héérlijk! Ik ben ook echt dol op erwtjes, jum.

 11. Marianne says:

  Vanavond jouw heerlijke preistamppot gegeten. We hebben gesmuld. Dank je wel voor het delen van dit recept.

  1. Wat fijn om te horen!

 12. Simone says:

  Het was echt heerlijk en viel ook bij de kinderen erg in de smaak. Deze heeft nu al meerdere keren op ons menu gestaan.

 13. Petra says:

  Vanavond gegeten. Had hem al afgeproefd om te kijken of er nog peper bij moest en vond hem heerlijk fris, met een vleugje dyon. Toen zag ik dat ik de kaas vergeten was….ook met kaas is ie lekker, maar wel zwaarder. Van de rest ga ik van de week kroketjes maken. Ik ga hem zeker nog eens maken. Dank je wel voor het recept!

 14. Patricia says:

  Superlekker, tnx!

 15. Johan says:

  Lekkere combinatie! Wel de helft minder kaas gedaan en het spek weggelaten. Smullen.

 16. Lijkt mij heerlijk maar wil graag weten welke worst erbij ligt

  1. Dat is een grove rookworst van de slager!

 17. Jos de graaf says:

  Mijn preistampot is geïnspireerd door het recept en was heerlijk:
  Aardappelen en prei samen15 minuten koken. In de tussentijd bacon bakken. Alles daarna flink stampen. Daarna serveren met jus met uitjes, magere worst en dyon mosterd. Eet smakelijk.

  1. Klinkt top!

 18. Lauta says:

  Erg lekker, ik heb hem wat aangepast door gebakken ui en knoflook erbij te doen en wat kruidenkaas. Zelfs mijn kritische pubers waren tevreden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close