Foodie in Stavanger – Noorwegen

62

Het is jullie vast niet ontgaan dat ik onlangs te gast was in Stavanger – Noorwegen om de stad, de omgeving en de lokale ondernemers te mogen ervaren. In de Snapshot Diary’s die ik vorige week publiceerde heb ik van iedere dag al verslag gedaan aan jullie. Jullie hebben tot in detail kunnen zien wat we allemaal hebben gedaan en wat voor een indruk dit heeft achtergelaten. Eén ding dat ik jullie nog niet tot in detail heb laten zien is het eten en dat is eigenlijk waar de hele trip om ging. Zoals bij iedere reis neem ik jullie nu ook weer even mee in de keuken van Noorwegen. In Foodie in Stavanger – Noorwegen zie je wat ik tijdens de reis allemaal heb gegeten en dat is weer een hele hoop. Disclaimer: niet lezen als je trek hebt!

Dag 1

SprotjesOp woensdag 23 juli vertrok ik naar Stavanger. Met een goed geplande vlucht in de ochtend hadden we de hele dag nog een programma te volgen. Het eerste dat ik at in Noorwegen waren de bovenstaande sprotjes (vergelijkbaar met sardientjes). We kregen er heel toepasselijk Melba Toast bij en bij iedereen gingen de sprotjes er als warme broodjes in. We kregen vijf smaken voorgeschoteld:

  • olijfolie
  • jalapeño
  • tomatensaus
  • paté met dijonmosterd
  • zwarte olijven met knoflook en tomaat

De sprotjes in olijfolie en dijonmosterd waren absoluut favoriet, hier gingen dan ook twee blikjes van mee naar huis.

FisketorgetNa een tour door het oude deel van de stad streken we neer bij Fisketorget. Hier proefden we verse Noorse zalm met sojasaus, Noorse garnalen en haring in akevitt. Vooral de haring was erg bijzonder.

FisketorgetGelukkig mochten we ook lunchen in dit waanzinnig leuke visrestaurant en mochten we zelf van het menu kiezen. Toen ik hoorde dat de Catch of the Day zalm was, had ik mijn keuze al gemaakt. Uiteindelijk lunchte ik dus met licht gegaarde Noorse zalm met aardappeltjes en lentegroenten. Te lekker.

Pralin SjokoladeverkstedBij de stand van Pralin Sjokoladeverksted op het Gladmat festival proefden we twee Belgische chocoladetruffels: eentje met bruine kaas (een mix van geiten- en koeienmelk met karamel) en amandel en eentje met chili. Vooral de eerste was erg bijzonder, ontzettend romig. De truffel met chili was vrij heftig, er zat meer chilipoeder in dan we normaal gewend zijn.

JarlsbergVervolgens proefden we bij de stand van Jarlsberg verschillende kaasjes. Ik vond vooral de 36 maanden gerijpte kaas erg lekker in combinatie met het verse knekkebrød.

JarlsbergTijdens de kookdemo van Jarlsberg proefde ik ook nog een sandwich met diverse soorten vlees, kaas van Jarlsberg en paprika. Erg lekker, doe mij maar zo’n tosti thuis!

Als avondeten mochten we plaatsnemen in het gezellige en prachtig aankleedde restaurant Tangø in de haven van Stavanger. Onze gids koos voor een vijf-gangendiner maar zoals ik inmiddels gewend ben bij een luxe restaurant, mondt een vijf-gangen diner altijd uit in meer. Uiteraard moest iedere gang even op de foto worden gezet. We aten die avond:

Tangø

  • Krabsalade met mosselschuim.
  • Crispy Pork met Zweedse mayonaise en Zweedse kaviaar.
  • Gebakken Leng met cantharellen, gestoomde mosselen en mosselmayonaise.

Tangø

  • No knead bread (nog warm in de pan) met gezouten roomboter en beurre noisette – ik ben er tijdens deze trip achtergekomen dat een mix van roomboter en beurre noisette amazeballs is. Zelf ook een keer maken dus!

Tangø

  • Kreeft met melba toast, Beluga kaviaar, venkel, krokante kippenvel en kreeftenvinaigrette.
  • Gebakken Tarbot met Carellia kaviaar, gerookte velouté van Tarbot en uitgebakken spekjes.

