Ga terug
+ servings
pasteis de nata
Recept afdrukken
2.60 van 5 stemmen

Pastal de nata blondies

Liefhebbers van Pastel de nata moeten echt deze blondies een keer geprobeerd hebben. Het is een karweitje om ze te maken, maar het resultaat is gru-we-lijk lekker. Een match made in heaven, het beste van twee werelden.
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Afkoelen/opstijven2 uur
Totale tijd3 uur 30 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans, Portugees
Trefwoord: blondies, custard, fastfood friday, pasteis de nata
Servings: 16 stuks

Equipment

  • 2 bakplaten met bakpapier
  • vierkante bakvorm van 20x20 cm
  • elektrische (hand)mixer
  • keukenthermometer

Ingrediënten

Gekarameliseerd bladerdeeg

  • 1 vel koelvers bladerdeeg (of 4 diepvries vellen)
  • 2 el poedersuiker

Blondie beslag

  • 220 g boter
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 tl vanille-aroma
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 200 g bloem
  • 1 tl zout

Pastel de nata topping

  • 6 eidooiers
  • 30 g bloem
  • 1 tl vanille-aroma
  • 300 ml melk
  • 250 g basterdsuiker
  • 2 reepjes citroenschil
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 150 ml water

Instructies

  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet de vierkante bakvorm goed in.

Gekarameliseerd bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd dit in de vorm van de bakvorm. Leg het bladerdeeg op de bakplaat.
  • Strooi de poedersuiker over het bladerdeeg.
  • Dek het bladerdeeg af met een vel bakpapier en leg de andere bakplaat bovenop.
  • Bak het bladerdeeg in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en super knapperig.
  • Leg het gekarameliseerde bladerdeeg op de bodem van de bakvorm.

Blondie beslag

  • Draai de oven terug naar een temperatuur van 170℃ hetelucht.
  • Doe de boter in een steelpannetje en smelt dit. Laat de boter nog enkele minuten langer verwarmen, tot een mooie hazelnoot kleur ontstaat.
  • Schenk de boter in een beslagkom en roer de basterdsuiker door de boter.
  • Klop vervolgens de eieren, eidooier en de vanille-aroma door het mengsel.
  • Voeg de bloem, kaneel en zout toe en spatel de droge ingrediënten door het natte beslag.
  • Schenk het blondiebeslag in de bakvorm en bak de blondies 15 minuten in het midden van de oven.

Pastel de nata topping

  • Pas de temperatuur van de oven weer aan. Dit keer tot 250℃ hetelucht en anders zo heet als 'ie kan.
  • Maak ondertussen de pastel de nata topping. Doe hiervoor de eidooiers met de bloem, vanille-aroma en een scheutje melk in een beslag kom en klop op tot een lichtgeel mengsel.
  • Schenk de rest van de melk in een steelpannetje en verwarm dit.
  • Doe de lichtbruine basterdsuiker, citroenschil, kaneel en water in een andere steelpan. Verwarm dit op het vuur tot de siroop een temperatuur heeft van 105℃. Niet roeren!
  • Schenk een deel van de warme melk bij het eimengsel in de beslagkom en schenk vervolgens alles terug in het steelpannetje.
  • Breng de custard al roerend aan de kook en laat deze in 5-10 minuten indikken.
  • Draai het vuur laag en schenk al kloppend de suikersiroop bij de custard in de pan.
  • Schenk de pastel de nata custard op de blondies in de bakvorm en schuif de ovenschaal 15-17 minuten terug in de oven. De custard mag hier en daar donker kleuren aan de bovenkant en moet nog lichtjes wiebelen.
  • Laat de pastel de nata blondies afkoelen op het aanrecht en zet ze daarna minimaal 2 uur in de koelkast om volledig op te stijven.