De credits voor deze pastel de nata blondies gaan volledig naar Crystelle Pereira. Ik ken haar niet, maar ik kwam een foto van de blondies tegen op haar Instagramaccount en was volledig verliefd. Toen ik haar pagina verder doorspitte, kwam ik erachter dat zij veel variaties maakt met blondies. Een beetje wat ik doe met cheesecakes, doet zij met blondies.
Zo zag ik recepten voorbij komen voor amandel croissant blondies, pain au chocolat blondies en ga zo maar door. Er kwamen wat reacties met ‘waarom iets dat al perfect is verbouwen tot iets anders’, maar ik vind het geniaal bedacht.
Deze pastel de nata blondies zijn ook briljant. Ze smaken ècht naar pastel de nata en iedereen die ik de blondies heb laten proeven, werd verliefd. Bij deze dus het recept!
Let op: trek er wel wat tijd voor uit. De blondies bestaan uit maar liefst drie(!) lagen.
Blondies recept
Als ik zou moeten kiezen tussen blondies of brownies, kies ik bij voorkeur altijd voor blondies. Hoewel ik een chocoladereep fantastisch lekker vind, ben ik niet zo’n enorme fan van andere chocoladebaksels. Aangezien er aan blondies geen chocolade te pas komt, is het dus dikke prima.
De blondies recepten die we tot nu toe hebben gedeeld op OMF, zijn stuk voor stuk vrij cake-achtig te noemen. Deze pastel de nata blondies zijn meer fudgy. Er wordt geen bakpoeder aan het blondiebeslag toegevoegd, waardoor het geheel in de oven niet zal rijzen en dus ook niet luchtig wordt. Ik vond het geweldig en denk niet dat ik mijn blondies snel nog op een andere manier zou maken.
Ben je benieuwd naar de blondie recepten die we hebben gemaakt, dan vind je die allemaal onder het linkje!
Het verschil tussen blondies en brownies
Veel mensen denken nog altijd dat het verschil tussen blondies en brownies met name te danken is aan de kleur chocolade die wordt gebruikt. Brownies zouden gemaakt worden met melk of pure chocolade, blondies met witte chocolade. Maar dat is dus niet het geval!
Sterker nog, aan blondie beslag wordt eigenlijk helemaal geen chocolade toegevoegd! Het belangrijkste ingrediënt bij blondies is lichtbruine basterdsuiker. Dit zorgt voor een heel licht karamelsmaakje aan de blondies. Wel goed zoeken wat die karamel smaak betreft hoor – haha.
Dus eigenlijk zijn blondies en brownies totaal verschillend.
Pastel de nata maken
Voor deze blondies dien je weliswaar wat tijd uit te trekken om alle drie de lagen te maken, met het maken van authentieke pastéis de nata ben je ook wel even bezig.
En net zoals bij het èchte pastéis recept, breng je ook bij deze blondies de custardlaag op smaak met suikersiroop. Dus eigenlijk maak je 4 onderdelen voor deze zoete lekkernij. Het is het harde werken waard though!
Voor de custardlaag op deze blondies gebruikte ik lichtbruine basterdsuiker, omdat ik dat ook voor het blondies beslag nodig had. En ik hou nou eenmaal van gemak. Als je voor de custard witte basterdsuiker gebruikt, krijg je een nóg mooier uiterlijk met echt die gelige kleur van de pastel de nata.
Top de blondies af met een beetje poedersuiker en/of kaneel en je nieuwe lievelings is geboren.
Pastel de nata blondies – de beste mix van beide
De pastel de nata blondies combineren echt het beste van twee werelden: een krokante bladerdeegbodem zoals we die ook kennen van pastel de nata. Gevolgd door een stevige chewy blondielaag, afgetopt met de heerlijk romige custard die licht is gebrand in de oven.
Ik vond het een fantastische combinatie. En hoewel ik in eerste instantie dacht dat het karameliseren van het bladerdeeg een beetje teveel van het goede was, bleek het een onmisbare stap in het recept te zijn. Het krokante bladerdeeg zorgt voor de perfecte krokante tegenhanger tegenover de stevige blondie en de zachte custard bovenop.
De meest gehoorde reactie van mijn ‘proefpersonen’: “WOW, dit smaak ècht naar pastel de nata!” En ja, dat vond ik ook. Ik vond het echt een hit, dus mocht je in het weekend eens wat meer tijd hebben om uitgebreid te bakken, dan zijn deze blondies een aanrader!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pastal de nata blondies
Benodigdheden
- 2 bakplaten met bakpapier
- vierkante bakvorm van 20×20 cm
- elektrische (hand)mixer
- keukenthermometer
Ingrediënten
Gekarameliseerd bladerdeeg
- 1 vel koelvers bladerdeeg (of 4 diepvries vellen)
- 2 el poedersuiker
Blondie beslag
- 220 g boter
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2 tl vanille-aroma
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 200 g bloem
- 1 tl zout
Pastel de nata topping
- 6 eidooiers
- 30 g bloem
- 1 tl vanille-aroma
- 300 ml melk
- 250 g basterdsuiker
- 2 reepjes citroenschil
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 150 ml water
Instructies
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet de vierkante bakvorm goed in.
Gekarameliseerd bladerdeeg
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Rol het bladerdeeg uit en snijd dit in de vorm van de bakvorm. Leg het bladerdeeg op de bakplaat.
- Strooi de poedersuiker over het bladerdeeg.
- Dek het bladerdeeg af met een vel bakpapier en leg de andere bakplaat bovenop.
- Bak het bladerdeeg in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en super knapperig.
- Leg het gekarameliseerde bladerdeeg op de bodem van de bakvorm.
Blondie beslag
- Draai de oven terug naar een temperatuur van 170℃ hetelucht.
- Doe de boter in een steelpannetje en smelt dit. Laat de boter nog enkele minuten langer verwarmen, tot een mooie hazelnoot kleur ontstaat.
- Schenk de boter in een beslagkom en roer de basterdsuiker door de boter.
- Klop vervolgens de eieren, eidooier en de vanille-aroma door het mengsel.
- Voeg de bloem, kaneel en zout toe en spatel de droge ingrediënten door het natte beslag.
- Schenk het blondiebeslag in de bakvorm en bak de blondies 15 minuten in het midden van de oven.
Pastel de nata topping
- Pas de temperatuur van de oven weer aan. Dit keer tot 250℃ hetelucht en anders zo heet als 'ie kan.
- Maak ondertussen de pastel de nata topping. Doe hiervoor de eidooiers met de bloem, vanille-aroma en een scheutje melk in een beslag kom en klop op tot een lichtgeel mengsel.
- Schenk de rest van de melk in een steelpannetje en verwarm dit.
- Doe de lichtbruine basterdsuiker, citroenschil, kaneel en water in een andere steelpan. Verwarm dit op het vuur tot de siroop een temperatuur heeft van 105℃. Niet roeren!
- Schenk een deel van de warme melk bij het eimengsel in de beslagkom en schenk vervolgens alles terug in het steelpannetje.
- Breng de custard al roerend aan de kook en laat deze in 5-10 minuten indikken.
- Draai het vuur laag en schenk al kloppend de suikersiroop bij de custard in de pan.
- Schenk de pastel de nata custard op de blondies in de bakvorm en schuif de ovenschaal 15-17 minuten terug in de oven. De custard mag hier en daar donker kleuren aan de bovenkant en moet nog lichtjes wiebelen.
- Laat de pastel de nata blondies afkoelen op het aanrecht en zet ze daarna minimaal 2 uur in de koelkast om volledig op te stijven.