Tangø

  • Gerookte en gebakken eendenborst met kersen, asperges en aardappel.
  • Pistache-cake met rode bessen, pistache-crème, gekarameliseerde pistache en citroen-tijmijs.

Dag 2

Het is maar goed dat de tweede dag volledig in het teken stond van de klim naar de Preikestolen. Zo kon ik mooi al het eten van de eerste dag in Stavanger er een beetje af werken. Tot aan het avondeten at ik dan ook niets noemenswaardig. Ik nam een licht ontbijtje in het hotel en had wat gedroogde banaan en een krentenbol mee die ik beide boven op de berg op at. Vervolgens at ik bij het diner pas weer wat en op de tweede dag schoven we aan in NB Sørensen voor een vijf-gangen diner met twee tussengerechten en vijf appetizers. De kwaliteit tussen de gerechten verschilde enorm, zo waren de twee hoofdgerechten wat minder maar de appetizers daarentegen weer fantastisch. Bij NB Sørensen aten we in ieder geval het volgende:

NB Sørensen

  • Rauwe forel met passievruchtsap, mango en kuit.
  • Gerookte rendierhart op flatbread.
  • Gefrituurde kwartelei met zeewiermayonaise en zeewierpoeder.

NB Sørensen

  • Melba toast (wordt echt veel gebruikt in Noorwegen!) met garnalen uit Groenland, citroenmayonaise met mosterd en verse dille.
  • Tapioca-chips met avocadocrème en krabschouder.

NB Sørensen

  • Verse broodjes met geitenroomboter en beurre noisette (weer die beurre noisette!).
  • Tartaar van os met oestermayonaise, toast en eetbare bloemen.
  • Gefrituurde King Crab met selderij/balsamicopuree en chilimayonaise, kaviaar en tapioca.

NB Sørensen

  • Ovengegrilde heilbot met komkommer/bosui crumble en hollandaisesaus – ziet er waanzinnig uit, de vis was helaas droog en de hollandaisesaus erg zuur. Zo zonde.

NB Sørensen

  • Noorse eendenborst met een eendenworstje gevuld met foie gras, heel veel truffel en lentegroenten.
  • Granny Smith sorbet met cheesecakemousse en granny smith slierten.

Dag 3

Hanasand Gård & KjøkkenDe perstrip duurde in totaal drie dagen en dus aten we op dag 3 niet meer zo heel erg uitgebreid, we gingen aan het eind van de middag immers op tijd weer richting Nederland. Wel namen we bij Hanasand Gård & Kjøkken, de tomatenfarm, een vroege lunch in de vorm van de lekkerste tomatensoep die ik ooit heb gegeten. Verse tomaten van het land, een hintje chilipeper, knapperige bacon, kwarteleitjes, oerbrood met roomboter… Jum! Kijk die toffe soepborden trouwens, die wil ik ook!

SjokoladepikenTijdens onze vrije middag was het de bedoeling om nog wat dingen te eten op het Gladmat Festival, maar eerlijk gezegd was de soep voor mij vullend genoeg om het tot ’t avondeten te redden. Wel nam ik bij Sjokoladepiken nog een heerlijke Frappucino met Espresso, vanille-ijs en sojamelk. Starbucks eat your heart out.

Dat ik gek ben op de Noorse keuken is mij wel duidelijk geworden tijdens de mediareis naar Stavanger. Veel verse vis, lichte gerechten, mooie smaakcombinaties.. Ik houd er van. Toen ik vorig jaar in Zweden was werd ik verrast door veel vleesgerechten die allemaal ook erg smaakvol waren, maar toch vind ik de Noorse keuken op de een of andere manier verfijnder en beter bij mij passend. Foodies zijn in dit land in ieder geval meer dan welkom en ik durf te wedden dat meerdere mensen net zo enthousiast zullen zijn als ik.

En oja, die tomatensoep? Die ga ik zeker een keer namaken thuis.

Check voor meer informatie over Stavanger en Noorwegen de websites van Visit Norway en Region Stavanger.

Wat lijkt jou het lekkerste gerecht?

Join the Conversation

  1. Waw, wat een geweldige ervaring! Het ziet er allemaal wel heerlijk uit eigenlijk!

  2. Het klinkt & ziet er geweldig uit! Je foto’s zijn zo mooiii

  3. Het klinkt als een geweldige trip!

  4. Het ziet er super uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close