Quiche Lorraine, maar dan healthier

De meest bekende quiche in de wereld van de quiches/hartige taarten is wel de Quiche Lorraine. Traditioneel is deze quiche een open taart op zanddeeg met een vulling van luchtig opgeklopte custard waar als hoofdingrediënten spek en kaas aan toe zijn gevoegd. Ik ben zelf gek op hartige taarten, het is hét gerecht om restjes bij op te maken, maar nu ik aan het Weight Watchen ben, kan ik natuurlijk geen overdosis aan kaas en spekjes gebruiken. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een gezondere variant en die heb ik gevonden! In de Light Koken van juli 2012. Ik heb het recept wel iets aangepast naar mijn smaak natuurlijk en eigenlijk is het geen Quiche Lorraine meer te noemen.

1.67 van 3 stemmen

Quiche Lorraine, maar dan healthier

De meest bekende quiche in de wereld van de quiches/hartige taarten is wel de Quiche Lorraine. Dit recept is daar een gezondere variant op.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

 • oven
 • springvorm of taartvorm

Ingrediënten

 • 5 plakjes deeg voor hartige taart - Koopmans
 • 4 eiwitten
 • 350 ml halfvolle melk
 • 125 g hamblokjes
 • 2 stengels prei
 • 2 uien
 • 100 g geraspte magere kaas
 • peper en zout
 • nootmuskaat

Instructies

 • Laat de plakjes deeg ontdooien en bekleed een ingevette springvorm (of andere taartvorm) met het deeg. Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC.
 • Bak de taartbodem zeven minuten in het midden van de oven. Terwijl de taartbodem alvast een beetje voor gaart, kun je de rest van de ingrediënten vast snijden. Snijd de prei in ringen en de ui in halve ringen.
 • Meng de meng tezamen met de eieren en de eiwitten in een maatbeker. Klop goed door tot de ingrediënten gemengd zijn. Breng vervolgens op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
 • Wanneer de taartbodem heeft voorgebakken vul je de taart met de vulling van ham en groenten. Giet hier vervolgens het ei/melk mengsel overheen en zorg dat je het een beetje goed verdeeld.
 • Strooi de geraspte kaas over de taartvulling en bak de quiche zo’n dertig minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Notities

tip:
Stiekem vind ik hartige taart/quiche ontzéttend lekker met een beetje knoflooksaus. Gelukkig is het bovenstaande recept vrij mager, dus een beetje saus mag best!
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: dieet, gezond, hapjes/snacks, hartige taart, mager, quiche, quiche lorraine, recept

Quiche Lorraine

quiche2

quiche lorraine

Join the Conversation

 1. Foodloveandhappiness says:

  Ziet er niet verkeerd uit! Ik heb nog nooit een quiche lorraine gemaakt, ben geen fan van prei…

 2. MySuperSweetLife says:

  Klinkt erg lekker! Wat heb jij een super leuke blog! Ik ben je via bloglovin gaan volgen. Hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijn blog!
  Liefs

 3. Sanne van den Berg says:

  Super leuk recept. Als ik dit zou gaan maken, moet ik alleen wel e prei en ui eruit laten, daar is mijn moeder allergisch voor. Kan ik misschien wel vervangen door andere groenten. Broccoli en rucola denk ik.

 4. Silvy Horemans says:

  Deze ga ik vandaag eens proberen! Ik logeer deze week bij mijn ouders omdat ik een week geen school heb. Dan verwen ik hen wel eens graag met wat lekkers. Omdat m’n moeder op dieet is moet ik wel opletten met wat ik kook… jou quiche lijkt me een ideale oplossing!

 5. susanne says:

  Ik wil dit recept graag proberen maar ehm…. ‘Meng de meng tezamen met de eieren en de eiwitten’?
  Ik neem aan dat ik de MELK met de eiwitten moet mengen. Maar dan ook nog de EIEREN, is dat dan het eigeel of wat moet dat eigenlijk zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close