Gingerbread is niet per se iets dat we hier in Nederland goed kennen. Je hebt vast de gingerbread cookies wel eens gezien, die leuke poppetjes, en een gingerbread koekhuisje maar daar is het dan ook wel mee gedaan. In Nederland is de smaak, want dat is het vooral, niet zo bekend als in Amerika en dat is zo jammer want het is ZO lekker. Gingerbread doet me altijd een beetje denken aan de smaak van carrotcake, maar dan net iets kruidiger. Dit jaar besloot ik een Gingerbread cakerol te maken: heerlijk luchtige cake met kaneel, een beetje gember en zelfs een beetje nootmuskaat. De cakerol is gevuld met roomkaasglazuur dat ook weer op smaak is gebracht met onder andere kaneel. Verwacht geen kruidenbommetje, deze cakerol is juist súper zoet maar dankzij toevoeging van de specerijen is het geheel niet té zoet. Lekker van smullen dus.
Gingerbread cakerol
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- bakplaat met bakpapier
- theedoek
Ingrediënten
Gingerbread cakerol
- 4 eieren - gesplitst
- 150 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-aroma
- 50 g Griekse yoghurt
- 100 g keukenstroop
- 125 g bloem
- 1 el maizena
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/4 tl nootmuskaat
- snuf zout
- poedersuiker - ter garnering
Roomkaasglazuur
- 200 g roomkaas
- 100 g poedersuiker
- 75 g zachte boter
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/4 tl kaneelpoeder
- 1 tl vanille-aroma
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Klop de eiwitten met de kristalsuiker tot luchtige pieken.
- Spatel de rest van de ingrediënten voor de cakerol tot een glad cakebeslag.
- Spatel voorzichtig de luchtige eiwitten door het cakebeslag.
- Spreid het cakebeslag in een dunne laag uit over de bakplaat. Bak de gingerbread cake 15-20 minuten in het midden van de oven.
- Leg een theedoek klaar en leg hier de plak cake met het bakpapier op zodra deze uit de oven komt. Rol de cake voorzichtig in de theedoek op en laat hem volledig afkoelen.
- Maak ondertussen het roomkaasglazuur door alle ingrediënten op te kloppen tot een glad mengsel. Zet weg in de koelkast tot de cake is afgekoeld.
- Rol de plak cake voorzichtig weer uit zodra deze is afgekoeld. Smeer de bovenkant van de cakelaag helemaal in met roomkaasglazuur.
- Rol de plak cake weer op en verwijder ondertussen het bakpapier.
- Maak de cakerol af met poedersuiker en serveer direct of bewaar ingepakt in plasticfolie in de koelkast.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Enkele vraag voordat ik het ga proberen te maken;
– als de cake op de theedoek gelegd moet worden, moet dan het bakpapier onderop of bovenop (en dus omgekeerd op de theedoek)?
dit aangezien er (online) veel verschillende manieren zijn om te handelen als het uit de oven gehaald is, waarbij ik deze niet (direct) terug kon vinden, is het bakpapier dan niet moeilijker te verwijderen?
Je legt de plak cake met het bakpapier aan de onderkant dus je schuift hem als het ware van de bakplaat af in plaats van dat je hem omkeert.
Even een vraagje, ben met de gingercake bezig, kunnen de eidooiers weg of moeten die door de restbeslag?
Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens maken om mijn vrouw te verrassen. Ze is gek van deze zoetigheden!