Magische Citroen Custard Cake

Ik vind citroen custard heerlijk en eigenlijk was ik van plan om hier iets heel anders mee te gaan maken, maar toen ik laatst online ineens wel erg vaak die ‘magic custard cake’ zag opduiken, werd ik erg nieuwsgierig. Wat is dit voor een cake en waarom wordt deze cake magisch genoemd? Daar moest ik achter komen en dan zit er maar 1 ding op, lekker uitproberen.

Nog zo’n bijzondere cake proberen? Deze Très Leche cake is ook een topper!

3 lagen

Het magische zit ‘m dus in de 3 lagen die vanzelf ontstaan tijdens het bakken van deze cake, terwijl je maar 1 beslag gebruikt. De bodem is een beetje pudding-achtig, maar wel stevig. Daarboven ontstaat een custard laagje en dan eindig je met een laag luchtige cake. Komt er dus op neer dat je 3 verschillende structuren kunt bereiken in 1 cake met 1 beslag. Klinkt goed en inmiddels weet ik dat het ook heerlijk smaakt!

img_4896

Dessert

Ik vind deze cake perfect als dessert. Namelijk omdat hij luchtig is, zoet maar niet mierzoet en iets met citroen vind ik altijd goed als nagerecht. Lekker fris. En dan nog wel met een bolletje slagroomijs ernaast had ik bedacht.

img_4937

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Magische citroen-custardcake

3.30 van 30 stemmen

Magische Citroen Custard Cake

Porties1 cake

Ingrediënten

  • 125 gram roomboter
  • 500 ml melk
  • 1 citroen rasp en sap
  • 4 eieren
  • 115 gram bloem
  • 150 gram poedersuiker + een beetje extra voor de topping
  • 25 gram fijne suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakvorm van 20x30cm met bakpapier.
  • Smelt de boter en laat deze afkoelen.
  • Scheidt de eiwitten van de eidooiers en klop vervolgens de eiwitten stijf. Voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de fijne suiker toe. Zet de kom met het eiwit apart.
  • Klop nu de eidooiers met de poedersuiker tot een egaal mengsel. Voeg ook de afgekoelde boter, de citroenrasp en het sap toe en meng nog even goed door.
  • Zeef de bloem en meng beetje bij beetje met het lichtgele mengsel tot een egaal beslag.
  • Voeg nu de melk toe en mix dit op de laagste stand door het beslag, je kunt het er ook doorheen roeren.
  • Als laatste voeg je de opgeklopte eiwitten in delen toe, roer voorzichtig door het beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en schuif in de oven voor ongeveer 60 minuten. De cake is klaar als de bovenkant lichtbruin gekleurd is. Laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
  • Bestrooi de cake voor serveren met poedersuiker.

Join the Conversation

  1. Het ziet er alleen al heel erg leuk uit, benieuwd naar de smaak van deze mooie cakejes!

  2. Demi | DE KOOKFABRIEK says:

    Ziet er echt heerlijk uit!

  3. Margot says:

    Wat bijzonder dat je die drie lagen krijgt met één beslag. Ik ben benieuwd!

  4. Eveline says:

    Is de oventemperatuur gebaseerd op een hetelucht oven of een conventionele oven?

  5. Annalies says:

    Heb deze cake dit weekend gemaakt! Echt heerlijk! Moet zeggen dat ik het wel echt een dessert cake vind. Dus deze is lekker opgesmikkeld als nagerecht bij je heerlijke tomaten/chorizo risotto :-)

    1. Vivian Author says:

      Klinkt als een heerlijke combi :-) En inderdaad, ik vind hem ook erg goed als dessert!

  6. Anky Schop says:

    Lijkt lekker, maar waarom wordt het magische Citroën Custard cake genoemd? Er zit helemaal geen custard in. Mvg

    1. Sabine says:

      Tijdens het bakken ontstaat een custard-achtig laagje in de cake.

  7. In wat voor bakblik heb je dit gemaakt? Echt een smalle reguliere cakevorm of meer een blik geschikt voor brownie achtige dingen?

    1. Never mind! Lees t recept nog een keer en zie t formaat staan!

      1. Simone says:

        Hi! Ik was benieuwd of je ook ongeveer weet hoeveel kcal deze cake bevat per portie of per 100gr?

  8. Gerdi says:

    Hij staat in de oven :-)
    Kan er ook wat in de diepvries of verliest het dan smaak of gaan de laagjes er op achteruit?

    1. Sabine says:

      Deze cake lijkt me wat minder geschikt om in te vriezen vanwege de textuur.

  9. Jetske says:

    Hoi!
    Is deze cake geschikt om een dag vantevoren te maken?

    1. Sabine says:

      Dat kan, maar hij wordt dan waarschijnlijk wel wat droger omdat je hem dient te bewaren in de koelkast.

  10. Simone says:

    Hi Sabine, ik was benieuwd of je ook weet hoeveel kcal deze cake ongeveer bevat per portie of per 100gr?

    1. Sabine says:

      Nee, geen idee! We doen niet aan het tellen van kcal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close