Basisrecept: dikke champignonsoep

In mijn eetoverzicht van laatst heb je al kunnen zien dat ik dikke champignonsoep had gemaakt. Tim had daar zin in en het maken van champignonsoep is wel zo kinderlijk eenvoudig, dan kun je op een doordeweekse dag nog prima na je werk even doen. Ik besefte me echter dat ik nog nooit een basisrecept heb gedeeld voor ‘mijn’ champignonsoep en dus besloot ik de soep niet heel veel later nog eens te maken zodat ik het recept met jullie kon delen. Veel van de ingrediënten die ik gebruik zul je wellicht al in huis hebben en dat komt goed uit! Als basis voor de soep gebruik ik (bos)paddenstoelenbouillon, dit is ook echt aan te raden want juist dat zorgt voor een intense champignonsmaak aan deze soep. Voel je vrij de soep nog wat verder te tweaken met kruiden zoals tijm of voeg gebakken spekreepjes aan de soep toe voor wat meer bite. Voor mij is ‘ie perfect volgens onderstaand recept.

basisrecept dikke champignonsoep

4.38 van 8 stemmen

Basisrecept: dikke champignonsoep

Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

 • diepe soeppan
 • Koekenpan

Ingrediënten

 • 50 g boter + extra
 • 50 g bloem
 • 1,5 liter paddenstoelenbouillon
 • 1 ui - gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
 • 400 g champignons - in plakjes
 • 125 g crème fraîche
 • 1 el maizena - optioneel
 • 2 el water - optioneel
 • zwarte peper

Instructies

 • Smelt de boter in een diepe pan en bak hierin de bloem tot het geheel een zanderige textuur krijgt, zo'n minuut of 2.
 • Voeg al roerend de paddenstoelenbouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat zachtjes pruttelen terwijl je de champignons bakt.
 • Verhit een beetje boter in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook aan tot het goed begint te geuren.
 • Doe de champignons in de pan en bak deze mee tot ze bruin zijn gekleurd en zijn geslonken.
 • Schep de champignons met de ui en knoflook in de pan met de soep en roer goed door.
 • Wil je de soep dikker dan kun je nu de maizena losroeren met 2 eetlepels water en dit papje toevoegen aan de soep. Ben je meer fan van dunne(re) soep, dan laat je het gewoon zo.
 • Doe tot slot de crème fraîche in de pan en roer door tot de crème fraîche helemaal is opgenomen. Breng de soep op smaak met zwarte peper.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

basisrecept dikke champignonsoep

Join the Conversation

 1. Elise says:

  Het was heerlijk! Mijn supermarkt heeft geen paddenstoelenbouillon, dus ik heb groentebouillonblokjes gebruikt. Bij de 400 gram champignons heb ik 250 gram kastanjechampignons gedaan (ik maakte twee liter soep) om de paddenstoelensmaak wat sterker te maken. Het geheel viel zeer in de smaak bij mijn huisgenoten :D

 2. roelien says:

  Kun je deze soep invriezen? Eventueel zonder de room? Ik wil hem nu alvast maken voor kerstmis en dan op een zacht vuurtje weer ontdooien…

  1. Sabine Author says:

   Dat kan zeker. Ik zou de room dan tijdens het opwarmen met Kerst toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close