In Zweeds Lapland met Barbecook: dag 1 & 2

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten was ik onlangs samen met een handvol Belgische journalisten, persbureau Marnix & Ally en een team van Barbecook in Zweeds Lapland voor een persreis. In Skelleftea om precies te zijn, de meest noordelijke kustplaats in Zweden. Het was mijn eerste persreis en mijn eerste trip naar Scandinavië en uiteraard ben ik jullie een verslag verschuldigd. Omdat we enorm veel hebben gedaan in korte tijd valt er veel te vertellen en dus heb ik het verslag opgedeeld in twee delen: vandaag dag 1 & 2, morgen dag 3 & 4. Later komt er ook nog een uitgebreid Foodie in Skelleftea artikel waarin ik laat zien wat we zoal hebben gegeten.

De foto’s zijn allemaal gemaakt met mijn iPhone, vandaar dat de kwaliteit niet altijd fantastisch is. In verband met de sneeuw, de kou en de activiteiten die we deden heb ik geen foto’s gemaakt met mijn spiegelreflex, met vier lagen kleding aan was het een gedoe om de camera steeds uit de tas te pakken. Gedurende de hele trip was er echter een professionele fotograaf en filmer aanwezig. Zodra de after movie beschikbaar is zal ik deze uploaden op het OMF YouTube kanaal. Ik heb zelf een paar kleine dingen gefilmd, het filmpje wordt bij het tweede verslag geupload.

Barbecook
Goed, eerst iets over de organisatie waarmee we waren: Barbecook. De naam zegt het eigenlijk al, Barbecook is een Belgisch merk dat zich bezighoudt met de verkoop van barbecues. In alle soorten en maten welteverstaan. Ze verkopen gasbarbecues voor de thuiskoks maar ook rookovens, mini barbecues voor op tafel etc. Het doel van de persreis was het ervaren van de barbecue experience. Barbecook wil zich vanaf 2014 meer richten op de belevenis van het barbecueën. Om te laten zien wat zij hier precies mee bedoelen namen ze ons mee naar Lapland, hier ga je namelijk echt terug naar de ‘roots’  van het barbecueën: het grillen van vlees op open vuur. Op de foto’s die je voorbij zit komen zul je verschillende barbecues van Barbecook tegenkomen.

Zweden met Barbecook

Zweden Barbecook Dag 1: Huis – Brussel
Voor mij begon de reis naar Zweeds Lapland al een dag eerder dan voor de andere journalisten. Op maandag zouden we al vroeg het vliegtuig instappen en aangezien we vlogen vanaf Brussel, vertrok ik al een dag eerder van huis. De reis van Amsterdam naar Brussel verliep voorspoedig met de Thalys, wat een fijn vervoersmiddel is dat toch. Gratis wifi in de trein, heerlijk.

Ik verbleef voor een nacht in het Novotel Brussels Airport hotel, een hotel op vijf minuten rijden van de Brusselse luchthaven Zaventem. Per taxi werd ik erheen gebracht zodat ik niet met mijn koffer hoefde te slepen, ook wel eens lekker!

Het hotel was heerlijk. Ruime kamers, grote regendouche en een zacht bed. Meer heb ik niet nodig.  Een erg lange nacht heb ik er niet gehad, om 05.00 uur was ik klaarwakker, maar het is een fijn hotel om te zijn. Zeker als je op doorreis bent. 

Zweden Barbecook

Zweden Barbecook

Zweden Barbecook

Zweden Barbecook Dag 2: Brussel – Skelleftea
Na een ontbijtje de volgende ochtend in het Novotel was het tijd om naar de luchthaven te vertrekken. Ik heb een hekel aan vliegen dus ik stond er niet bepaald om te popelen maar a fijn, zonder vliegen kom je nergens. De vluchten verliepen prima: in ruim twee uur naar Stockholm, stopover van twee uurtjes en vervolgens in een uur van Stockholm naar Skelleftea.

Ruim een meter sneeuw in Zweden. Ik ben geen fan van sneeuw, in Nederland that is want wat was dit geweldig. Witte poedersneeuw, kakelvers, een felle zon… Hier kan ik best aan wennen. En overal waar je kijkt bevroren meren, groene bomen, heuvels sneeuw én rendieren! Overigens zijn rendieren daar geen onbekend fenomeen, ze lopen rustig over de weg en zijn in grote getalen aanwezig. Ik noem ze maar de koeien van Zweden, zo vaak dat je ze ziet.

Zweden Barbecook

Zweden Barbecook

Zweden Barbecook Tegen half zes checkten we in bij ons ‘hotel’ waar we werden ontvangen met koffie/thee en sapjes, belegd Vikingbrood en de lekkerste carrotcake die ik ooit heb gehad. Het hotel was meer een pension en daarom sliep ik in een kamer voor vier met twee stapelbedden. Prima!

Zweden Barbecook

Zweden Barbecook

Zweden Barbecook

Zweden Barbecook Al gauw vertrokken we per bus naar een houten hutje midden in de bossen wat een museum met opgezette dieren bleek te zijn. Indrukwekkend wel, maar ik krijg altijd de kriebels van opgezette dieren, zeker als het er honderden zijn. Ons diner zou er echter plaatsvinden. We kregen aardappeltjes met ui en wortel, rendier, eland en roodbaars voorgeschoteld. Hartstikke vers allemaal, bereid op open vuur en erg lekker. Wel zout, meneer de kok bestrooide alles rijkelijk met zout, oef.

Na het diner was het tijd voor ontspanning. Buiten stonden de hot tubs en de sauna al op ons te wachten. In onze zwemkleding door de sneeuw (en ja, dat was vrij koud met een temperatuur van -10°C)… Desalniettemin heerlijk ontspannend en dat we tijdens het badderen bediend werden met Zweedse wodka en pintjes zoals de Belgen het noemen, was zeker niet verkeerd.

Rond 23.00 uur keerden we ‘huiswaarts’, op naar een welverdiende en welkome nachtrust.

De eerste kennismaking met Zweeds Lapland en Skelleftea was geweldig. Het badderen in een hot tub in een ijskoude omgeving kan ik van mijn bucketlist afstrepen. Op naar de volgende dagen!

Join the Conversation

 1. milou |Shimmer-Pie says:

  Leuk verslagje!leuk hoor dat houte hutje!

 2. Brenda Kookt says:

  Klinkt goed zeg! Sneeuw in Oostenrijk vind ik ook heerlijk, in Nederland niet ;-)
  Ben benieuwd naar het volgende deel en uiteraard ook naar je Foodie in Skelleftea artikel.

 3. Roxanne says:

  Ontzettend gaaf dat je dit mee hebt mogen maken :D YOU ROCK, WOMAN!

 4. Marita says:

  Wauw dat ziet er heel leuk uit allemaal! Ik ben gek op sneeuw en winterse knusheid.

 5. Lianne says:

  Wauw, dat klinkt heerlijk! Sneeuw en Scandinavie zijn gaaf en dan ook nog eens op persreis… Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close