Uit de keuken van Kayleigh: Schotse Steak Pie

Hoera! Tijd voor weer een nieuwe editie van Uit de keuken van. Vandaag reizen we af naar het mooie Schotland en trakteert Kayleigh (zo’n mooie naam!) ons op traditionele Schotse Steak Pie. Van die Steak Pie zijn talloze variaties maar ik maakte hem met gestoofde sukadelappen en kastanjechampignons en verpakte het hele prutje in twee vellen bladerdeeg. Even in de oven en je hebt ultiem comfort food te pakken dat perfect is om te maken op een grauwe zondagmiddag. Wij vonden het echt zó ongelofelijk lekker; hebben er twee dagen heerlijk van gegeten. Kayleigh vertelt ons vandaag waarom het gerecht haar zo aan Schotland doet denken en vertelt daarbij ook direct iets meer over Schotse eetgewoontes. Want hoe uitgebreid eten ze daar eigenlijk?

Ierse Steak Pie

kayleigh

Wie ben je, wat doe je en waarom hou je zo van eten/koken?

Ik ben Kayleigh Simsek-Donnelly. Ik werk parttime bij een assurantiekantoor en ik ben getrouwd en mama van Mila (3) en Rana (1). Tegenwoordig hou ik erg van bakken en koken! Toen ik in 2012 op mezelf ben gaan wonen kon ik nog net een ei bakken. En vond ik koken echt niks aan! (omdat ik het niet kon) Toen ben ik in 2016 gaan samenwonen met mijn man wilde ik toch wel iets beter mijn best gaan doen en ben ik gewoon gaan oefenen en uitproberen en dan gaat tot nu toe nog steeds (bijna altijd) goed. We eten als gezin ook altijd samen gezellig aan tafel. Eten staat voor gezelligheid!

Waarom heb je voor dit recept gekozen?

Mijn vader is Schots, onze familie woont in Glasgow. Toen ik nog thuis woonde gingen we nog eens regelmatig op bezoek daar. Helaas is het nu alweer een tijdje geleden. Toen ik jouw vraag over een gerecht uit mijn cultuur voorbij zag komen dacht ik meteen aan Steak Pie. Pie’s zijn echt Schots, mijn vader is er ook dol op.

Kun je iets meer vertellen over het recept? Zijn er variaties mogelijk, tips om het gerecht niet te laten mislukken, waar haal ik de beste ingrediënten?

Er zijn ontelbare variaties op het gerecht. Steak Pie is natuurlijk met steak maar je kan het vullen met vis, kip of alleen groente. Je kan hem bekleden met bladerdeeg, pizzadeeg, fillodeeg of aardappelpuree. Je kan alle groentes erin doen en zelfs saus. Het kan ook bijna niet mislukken. Je moet zorgen dat het vlees goed mals is en dat je de Pie niet te lang in de oven laat staan. Wij zijn gek op champignons daarom zitten die er bij ons altijd in. De beste ingrediënten haal je natuurlijk bij de slager en groenteboer maar wij halen het vaak bij de Jumbo of Lidl en dan is het ook heerlijk!

Hoe belangrijk is eten binnen de cultuur waarin je bent opgegroeid/waarmee je bekend bent?

Bij mijn familie in Schotland is eten niet zo belangrijk. Zij eten daar vaak laat, onregelmatig en ongezond. Wat me daar opviel is dat er in de supermarkt weinig verse groente en fruit ligt. En het grappig is dat die Steak Pie, eigenlijk alle pie’s daar, kant en klaar in de koeling liggen! En dat zijn de lekkerste van allemaal!

Wat is je allermooiste herinnering, gerelateerd aan eten?

Het mooiste was dat ik de Steak Pie voor onze afspraak thuis had gemaakt om een keertje te oefenen en m’n vader had uitgenodigd om te keuren. Hij is de keurmeester als het gaat om de Schotse gerechten. En hij keek erg blij toen de taart op tafel kwam en vond hem heerlijk!

Ierse Steak Pie

4.54 van 13 stemmen

Schotse Steak Pie

Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Waar te bewaren afgedekt in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen, het deeg wordt wel zacht

Benodigdheden

  • braadpan
  • quichevorm (30 cm), springvorm of ovenschaal

Ingrediënten

  • 40 g boter
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien - grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 800 g sukadelappen - in blokjes van 2x2 cm
  • 2 el bloem
  • 250 g kastanjechampignons - in kwarten
  • 300 ml water
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el verse peterselie - fijngehakt
  • 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 1 ei - losgeklopt
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt de boter in een diepe braadpan en doe hier direct de olie bij. Fruit de uien en knoflook in de gesmolten boter.
  • Doe de blokjes sukadelap in een kom en voeg hier de bloem, peper en zout aan toe. Schep even goed om en schep het vlees vervolgens in de pan. Bak het vlees rondom op hoog vuur bruin.
  • Doe de champignons bij het vlees in de pan en schep even goed om.
  • Schenk dan het water in de pan en breng dit aan de kook. Verkruimel zodra het water kookt het bouillonblokje boven de pan en voeg ook de laurierblaadjes en tomatenpuree toe. Roer goed door.
  • Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het vlees 2 - 2,5 uur rustig stoven.
  • Schep na 2,5 uur het vlees en de champignons uit de pan. Kook het achtergebleven kookvocht op hoog vuur in tot het ten minste is gehalveerd. Het mag niet te vloeibaar meer zijn. Denk aan de textuur van een dikke saus.
  • Schep zodra de saus dik is geworden het vlees en de champignons weer terug in de pan en voeg de peterselie toe. Roer goed door en breng het vlees op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Vet de quichevorm in en bekleed de vorm met een vel bladerdeeg.
  • Vul de vorm met het stoofvlees*.
  • Leg het tweede vel bladerdeeg over de vulling in de quichevorm. Vouw de randen goed om en druk ze eventueel op elkaar met een vork zodat de vulling goed zit opgesloten.
  • Maak een gaatje in de bovenkant van de steak pie en smeer de bovenkant volledig in met losgeklopt ei.
  • Bak de Steak Pie in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin en gaar.

Notities

*Om er zeker van te zijn dat de bladerdeegbodem niet zacht zou worden, heb ik deze lichtjes met paneermeel bestrooid voordat ik de vleesvulling in de quichevorm schepte.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Schotse Steak Pie

Dankjewel Kayleigh, voor het delen van dit héérlijke recept en jouw herinneringen.

Ook meewerken? Stuur je recept, antwoorden op de onderstaande vragen én een paar foto’s van jezelf naar sabine@ohmyfoodness.nl, dan ga ik aan de slag met je recept!

– Wie ben je, wat doe je en waarom hou je zo van eten/koken?
– Waarom heb je voor dit recept gekozen?
– Kun je iets meer vertellen over het recept? Zijn er variaties mogelijk, tips om het gerecht niet te laten mislukken, waar haal je de beste ingrediënten?
– Hoe belangrijk is eten binnen de cultuur waarin je bent opgegroeid/waarmee je bekend bent?
– Wat is je allermooiste herinnering, gerelateerd aan eten?

Join the Conversation

  1. Sylvia says:

    Hoe kan ik de pie het beste opwarmen? En kan ik deze ook gedeeltelijk invriezen?

    1. Sabine Author says:

      Je kunt deze pie zeker goed invriezen. Laten ontdooien in de koelkast en dan weer even opwarmen in de oven is het makkelijkst. Wat dat opwarmen betreft: ik zou de taart zo’n 20-25 minuten op 180 graden opwarmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close