Aardbei-rabarbercrumble

414

De rabarber ligt nog in de winkel en natuurlijk moet daar toch iets lekkers mee gemaakt worden. Rabarber vind ik erg lekker, het is fris-zurig en combineert erg goed met bijvoorbeeld aardbeien. Ik maakte deze aardbei-rabarbercrumble als toetje. Maar ook voor bij de koffie is dit een heerlijke traktatie.

 

Wat heb je nodig?

– 400 gram rabarber (ik had 3 flinke stengels)
– 400 gram aardbeien
– 300 gram bloem
– 150 gram suiker
– 200 gram koude boter
– 1 vanillestokje (of een paar druppels vanille-extract)
– snufje zout

DSC_0514

Zo ga je te werk:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 1 cm en halveer de aardbeien. Eventuele grote aardbeien maak je wat kleiner.
2. Vet een lage ovenschaal in en stort hier de gesneden rabarber en aardbeien in en druk het een beetje aan met de bolle kant van een lepel. Dit is de vulling voor de crumble.
3. Kneed de boter, bloem, suiker en zout. Voeg het merg van het vanillestokje toe (of vervang dit door een paar druppels vanille-extract). kneed het mengsel met je duim, wijsvinger en middelvinger. Het is de bedoeling dat je een kruimeldeeg maakt, geen deegbal. Je verkruimelt de boter als het ware en vermengt dit met de suiker, bloem en zout.  Wanneer je een kruimeldeeg hebt gekneed, strooi je dit over de vulling. Verdeel de kruimels netjes, zodat je de vulling overal bedekt. Het is niet erg als de vulling nog een beetje door het kruimellaagje heen piept.
4. Bak de crumble zo’n 30 minuten in het midden van de oven. De vulling bubbelt en de kruimels zijn goudbruin. Laat de aardbei-rabarbercrumble 20 minuten afkoelen voor je hem serveert. Lekker met wat poedersuiker of een dot slagroom.

DSC_0521

Join the Conversation

  1. Ziet er heelijk uit. Deze crumble ga ik dit weekend maken :-)

  2. Het lijkt me sterk dat rabarber nu nog te koop is. En als dat zo is dan is het aan te raden om deze rabarber niet te kopen & eten. Na 21 juni (de langste dag van het jaar) stijgt het oxaalzuur-gehalte in de stengels.

    Het juiste seizoen voor rabarber is van april tot midden juni. Dus even geduld hebben en dan volgend jaar weer genieten van een heerlijke crumble ;-)

    1. Annebeth says:

      Ha Ellen,

      Bedankt voor je reactie. ‘Mijn’ groenteboer vertelde me dat de rabarber erg laat was dit jaar en daarom nog een stuk langer lekker was (hij was ook erg lekker).
      Misschien heb ik me dan toch te veel door hem laten leiden..

  3. Ziet er goed uit!

  4. Beste Sabine,

    Wat een lekker recept met vroege aardbeien en rabarber. Maar het staat een beetje raar zo half augustus. In deze tijd zouden ander fruitsoorten beter zijn voor je taart, zoals pruimen en bessen. Het seizoen voor rabarber loopt van april tot de zonnewende. (21 juni) Ik denk dat je lezers moeite zullen hebben met het vinden van de juiste ingrediënten in deze tijd.
    Ik wens je een fijne avond
    Gereon

    1. Annebeth says:

      Hallo Gereon,

      Zie mijn reactie op Ellen, ik heb denk ik een te verleidelijke groenteboer ;-)
      Bedankt voor je tips, natuurlijk is zo’n crumble lekker met allerlei fruitsoorten!
      Fijne dag!

  5. Hoi Sabine en Annebeth,
    wat een lekker recept! De reacties hierboven kloppen volgens mij niet. Zouden ze in de war zijn met de asperge? Die mag na St. Jan niet meer gestoken worden en dat is 21 juni. Bij ons lag vorige week nog rabarber in de supermarkt! Vroeger deed men krijt (calciumbicarbonaat), verkrijgbaar bij de echte drogist, door de rabarber i.v.m. het oxaalzuur en als je dat gebruikt, hoef je er minder suiker aan toe te voegen….en er zijn ook potjes rabarber verkrijgbaar. Dus wil je het echt eten in een seizoen dat er geen verse te koop is…..voor alles is een oplossing!
    Groetjes,
    GerJanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close