Balsamicokip met mozzarella en tomaatjes

#spon

In samenwerking met Heinz

Deze balsamicokip met mozzarella is een van mijn favoriete gerechten voor een doordeweekse dag.

Als het even kan stop ik op doordeweekse dagen het liefst een gerecht in de oven. Dit geeft mij de tijd om tijdens het koken direct de tafel te dekken, speelgoed op te ruimen, kindjes te verschonen – serieus, die jongens van mij presteren het altijd om tijdens het koken te… je weet wel. Maar goed, daar moet ik het helemaal niet over willen hebben nu.

Het recept dat ik vandaag met je ga delen is ideaal voor na een lange werkdag. Deze balsamicokip met mozzarella en tomaatjes zit zo bomvol smaak, mede dankzij de Heinz Tomato Frito die gemaakt is van knoflook en ui die 2,5 uur in olie hebben gesudderd en zongerijpte tomaten. Die rijke smaak, dat proef je echt terug.

Balsamicokip met mozzarella en cherrytomaatjes

Kip met mozzarella en tomaatjes uit de oven

Wat ik ook erg fijn vind aan dit gerecht is dat het zich er ideaal voor leent om restjes op te maken. De mozzarella kun je prima vervangen voor een restje kaas uit jouw koelkast en mocht je nog andere groentes in huis hebben: mik ze lekker bij de ovenschaal in!

In het recept raad ik je aan de kip minimaal twee uur te laten marineren. Langer marineren komt de smaak van vlees altijd ten goede maar ik snap het compleet als je er tijdens het koken pas achterkomt dat je dit nou net even bent vergeten. Geen nood! Schep de kip even goed door de marinade en sla het marineren over. Ik zal het niet verder vertellen.

In het recept zometeen zul je zien dat ik de kip heel even kort aan bak voordat ik deze in de ovenschaal leg. Dit doe ik om twee redenen.

Eén reden is vanwege de kleur. Ik vind het er veel smaakvoller uitzien als de kip een lekker bruin korstje heeft gekregen, en dit bereik je toch het beste door het vlees eerst kort aan te braden.

De kip hoeft niet gaar te zijn, dat gebeurt zometeen in de oven wel!

De tweede reden is smaak. Hoe klein de handeling van het eerst aanbraden van het vlees ook is, het komt écht de smaak ten goede.

De Tomato Frito van Heinz is de echte smaakmaker in dit gerecht. Sinds ik ooit met Heinz ging samenwerken vind je dit product steevast terug in mijn voorraadkast. Het is zó’n smaakvolle basis en je kunt het gebruiken voor zowel pastasauzen, ovenschotels of soepen.

Voor onderstaande gerechten gebruikte ik ook Tomato Frito en is het een, wat mij betreft, onmisbaar ingrediënt:

Balsamicokip met mozzarella en cherrytomaatjes

Wat eten bij balsamicokip uit de oven?

Zelf eet ik deze balsamicokip het liefst met pasta, maar rijst is een goed alternatief of gnocchi… en couscous zou ook zelfs kunnen. En nu ik dit schrijf denk ik dat parelcouscous óók heel lekker zou zijn. Maar dat is technisch gezien natuurlijk gewoon een pastasoort.

Wil je helemaal makkelijk doen, koop dan een lekker brood – ciabatta bijvoorbeeld – en gebruik dit om in de saus te dippen die achterblijft in de ovenschaal. Veel te lekker om weg te doen namelijk!

Zo zie je maar, de mogelijkheden zijn echt eindeloos. En daar hou ik dus van. Dit betekent ook dat je tijdens het koken namelijk gewoon de voorraadkasten kunt opentrekken om te kijken wat je nog in huis hebt staan. Kun je in die kasten ook direct weer ruimte maken.

Inmiddels hebben velen van jullie dit recept al gemaakt en ik heb een paar goede suggesties voor het toevoegen van meer groenten gekregen. Want meer groenten aan een gerecht toevoegen, kan natuurlijk altijd!

Omdat het gerecht van zichzelf al behoorlijk smaakvol is, zou ik er niet té veel gekke dingen aan toevoegen. Courgette lijkt me een goede optie en eventueel kun je ook wat champignons aan de ovenschotel toevoegen.

Mocht je ervan houden, dan zijn olijven ook een goede match bij dit gerecht.

Een lekkere groene salade is ook altijd een goed idee!

Heinz Tomato Frito

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Balsamicokip met mozzarella en tomaatjes
3.55 van 106 stemmen

Balsamicokip met mozzarella en cherrytomaatjes

Deze balsamicokip met mozzarella en cherrytomaatjes is echt een van mijn favoriete gerechten voor een doordeweekse dag. Alles in een schaal en de oven doet het werk voor je. Kun jij mooi de tafel dekken, ideaal toch!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Marineren 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Ingrediënten

  • 4 kipfilets – à 150 gr
  • 200 gr Heinz Tomato Frito
  • 50 ml balsamico-azijn – + extra
  • sap van 1/2 citroen
  • 250 gr cherrytomaatjes – gehalveerd
  • 125 gr mozzarella – gescheurd
  • verse basilicum – fijngesneden
  • zwarte peper

Instructies

  • Roer de Heinz Tomato Frito, balsamico-azijn en het citroensap door elkaar. Doe de kipfilets in een ziplockbag of kom en schenk de marinade erbij. Zorg ervoor dat de kip volledig door de marinade wordt bedekt en laat de kip bij voorkeur twee uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ en vet een ovenschaal in.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kipfilet rondom aan zodat deze een beetje bruin kleurt. Het vlees hoeft nog niet gaar te worden.
  • Leg de kipfilets in de ovenschaal en schenk het restantje marinade erbij. Verdeel de mozzarella en cherrytomaatjes over de kip.
  • Bak de kip in het midden van de oven in 20 minuten gaar.
  • Besprenkel de kipfilets met extra balsamico-azijn en verdeel er zwarte peper en verse basilicum overheen.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: balsamico, kip uit de oven, ovenschotel

Join the Conversation

  1. Marinke says:

    Heerlijk recept! Heb het met de echte 15 jaar oude balsamico azijn gemaakt… smullen! Bedankt voor je recept!

    1. Christel says:

      Wat een heerlijk recept. Heb er het volledige pakje tomato frito ingedaan en ook wat meer balsamico azijn en citroensap. We hebben zitten smullen.

  2. Welke balsamico is het beste erbij? Witte of rode? Want ik zie op de foto rode..

    1. Sabine Author says:

      Rode!

  3. Jenniffer says:

    Ziet er goed uit. Kan dit ook met kippen dijen?

    1. Sabine Author says:

      Dat kan zeker!

  4. ilona says:

    Dit was absoluut een heerlijk gerecht. Ik heb er nog wat groentes aan toegevoegd. Ui, paprika, klein beetje chilipeper en courgette klein gesneden en even voorgebakken. Dit ook over de kipfilet samen met de tomaatjes en mozzarella. Was heerlijk. Bedankt voor het recept.

  5. Carla Verwiel says:

    Ga het zeker maken, al gauw!
    Reactie volgt

  6. De smaak was heerlijk alleen mijn kip was helaas te droog

    1. Richard says:

      Was super lekker, zeker niet eenmalig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close