Soto Ayam (Indonesische kippensoep)

1.1K

Hartverwarmende soepjes, ik ben er dol op! Of het nou winter, zomer, herfst of lente is… een soepje kan eigenlijk altijd wel. Met name Aziatische soepjes zijn voor mij echt comfort food. Onlangs deelde ik het recept voor Lemper, afkomstig uit De bijbel van de Indonesische keuken, maar naast Lemper maakte ik ook de kippensoep uit het boek, oftewel Soto Ayam! Via Instagram gaven jullie aan dit recept ook graag te willen zien, dus bij deze. Ik heb het recept uit het boek een klein beetje aangepast in verband met de notenallergie van Tim maar ook in verband met het formaat pannen dat ik in huis had, maar minder lekker is het er geloof ik niet op geworden. Wij hebben echt gesmuld van deze soep en zelfs Vic at er een hele kom van op. Zelf aten we de Soto Ayam met de Lemper samen en dat was een top combinatie. Wat mij betreft kun je Soto Ayam aftoppen met ingrediënten die jij het lekkerst vindt. Zelf koos ik voor een gekookt eitje, taugé, gebakken uitjes en gebakken knoflook. Maureen, auteur van De bijbel van de Indonesische keuken, suggereert ook nog bladselderij, tomatensambal en citroen.

Soto Ayam

Soto Ayam

0 van 0 stemmen

Soto Ayam (Indonesische kippensoep)

Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1 kg drumsticks
  • 2 stengels citroengras - gekneusd
  • 7 kaffirlimoenblaadjes - gekneusd
  • 5 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 3 sjalotten - gesnipperd
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl trassi
  • peper en zout

En verder:

  • 4 eieren - gekookt
  • taugé
  • gebakken knoflook
  • gebakken uitjes

Instructies

  • Doe de drumsticks in een ruime pan en vul deze met water tot de kip net onder staat. Doe hier 1 stengel citroengras en 5 kaffirlimoenblaadjes bij en breng het water aan de kook.
  • Laat het geheel 2 uur op laag vuur trekken. Schep wanneer nodig af en toe het bovendrijvende schuim van de soep.
  • Maak ondertussen een boemboe door de knoflook, sjalot, kurkuma, korianderpoeder, peper en zout fijn te malen. Mocht de boemboe te droog zijn, voeg dan een beetje zonnebloemolie toe.
  • Schep de drumsticks uit de pan. Verwijder het vel en pluk vervolgens het vlees van de botjes af. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar.
  • Verhit een beetje olie in een wok en fruit hier de boemboe ongeveer 10 minuten in. Voeg de trassi en de rest van het citroengras en de kaffirlimoenblaadjes toe en fruit nog 2 minuten.
  • Doe de geplozen kip bij de boemboe in de pan en bak dit 5 minuten mee. Schep alles vervolgens in de kippenbouillon.
  • Verwijder de kaffirlimoenblaadjes en het citroengras uit de kippensoep.
  • Schep de kippensoep in diepe borden en maak af met de gekookte eieren, taugé, gebakken knoflook en gebakken uitjes.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Soto Ayam

Join the Conversation

  1. Maaike says:

    Recept klinkt erg goed! Een vraagje, waar haal jij verse kaffirlimoenblaadjes vandaan?
    Of kan je het door iets anders vervangen (gedroogd / ander alternatief)?

    Groeten, Maaike

    1. Verse zijn bijna niet te krijgen. Ik koop ze bij de (Indonesische) toko, daar liggen ze vaak in de diepvries in een vrij grote zak. Je kunt ze direct vanuit de vriezer gebruiken. Vervangen kan eigenlijk niet, ze zorgen voor zo’n unieke smaak!

      1. Maaike says:

        Bedankt voor je reactie! Ik zal eens bij de toko gaan kijken. Kende ze uit de diepvries niet, wel de gedroogde versie.

      2. Maaike says:

        Bedankt! Ga ik de volgende keer in de toko de diepvries even bekijken! Kende wel de gedroogde versie, maar deze nog niet!

  2. Maaike says:

    Bedankt voor je reactie! Ik zal eens bij de toko gaan kijken. Kende ze uit de diepvries niet, wel de gedroogde versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close