Ossenhaas recept met kruidenkorst en bernaise saus

#partner

In samenwerking met BBQuality

Met echte carnivoren in de familie, ik kan het niet anders maken dan het is, staat er bij ons tijdens de feestdagen eigenlijk altijd een hoofdgerecht van vlees op tafel. Dit ossenhaas recept met kruidenkorst en bernaise saus ontwikkelde ik speciaal voor de feestdagen. Het gerecht viel zó in de smaak dat het maar zo ook tijdens ons eigen kerstdiner op tafel kan komen.

Ossenhaas als kerstgerecht

Ossenhaas is wat mij betreft echt een stuk vlees dat je bewaart voor de feestdagen. Het is een kostbaar stuk vlees en direct ook het meest malse stuk van de koe. Voor dit ossenhaas recept gebruikt ik de centre cut, dit is het middelste deel van de ossenhaas, dus zonder het puntje en de kop. Van de centre cut wordt ook de tournedos gesneden terwijl de punt vaak gebruik wordt voor ossenhaaspuntjes en het bovenste deel wordt gebruikt voor chateaubriand. Allemaal ook prima alternatieven als je ossenhaas als kerstgerecht wilt serveren!

Ik koos voor centre cut bij BBQuality omdat dit stuk vlees al is gevliesd. Scheelde mij weer gepriegel in de keuken. De centre cut is ook perfect om Beef Wellington mee te bereiden.

Mocht je nou toch een hele ossenhaas willen bereiden, dan kun je het hele stuk ook bestellen bij BBQuality. Hele ossenhaas bereidde ik eerder in de vorm van ossenhaas met citroenaardappeltjes en bimi.

Ossenhaas kerstgerecht
Ossenhaas recept met bernaise

Alternatief voor ossenhaas

Zoals ik al zei is ossenhaas een kostbaar stukje vlees. Mocht je wat meer op budget zitten deze feestdagen of wat minder mensen aan tafel hebben, dan is er ook een prima alternatief voor ossenhaas. Deze hertenbiefstuk met aardappelpuree, rode wijnsaus en worteltjes is een compleet gerecht dat ook perfect is voor het kerstdiner.

Ook is een lekker recept met biefstuk een prima alternatief. Een groter stuk biefstuk kun je op dezelfde manier bereiden als deze ossenhaas met kruidenkorst en ook de bernaise saus gaat heel goed samen met biefstuk. Biefstuk heb je in alle vormen en maten, check het hele assortiment bij BBQuality.

Recept ossenhaas

Op OMF hebben we ook andere lekkere gerechten met rundvlees gedeeld die meer geschikt zijn voor doordeweekse dagen. Denk bijvoorbeeld aan deze héérlijke crispy beef, een van onze favorieten! Of shortribs uit de instant pot, perfect om te verwerken in taco’s, op wraps of als topping op nacho’s. Yum.

Mocht je dit ossenhaas recept met kruidenkorst en bernaise maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

ossenhaas
No ratings yet

Ossenhaas recept met kruidenkorst en bernaise

Als je op zoek bent naar een luxe hoofdgerecht voor de feestdagen dan is dit ossenhaas recept met kruidenkorst en bernaise wellicht iets voor je. Niet moeilijk om te maken, wel érg lekker.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Russtijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • hakmolentje
  • oven + ovenschaal
  • kernthermometer
  • smalle (maat)beker
  • staafmixer

Ingrediënten

Ossenhaas met kruidenkorst

  • 800 g ossenhaas (centre cut)
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes basilicum
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • peper en zout
  • 2 el truffelmayonaise
  • klont boter om in te bakken

Bernaise

  • 4 takjes dragon
  • 125 ml droge witte wijn
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 1 sjalot – in halve ringen
  • 1/2 tl zwarte peperkorrels
  • 2 eidooiers
  • 150 g ongezouten roomboter – gesmolten

Instructies

  • Ris alle blaadjes van de verse kruiden en doe deze in een hakmolentje. Maal de kruiden fijn en meng ze vervolgens met knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout.
  • Smeer de ossenhaas in met een dun laagje truffelmayonaise en wrijf het vlees vervolgens in met het kruidenmengsel.
  • Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de ossenhaas rondom bruin.
  • Verwarm de oven voor op 150℃.
  • Leg de ossenhaas in een ovenschaal en steek een kernthermometer in het midden van het vlees.
  • Bak het vlees in het midden van de oven 30 minuten of tot de thermometer een kerntemperatuur van 58-60 graden Celsius aangeeft. Pak het vlees na de baktijd in met aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.
  • Ga ondertussen verder met de bernaise. Ris de blaadjes dragon van de takjes. Snijd de blaadjes fijn en doe de takjes samen met de witte wijn, witte wijnazijn, sjalot en peperkorrels in een steelpannetje.
  • Breng het geheel aan de kook en kook het mengsel 15 minuten tot er nog ongeveer 1,5 eetlepel vocht over is. Zeef het achtergebleven vocht en vang dit op in een bakje.
  • Doe de eidooiers samen met het gezeefde witte wijn mengsel in een hoge maatbeker.
  • Zet de staafmixer op de eidooiers en laat draaien tot je héél rustig, beetje bij beetje de gesmolten boter toevoegt. Trek tijdens het toevoegen van de boter de staafmixer steeds een beetje omhoog Als het goed is ontstaat er een mooie, lichtgele en gladde saus.
  • Roer de fijngehakte blaadjes dragon door de bernaise en serveer de bernaise met de ossenhaas direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: bbquality, bernaise, hoofdgerecht, kerstgerecht, kerstrecept, kruidenkorst, ossenhaas, rundvlees, vlees

Voedingswaarden indicatie (per persoon/portie)

Serving: 4g | Calorieën: 888kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwitten: 38g | Vet: 77g | Verzadigde vetten: 38g | Vezels: 1g | Suiker: 1g

Join the Conversation

  1. Alicia says:

    Wat een heerlijk gerecht! Even een vraagje over de saus. In de eerste stap moet ik de dragon blaadjes toevoegen bij de wijn et. Maar aan het eind moet ik ze ook nog toevoegen. Is het zo dat ik een deel van de blaadjes bij de eerste stap doe?
    Dankjewel alvast voor je reactie :)

    1. Bij de eerste stap van de bearnaise saus voeg je de takjes van de dragon toe, die vis je er later weer uit; bij de laatste stap voeg je de verse blaadjes toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close