Ovenschotel met gnocchi pesto en mozzarella

Ovenschotel met gnocchi pesto en mozzarella is een gerecht met een heerlijke combinatie van ingrediënten, en verdient zeker een plek op OMF! Deze kleine, zachte deegbolletjes zijn ongelooflijk veelzijdig; ik bak ze vaak in de pan en serveer ze in een lauwwarme salade, of kook ze voor een meer traditioneel pastagerecht. Dit specifieke gerecht, waarin de gnocchi gecombineerd wordt met zelfgemaakte pesto en rijkelijk bedekt met mozzarella, staat bovenaan mijn lijst van favorieten. Het is een flinke vuller, waarbij de toevoeging van room het gerecht rijk en vol maakt, maar o zo lekker!

Makkelijke gnocchi ovenschotel met mozzarella

Als ik denk aan lekker en makkelijk eten, denk ik snel aan een gerecht als deze gnocchi ovenschotel met pesto en een flinke laag mozzarella. Het is zo’n gerecht waar je weinig moeite voor hoeft te doen, maar dat toch altijd indruk maakt en superlekker is. De zachte gnocchi, de frisse pesto, en de smeuïge mozzarella is gewoon een top combinatie. De mozzarella smelt heerlijk door de schotel heen en geeft elk hapje net dat beetje extra.

Hoewel dit gnocchi gerecht echt comfort food is, ziet het er ook een beetje chique uit door de laagjes, net als bij lasagne. Maar dan net even anders. Het mooie van een ovenschotel is dat de oven het meeste werk doet. Je hoeft alleen maar alles op te bouwen en de oven zorgt dat het een heerlijk geheel wordt. De mozzarella krijgt bovenop een lekker krokant korstje. Dat ziet er niet alleen goed uit, het smaakt ook fantastisch.

Tips voor het perfectioneren van je gnocchi ovenschotel

Voor wie zich afvraagt waar je op moet letten bij het maken van een gnocchi ovenschotel, zijn hier een paar tips. Ten eerste, als je de gnocchi en mozzarella gebruikt, zorg dan dat de gnocchi niet te gaar is voordat het de oven in gaat. Ze koken namelijk nog een beetje door in de saus. Dit helpt om te voorkomen dat ze te zacht en papperig worden. Een ander belangrijk punt is de keuze van de pesto. Hoewel je kant-en-klare pesto kunt gebruiken, geeft zelfgemaakte pesto een frissere en rijkere smaak aan je schotel. Het kost iets meer tijd, maar het verschil in smaak is het zeker waard.

Tot slot, aarzel niet om te experimenteren met de kaas. Mozzarella is geweldig omdat het goed smelt en een mooie stretch geeft, maar je kunt ook spelen met andere kazen zoals provolone of zelfs een beetje gorgonzola voor een extra pittige smaak. Het leuke aan koken is dat je altijd kunt aanpassen en variëren.

Gnocchi pesto en mozzarella

Of het nu voor een doordeweekse dag is of voor het weekend, deze ovenschotel past altijd. Ik kreeg van iemand de vraag of zij dit gerecht ook eerder klaar kon maken? Absoluut, dat is een groot voordeel van deze ovenschotel. Je kunt alles een dag van tevoren klaarzetten in de ovenschaal en de volgende dag hoef je het alleen maar in de oven te schuiven. Ideaal als je gasten krijgt en niet te lang in de keuken wilt staan. Zorg wel dat je de schotel afdekt en in de koelkast bewaart tot je hem gaat bakken. Zo blijft alles vers en smaakvol. De oven zijn werk even laten doen et voilà, je hebt een heerlijk ovenschoteltje op tafel staan.

Op OMF vind je inmiddels heel veel verschillende gnocchi recepten terug! Ik geef je hieronder 3 voorbeelden van lekkere ricotta recepten. Ben je benieuwd naar alle recepten? Die vind je op deze categoriepagina met alle gnocchi recepten

  1. Ricotta gnocchi met salieboter – Dit gerecht zet ricotta in de spotlight, een ingrediënt dat een heerlijke draai geeft aan de traditionele gnocchi.
  2. Gnocchi chorizo uit de oven – Een smaakvolle combinatie van chorizo met de zoetheid van cherrytomaatjes, samen gebakken met gnocchi.
  3. Zelfgemaakte gnocchi met saffraan en bacon – Een gerecht waarin zelfgemaakte gnocchi wordt gecombineerd met de unieke smaak van saffraan en de zoutigheid van bacon.

Gnocchi pesto en mozzarella

3.22 van 28 stemmen

Ovenschotel met Gnocchi, Pesto en Mozzarella

Ingrediënten

Gnocchi

  • 1 teen knoflook geraspt
  • 500 gram gnocchi
  • 1/2 courgette in blokjes

Pestosaus

  • 20 gram basilicum
  • 30 gram pijnboompitjes geroosterd
  • 6 el olijfolie
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 50 gram Parmezaan + een beetje extra voor garnering
  • 6 el slagroom

Overig

  • 2 bollen mozzarella XL in plakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en indien mogelijk; op de stand met grill bovenin.
  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak daarin de knoflook kort. Voeg dan de gnocchi toe en bak de bolletjes mooi bruin. Voeg op het laatst ook de courgetteblokjes toe en bak deze even mee.
  • Ondertussen maak je de pestosaus door alle ingrediënten hiervoor behalve de slagroom, met elkaar te malen en mixen in een foodprocessor. Wanneer de pesto klaar is roer je de slagroom erdoorheen.
  • Bouw nu de ovenschaal op, begin met een beetje pestosaus, dan wat van de gnocchi/courgette en vervolgens een laag mozzarella. Herhaal dit en eindig met een laag mozzarella en daarna pestosaus. Schuif in de oven voor 16-20 minuten.

Notities

Ik gebruikte een ovenschaal van 15x25cm.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gnocchi ovenschotel mozzarella

Join the Conversation

  1. Debby says:

    Voor hoeveel personen is dit recept?

    1. Margo says:

      Geweldig recept weer! Alleen ben ik erg benieuwd naar voor hoeveel personen dit gerecht is? Thanks alvast voor het antwoord! :)

      1. Sabine says:

        Wij aten er met 2 volwassen en een peuter van!

  2. Marjolein says:

    Zou je de slagroom ook kunnen vervangen door kookroom?

    1. Sabine says:

      Dat kan zeker!

  3. Ingrid says:

    Afgelopen zaterdag gemaakt. Mijn eerste kennismaking met gnocchi. Heerlijk!!! Zelfs manlief at zijn bord leeg.

  4. Carla says:

    Graag het aantal personen vermelden bij recepten

  5. Anne-Fleur says:

    Vraagje: gebruik je opgeklopte slagroom hiervoor? Of kan het met niet opgeklopte slagroom?

    1. Sabine says:

      Je gebruikt voor dit recept niet opgeklopte slagroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close