Quiche Lorraine uit de springvorm

Ik heb bewust de toevoeging ‘uit de springvorm’ aan de naam van dit recept gedaan want stel je nou voor dat er onder een van jullie een Française zit, dan krijg ik ongetwijfeld op mijn dak dat ik dit recept Quiche Lorraine noem. Het was wel de bedoeling om hier een echte quiche van te maken hoor, maar tijdens het koken kwam ik erachter dat ik mijn quichevorm thuis had liggen en niet op kantoor. Ik moest dus even freestylen en besloot het gerecht klaar te maken in een springvorm, dat zorgde direct voor een lekkere rustieke look aan dit recept en stiekem vind ik dat wel heel erg leuk. Voor de rest vind je in deze Quiche Lorraine uit de springvorm alle ingrediënten die thuishoren in een traditionele Quiche Lorraine: spekjes, prei, ui, ei en kaas. En nog een aantal andere dingen maar de basis is altijd hetzelfde. Voor dit recept maakte ik het quichedeeg ook zelf, dat is namelijk ongelofelijk makkelijk en hartstikke lekker. Heb je nou helemaal geen zin om het deeg zelf te maken dan snap ik dat ook hoor. Koop dan gewoon een vel hartig taartdeeg bij de supermarkt, daarmee zal de hartige taart ook lekker smaken.

Op OMF staan overigens nog twee andere variaties op de Quiche Lorraine. Deze mini Quiche Lorraine is heel leuk bij een uitgebreide brunch of om mee te nemen als lunch naar je werk of school. Ook staat er een iets gezondere variant van de quiche op de blog.

Quiche Lorraine uit de springvorm

4 van 1 stem

Quiche Lorraine uit de springvorm

Helemaal zoals het hoort is deze Quiche Lorraine uit de springvorm natuurlijk niet. Maar hij heeft wel een heerlijke rustieke look en de smaak is top!
Porties1 taart (22 cm)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • quichevorm (30cm) of springvorm (22 cm)
  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • deegroller

Ingrediënten

Quichedeeg

  • 250 g bloem
  • 1 tl zout
  • 125 g koude boter - in blokjes
  • 3 el koud water

Vulling

  • 1 prei - in halve ringen
  • 250 g spekblokjes
  • 1 ui - gesnipperd
  • 5 eieren
  • 200 ml kookroom
  • 125 g crème fraîche
  • 200 g gruyère - geraspt
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor het quichedeeg in de kom van de keukenmachine en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  • Pak het deeg in plasticfolie in en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Bak ondertussen de prei, spekblokjes en ui in een koekenpan tot de prei en de ui gaar zijn. Laat de vulling iets afkoelen en desnoods uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de eieren met de kookroom, crème fraîche, gruyère en nootmuskaat op. Voeg er ook wat peper en zout aan toe.
  • Bebloem je aanrecht en rol hierop het quichedeeg uit tot een grote ronde plak van ong. 3mm dik. Bekleed de spring- of quichevorm met het deeg. Eventueel overtollig deeg kun je wegsnijden. Ik koos ervoor om het deeg langs de randen van de springvorm omhoog te laten komen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem van de quiche.
  • Schep de quicevulling op het deeg, verspreid goed over de hele bakvorm.
  • Schenk dan het eimengsel in de vorm. Zorg ervoor dat de kaas goed over de bakvorm verdeeld is.
  • Bak de Quiche Lorraine in het midden van de oven in 40 minuten gaar.

Notities

Je kunt de quiche weer opwarmen in de oven. Doe dit ong. 15-20 minuten op 180℃.
Gang: hoofdgerecht, lunch
Keuken: Frans
Trefwoord: hartige taart, quiche, quiche lorraine, quichedeeg, taartdeeg, warme taart

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Quiche Lorraine uit de springvorm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close