Uit de keuken van Elena: Russische Tefteli

Begin dit jaar startte ik met een nieuwe YouTube-serie: Uit de keuken van… waarin ik met lezers van OMF de keuken in wilde duiken om een gerecht uit hun cultuur te maken en tegelijkertijd ook meer over hun eetcultuur te leren. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten en zijn we nooit verder gekomen dan het opnemen van één aflevering. In deze aflevering maakte ik samen met Alexandra een authentiek Grieks gerecht. Een paar lezers die zich hadden aangemeld voor deze serie waren gelukkig wel zo lief om me hun recept te sturen en antwoord te geven op de vragen die ik ze stelde. Bij deze dus een nieuwe ‘aflevering’! Zonder video helaas maar wel met authentiek recept en het verhaal erachter. Vandaag is het de beurt aan Elena. Elena heeft Russische roots en laat ons kennis maken met haar eetcultuur en deelt het recept voor Russische Tefteli: gehaktballetjes in tomaten-roomsaus.

Uit de keuken van Elena

Wie ben je, wat doe je en waarom hou je zo van eten/koken?

“Mijn naam is Elena Lavrenteva, ik werk als Informatie- &Procesadviseur bij de Gemeente Utrecht. Het houden van eten/koken heb ik van mijn moeder gekregen. Zij verzamelde altijd nieuwe recepten en verwende ons in het weekend met verschillende lekkere/nieuwe gerechten. Sowieso veel en lekker eten hoort in de Russische cultuur. Het is het moment om samen te zijn en gezellig met elkaar te hebben. In Nederland vier ik alle feesten met veel eten: geen blokjes kaas en plakjes worst op tafel  Iedereen is welkom bij ons om te eten. Mensen nemen zelfs eten mee naar huis omdat anders te veel lekkers overblijft.”

Waarom heb je voor dit recept gekozen?

“Bijna in ieder land worden gehaktballetjes (en dit zijn Tefteli eigenlijk ook) gemaakt, maar volgens mij alleen in Slavische landen worden zij op deze manier, met rijst dus, bereid. Het is echt moeite waard om ze een keertje te proeven!”

Kun je iets meer vertellen over het recept? Zijn er variaties mogelijk, tips om het gerecht niet te laten mislukken, waar haal je de beste ingrediënten?

“Met de smaak kan worden gevarieerd door verschillende kruiden te kiezen en de saus waarin Tefteli worden bereid te veranderen. Tefteli zouden niet zo snel kunnen mislukken, wel uit elkaar vallen aangezien er geen korstje is zoals op andere gehaktballetjes. Dus goed aanbraden en heeeeeeel voorzichtig omdraaien tijdens het koken. Alle ingrediënten voor Tefteli kan je in principe in normale supermarkten halen. Wel raad ik aan om boekweit (mocht je dit bij de Tefteli willen eten i.p.v. aardappelpuree) en geraspte scherpe wortel in de Russische winkel te halen. Hiermee maak je maaltijd compleet, smaakt goed bij elkaar en door die wortel ziet er nog eens leuk uit op de foto. Ik weet niet of jij vaak boekweit hebt gekookt, maar mijn trucje is: neem 2 keer zoveel water als boekweit, kook totdat er geen water meer is, af en toe roeren en als het klaar is, laat een flink klontje roomboter in boekweit smelten. Zoooo lekker!”

Wat is je allermooiste herinnering, gerelateerd aan eten?

“Wanneer mijn moeder kookte, ging zij altijd zingen of neuriën. Dit betekende dat zij naar haar zin had en dat proefden wij altijd in haar eten. Mijn moeder is 5 jaar geleden plotseling overleden. Als ik aan het koken ben, dan denk ik vaak aan haar en wat zij van mijn eten zou vinden. Ik denk dat zij aangenaam verrast zal zijn.”

Russische Tefteli

4.67 van 6 stemmen

Russische Tefteli

Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren twee dagen

Ingrediënten

Gehaktballen

  • 100 g (rondkorrelige) rijst - geen risotto rijst!
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 3 el gehaktkruiden met ui - bijv. van Silvo
  • olie om te bakken

Saus

  • 1 medium ui - gesnipperd
  • 1/2 winterpeen - fijngesneden
  • 300 ml passata*
  • 250 ml kippenbouillon
  • 3 el crème fraîche
  • pepr en zout

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat deze afkoelen.
  • Doe de afgekoelde rijst samen met de andere ingrediënten (m.u.v. de olie) voor de gehaktballen in een kom en kneed goed door.
  • Vorm 8 gehaktballen van het mengsel.
  • Verhit de olie in een diepe pan en bak hierin de gehaktballen rondom goed bruin.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en leg ze even op een bord.
  • Bak in dezelfde pan de ui en wortel een minuut of 5.
  • Voeg daarna de passata, kippenbouillon en crème fraîche toe. Roer goed door en breng de saus zachtjes aan de kook. Laat de saus vooral niet te hard koken om te voorkomen dat de crème fraîche gaat schiften.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Leg de gehaktballen voorzichtig terug in de saus en laat deze 30-40 minuten in de saus stoven. Draai ze af en toe voorzichtig om.
  • Serveer de gehaktballen met aardappelpuree of boekweit en een flinke schep saus.

Notities

*In plaats van 300 ml passata en kippenbouillon gebruikte ik 500 ml passata en een klein beetje water.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Russische tefteli

Dankjewel Elena, voor je mooie woorden en heerlijke recept!

Ook meewerken? Stuur je recept, antwoorden op de onderstaande vragen én een paar foto’s van jezelf naar sabine@ohmyfoodness.nl, dan ga ik aan de slag met je recept!

– Wie ben je, wat doe je en waarom hou je zo van eten/koken?
– Waarom heb je voor dit recept gekozen?
– Kun je iets meer vertellen over het recept? Zijn er variaties mogelijk, tips om het gerecht niet te laten mislukken, waar haal je de beste ingrediënten?
– Hoe belangrijk is eten binnen de cultuur waarin je bent opgegroeid/waarmee je bekend bent?
– Wat is je allermooiste herinnering, gerelateerd aan eten?

Join the Conversation

  1. Eline says:

    Dit ziet er echt heerlijk uit! Wat leuk! En wat een mooi verhaal over je moeder Elena.

    1. Elena says:

      Dank je. Dat het echt heerlijk er uit ziet is natuurlijk aan Sabine te danken :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close