Ik merk dat als ik voor meerdere mensen een lunch verzorg, ik graag een quiche in de oven schuif. Om deze redenen; Het is makkelijk te maken, biedt eindeloos veel variatie en je kunt het een dag van tevoren klaarmaken. En dat laatste scheelt dus tijd in je voorbereiding wat in mijn geval vaak wel lekker uitkomt. O en dan nog een reden; als hier iets van overblijft kun je het goed bewaren. Makkelijk voor de volgende dag; weer als lunch of als bijgerecht voor het avondeten.
Ik koos deze keer voor pompoen en bacon als vulling en die twee samen is een hele lekkere match. De bacon bak je op met een beetje basterdsuiker zodat de quiche nog wat zoeter wordt en de vulling bestaat verder uit flink wat eieren + slagroom. Al met al is het een flinkerd dus ik kan je aanraden de bodem eerst even (bijna) af te bakken in de oven zodat deze mooi hard is.
Pompoenquiche met Zoete Bacon
Ingrediënten
- 8 plakken hartig taartdeeg
- 800 gram pompoenblokjes
- 2 rode uien gesnipperd
- 1 teen knoflook geraspt
- 300 gram baconblokjes
- 25 gram rietsuiker
- 8 eieren
- 125 ml slagroom
- 1 tl komijn
- 1 tl chilivlokken
- handje parmezaan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Breng een pan water aan de kook en kook de pompoenblokjes totdat ze net gaar zijn. Ze garen straks in de oven verder.
- Bekleed ondertussen een taartvorm met de plakken hartig taartdeeg, prik gaatjes in de bodem en schuif deze in de oven voor 10-15 minuten; de bodem en rand moeten even afgebakken worden.
- Fruit nu de uien en bak de knoflook kort mee. Voeg de bacon en de rietsuiker toe, bak tot de bacon gaar is en de suiker volledig gesmolten.
- Klop ondertussen de eieren los en mix met de slagroom. Voeg de kruiden, de pompoenblokjes en het baconmengsel toe. Roer goed door elkaar, giet het mengsel in de taartvorm en strooi de parmezaanse kaas er overheen. Schuif nogmaals in de oven, voor ongeveer 30-40 minuten. Als de vulling stevig is, is hij klaar.