Gezond bananenbrood recept

Een echt gezond bananenbrood recept ontbrak nog op OMF en toen ik laatst via Instagram liet zien dat ik een lekker recept had gemaakt, werd er flink gevraagd om het recept te delen. Dus bij deze!

Er zijn natuurlijk tientallen bananenbrood recepten te vinden op internet inmiddels, maar dit is mijn persoonlijke favoriet. En geloof mij: het heeft behoorlijk wat pogingen gekost om een echt lekker bananenbrood te maken dat luchtig is, zoet smaakte en bijna net zo lekker is als een cake met boter en suiker.

Ik gebruik volkoren havermout in het recept wat ervoor zorgt dat een plak van dit bananenbrood lekker vult. Iets dat ik wel heel fijn vind na het eten van een tussendoortje. Ook gebruik ik 100% appelmoes als smaakmaker en magere kwark voor een smeuïg resultaat. Geen vette, suikerrijke ingrediënten dus en dus is dit de perfecte gezonde snack voor tussendoor.

bananenbrood met havermout

Bananenbrood maken

Bananenbrood maken is ideaal als je een paar rijpe bananen op de fruitschaal hebt liggen. Hoe rijper (bruiner) de banaan, hoe zoeter het eindresultaat uiteindelijk is. Dus als jij denkt dat de bananen niet goed meer zijn, gooi ze niet weg! Ideaal juist om ze te verwerken in dit bananenbrood recept.

Natuurlijk hoef je niet per se te wachten tot de bananen helemaal bruin zijn hè. Maar zorg er wel voor dat de bananen niet helemaal groen meer zijn. Ik heb het wel eens geprobeerd om het brood te maken met groenere bananen, maar omdat er geen (extra) suiker wordt toegevoegd in dit recept, wordt het bananenbrood dan niet zoet. Ook is het lastiger om het beslag klontvrij te krijgen als je nog niet helemaal rijpe bananen gebruikt.

Voor het maken van het beslag gebruik ik altijd een hakmolentje om daarin de bananen te pureren en te mengen met de eieren, appelmoes en kwark. Heb je die niet bij de hand en ook geen foodprocessor, dan kun je de bananen ook gewoon prakken met een vork.

Dit bananenbrood recept smaakt eigenlijk naar een lekkere luchtige, zoete cake maar dan zonder de ‘foute’ ingrediënten. Ideaal als gezond tussendoortje om mee te nemen naar je werk.

Liever een ander bananenbrood recept dat wel iets minder gezond mag zijn? Dan vind je deze eerdere recepten wellicht ook erg lekker:

Bananenbrood met havermout

Bananenbrood met havermout maken is mijn lievelingsmethode want het zorgt er namelijk voor dat ik ook echt even vol zit na het eten van een plak. Je kunt de volkoren havermeel ook prima vervangen door (volkoren) bloem, maar ik merk toch dat dit zorgt voor een minder verzadigend resultaat.

Het gebruik van havermeel vind ik ideaal omdat dit zorgt voor een luchtige cake met een fijne structuur. Kun je nou geen (volkoren) havermeel vinden, dan kun je ook havervlokken gebruiken. Maal deze in een hakmolen of foodprocessor tot een fijn poeder en je hebt zelfgemaakt havermeel.

De havermeel kun je, zoals ik net al zei, ook vervangen door bloem, volkoren bloem of amandelmeel als je een glutenvrij variant wilt maken.

gezond bananenbrood recept

Bananenbrood bewaren

Bananenbrood bewaren gaat heel makkelijk, dus ik zorg altijd dat ik een voorraadje heb liggen om zoete trek tegen te gaan en te voorkomen dat ik een duik in de snoeplade neem.

Weet je zeker dat je het bananenbrood binnen drie dagen gaat opeten, dan kun je het ’t beste luchtdicht buiten de koelkast bewaren.

Maar bananenbrood laat zich ook altijd goed invriezen en dat is wat ik altijd doe. Snijd het bananenbrood na het afkoelen in plakken en vries vervolgens de afzonderlijke plakken in. Doe iedere plak in een boterhamzakje of wikkel er een velletje bakpapier omheen. Haal in de ochtend een plak bananenbrood uit de vriezer als je deze later op de dag wilt eten.

Als ik de jongens een plak bananenbrood mee wil geven haal ik altijd een plak uit en stop die de avond van te voren in hun broodtrommeltje. Als ze de volgende dag toe zijn aan hun eetpauze dan is het bananenbrood perfect ontdooid.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gezond bananenbrood maken
No ratings yet

Gezond bananenbrood recept

Een gezond bananenbrood recept mag niet in je repertoire ontbreken. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Het recept zorgt voor een bijzonder smeuïg en luchtig bananenbrood dat nog het meest weg heeft van een lekkere cake.
Porties12 plakken
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren in de vriezer
Hoelang te bewaren 3 maanden

Benodigdheden

  • 1 cakeblik
  • foodprocessor of hakmolen

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100 g appelmoes
  • 50 g magere kwark
  • 200 g volkoren havermeel*
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 tl kaneelpoeder
  • snuf zout
  • handje walnoten (optioneel)

Instructies

  • Vet het cakeblik in en verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Breek de bananen in stukken en doe deze samen met de eieren, appelmoes en magere kwark in een foodprocessor. Maal helemaal glad.
  • Doe de havermeel, bakpoeder, bakingsoda, kaneel en zout in een kom en voeg hier de natte ingrediënten aan toe. Spatel het geheel tot een klontvrij beslag.
  • Spatel als laatste de walnoten door het beslag als je deze gebruikt en schenk het beslag in het cakeblik.
  • Bak het bananenbrood 40 minuten in het midden van de oven gaar. Laat helemaal afkoelen voordat je het bananenbrood in plakken snijdt.

Notities

*Kun je geen volkoren havermeel vinden, dan kun je het ook makkelijk zelf maken. Neem 200 g volkoren havermout en maal dit met een hakmolentje of foodprocesser tot fijn poeder. 
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: bananenbrood, bananencake, gezond recept, gezond tussendoortje, gezonde snack

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close