Brûlée Camembert

Stuiterend ging ik door mijn fotografie’studio’ (ik heb een zolderkamer omgebouwd tot kantoor/fotoruimte, maar daardoor voelt het woord studio altijd nog een beetje overdreven) toen ik deze Brulee Camembert op de foto had gezet en had geproefd. Ik stuurde direct een appje naar een van mijn kaasliefhebbende vriendinnen met de tekst: “dit is denk ik het lekkerste camembert-hapje dat ik ooit heb gegeten”. Zegt genoeg toch?

Het stond al een poosje op mijn to-make lijstje om camembert uit de oven klaar te maken, met zo’n krokant, gekarameliseerd suikerlaagje bovenop. Maar ik besloot ermee te wachten tot de decembermaand, want ik vind dit echt een op en top feestelijk recept.

Bij deze het vriendelijke, doch dringende verzoek aan jou om de brulee camembert zo snel mogelijk klaar te maken. De combinatie van zoute, zachte kaas met de krokante, zoete suikerlaag en het pitje dat erbij komt dankzij de chilivlokken is namelijk GE-NI-AAL lekker.

camembert uit de oven

Warme camembert

Warme camembert is iets waar ik in de afgelopen jaren echt ontzéttend dol op ben geworden. Sowieso vind ik kaasplankjes en borrelhapjes met kaas waanzinnig lekker, maar ik stopte helemaal niet zo heel vaak camembert in de oven. Daar is nu verandering in gekomen.

Laatst deelde ik nog een recept voor Camembert uit de oven met noten & honing en ook het wat oudere recept voor Camembert in brood met tijm en rozemarijn vind ik nog altijd lekker.

Maar deze brulee camembert… die spant echt de kroon. Dit wil ik serieus ieder weekend wel eten.

Bij dit recept vind ik het lekker als de warme camembert zo lang in de oven wordt gebakken, dat ‘ie echt volledig uit gaat lopen. Het kaasje hoeft wat mij betreft dus helemaal niet meer herkenbaar te zijn als hij uit de oven komt.

Vandaar ook dat ik deze keer de camembert volledig uit zijn verpakking en houten ring heb gehaald en in een ovenbestendig schaaltje heb gelegd. Op deze manier wordt het schaaltje bijna volledig gevuld met gesmolten camembert en dat is in combinatie met de harde suikerlaag extra lekker.

Zo kun je goed met een toastje of stukje stokbrood door de suikerlaag breken en lekker veel van de warme camembert op lepelen.

Heb je er al zin in gekregen?

brulee camembert

Brulee Camembert uit de oven

Omdat ik de camembert uit de oven klaarmaak, vind ik het persoonlijk niet heel belangrijk hoe duur de camembert is. Echte kaaspuristen zullen me hiervoor ongetwijfeld veroordelen, maar zelf haalde ik een behoorlijk goedkoop kaasje op de markt en vond ik het eindresultaat alsnog grandioos.

Goed, ik moest de kaas wel even apart verpakken en in mijn extra koelkast leggen want boh, de geur kwam bijna door de dichte deur van de koelkast heen, maar eenmaal in de oven gebakken viel de geur gelukkig mee.

Smaakmakers
Voordat de camembert de oven in ging, sneed ik hem kruislings met een mes in. Hierdoor loopt de kaas makkelijker uit en krijg je dus sneller zo’n gevuld schaaltje. Daarbij vond ik het ook fijn om de andere smaakmakers op deze manier goed met de kaas te laten mengen.

Ik strooide voor het bakken wat tijm, rozemarijn en chilivlokken over de kaas. Vrees niet voor dit recept als je niet zo’n fan bent van pittig eten trouwens, de chilivlokken zorgen voor de ideale smaakcombinatie met de zoete suiker, dus laat het bij voorkeur echt niet achterwege. Het pittige gehalte valt reuze mee, geloof mij. Ik gebruikte ongeveer een halve theelepel en dat is precies genoeg om het wel te proeven, maar niet te laten overheersen.

Maar de échte magie gebeurt natuurlijk pas als de camembert uit de oven komt. Strooi zodra de kaas uit de oven komt de kristalsuiker over de kaas en karameliseer deze met behulp van een crème brûlée brander.

Zorg ervoor dat de suiker een mooi karamelkleurtje krijgt en hard wordt zodat je er echt even doorheen met tikken, net als bij echte crème brûlée. Eenmaal door de harde suikerlaag heen kom je bij de zachte kaas. Perfectie. Ik blijf het herhalen: dit moet je deze feestdagen écht willen maken.

Serveer de kaas met een vers (desem)stokbrood of lekkere toastjes en ik garandeer je dat het borrelhapje in no time op is.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

brulee camembert
No ratings yet

Brulee Camembert uit de oven

Camembert uit de oven is op zichzelf al heerlijk maar brulee camembert is misschien wel het lekkerste warme kaasje uit de oven dat ik heb geproefd. De combinatie van zoete, gekarameliseerde suiker en warme, zachte kaas is TOP.
Porties1 kaasje
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren direct serveren

Benodigdheden

 • ovenbestendig schaaltje
 • crème brûlée brander

Ingrediënten

 • 1 camembert
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1 tl gedroogde rozemarijn
 • 1/2 tl chilivlokken
 • 1 el olijfolie
 • 2 el kristalsuiker

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
 • Haal de camembert uit de verpakking en uit de houten ring en leg deze in het ovenbestendige schaaltje.
 • Snijd de camembert kruislings in en verdeel de tijm, rozemarijn, chilivlokken en olijfolie over de kaas.
 • Schuif de kaas in de oven en bak deze in 15 minuten helemaal zacht.
 • Strooi zodra de kaas uit de oven komt de suiker er overheen en karameliseer deze met de crème brûlée brander. Serveer direct.
Gang: borrelhapje
Keuken: Frans
Trefwoord: borrelhapjes, camembert, kerstsnack

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close