Gevulde speculaas cheesecake

Maanden geleden zette ik deze gevulde speculaas cheesecake al op mijn lijstje om te maken voor de decembermaand. Zo’n recept suddert dan altijd een poosje in mijn hoofd en wordt gedurende de tijd een paar keer aangepast. Zo was het eerst de bedoeling om de amandelsnippers over de cheesecakevulling te strooien. Pas op het laatste moment bedacht ik dat een speculaaslaag bovenop de taart helemaal af zou maken.

Zoals bijna altijd nam ik mijn cheesecake mee naar kantoor en daar viel de taart ontzéttend in de smaak. En dat snap ik, toen ik een hapje proefde vond ik hem zelf ook grandioos. Ik denk zelfs dat dit een van de lekkerste cheesecakes is die ik heb gemaakt. En dat zegt een hele boel!

Sinterklaas cheesecake

Gevulde speculaas cheesecake voor Sinterklaas

Deze gevulde speculaas cheesecake is perfect om te maken voor de Sinterklaasviering. Omdat de taart uit maar liefst vier lagen bestaat, is het een behoorlijk bommetje geworden en daarom moet je deze taart ook echt willen delen.

Hoewel gevulde speculaas en deze cheesecake eigenlijk de hele herfst en winter wel kunnen, is het voor mij persoonlijk toch echt een typische Sinterklaassnack. Dat komt denk ik toch door de amandelspijs die erin gaat. Dat roept bij mij altijd een banketletter-associatie op.

Vier lagen cheesecake

De gevulde speculaas cheesecake bestaat dus uit vier lagen. We beginnen met de bodem van speculaasjes met daarbovenop een flinke laag amandelspijs.

De laag amandelspijs wordt uiteraard afgetopt met een laagje cheesecake. Die heb ik overigens op smaak gebracht met amandelextract en koek- en speculaaskruiden. Ik wilde er namelijk wel voor zorgen dat de cheesecake ècht naar gevulde speculaas zou smaken.

Tot slot is er dan nog een laag speculaas om het plaatje compleet te maken. Ik bedacht de dag voor het bakken pas dat ik deze laag nog wilde toevoegen en ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Nu krijgt de cheesecake ècht dat gevulde speculaas idee.

De toplaag van de cheesecake bak je overigens apart en leg je bovenop de cheesecake zodra deze uit de oven komt.

speculaas cheesecake gevuld

Gevulde speculaas recept

Het idee voor deze gevulde speculaas cheesecake is eigenlijk afkomstig van mijn gevulde speculaas recept. Voor de toplaag van de cheesecake heb ik het halve gevulde speculaas recept gebruikt.

Het maken van gevulde speculaas gaat als volgt:

Wat heb je nodig? (± 15 stuks)

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek & speculaaskruiden
  • 300 gram amandelspijs (1 pakje van Koopmans)
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1 eetlepel halvolle melk
  • snufje zout
  • 15 garneeramandelen (halve)

1. Begin met het maken van het deeg, dit heeft namelijk even de tijd nodig om te rusten. Zeef voor het deeg het bakmeel, de basterdsuiker, de koek & speculaaskruiden en het zout boven een kom. Druk eventueel met de achterkant van een lepel de suiker door de zeef.

2. Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Voeg vervolgens ook de melk toe.

3. Kneed met de ingrediënten met koude handen (spoel ze desnoods even voor het kneden af met koud water) door tot er een stevig deeg ontstaat. Druk het deeg wat platter en leg het, ingepakt in plasticfolie minimaal een kwartier in de koelkast.

4. Terwijl het deeg ligt te rusten kun je aan de slag met de amandelspijs. Klop hiervoor één ei los in een kommetje. Kruimel hier de amandelspijs doorheen en prak met een vork tot het spijs smeerbaar is.

5. Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een vierkante bakvorm in met zonnebloemolie en leg onderop een stukje bakpapier.

6. Bestuif het aanrecht met bloem en rol met een deegroller twee vierkante plakken van het speculaasdeeg.

7. Druk één van de plakken deeg op de bodem van de bakvorm.

8. Smeer het amandelspijs met een paletmes of de achterkant van een lepel over de onderste laag deeg uit. Zorg ervoor dat je om de randen zo’n centimeter ruimte over houdt.

9. Leg de andere plak speculaasdeeg over de amandelspijs heen, en druk de zijkanten van het deeg goed op elkaar.

10. Druk de garneeramandelen voorzichtig in het deeg en bestrijk de bovenkant van de speculaas met losgeklopt ei.

11. Plaats de bakvorm zo’n 20 tot 25 minuten in het midden van de oven.

In plaats van garneeramandelen gebruikte ik voor de cheesecake amandelsnippers. Dat ziet er net even iets feestelijker uit als je het mij vraagt.

Ook bakte ik de speculaas uiteraard in een springvorm zodat de plak zou passen op de cheesecake.

Een heerlijke Sinterklaas cheesecake

Eerlijk, ik vond het gewoon jammer dat de gevulde speculaas cheesecake zo snel op ging. Het is zo’n HEERLIJKE Sinterklaas cheesecake. We hebben er met zijn allen echt intens van genoten en ik denk dat het een van de beste cheesecake recepten is die ik ooit heb gemaakt.

Vergeet ook niet mijn Kruidnotencheesecake met gezouten karamelsaus te checken, ook die is heerlijk voor Pakjesavond. En de Mini chocoladecheesecakes van chocoladeletters zijn weer ideaal om te maken ná 5 december.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

cheesecake gevulde speculaas
5 van 2 stemmen

Gevulde speculaas cheesecake

Deze gevulde speculaas cheesecake moet toch wel de ultieme Sinterklaastaart zijn. Vier heerlijke lagen aan puur genot; ik weet zeker dat de cheesecake in no-time op is.
Porties1 taart (24 cm)
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Afkoelen/opstijven 7 uur
Totale tijd 9 uur 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 4 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • 2 springvormen à 24 cm
  • 2 vellen bakpapier
  • elektrische (hand)mixer
  • ovenschaal met laagje water
  • foodprocessor of hakmolen

Ingrediënten

Speculaaslaag

  • 85 g ongezouten roomboter – in blokjes, koud
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el melk
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei – losgeklopt
  • 30 g amandelschaafsel

Cheesecakebodem

  • 200 g speculaasjes
  • 75 g boter – gesmolten
  • 300 g amandelspijs
  • 1 ei

Cheesecakevulling

  • 600 g naturel roomkaas
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 el maïzena
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl amandelextract
  • 3 eieren
  • 1 eidooier

Instructies

Speculaaslaag

  • Bekleed de bodem van beide springvormen met bakpapier en vet de randen in.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Doe alle ingrediënten (met uitzondering van het ei en amandelschaafsel) voor de speculaaslaag in de kom van de keukenmachine en kneed dit tot een stevig speculaasdeeg.
  • Verdeel het deeg over de bodem van een van de springvormen.
  • Smeer de bovenkant in met losgeklopt ei en strooi het amandelschaafsel over de speculaas.
  • Bak de speculaaslaag 20 minuten in het midden van de oven en laat daarna afkoelen op het aanrecht.

Cheesecakebodem

  • Draai de temperatuur van de oven terug naar 150℃ en plaats de schaal met water onderin de oven.
  • Maal de speculaasjes fijn in een foodprocessor en meng de koekkruimels met gesmolten boter.
  • Stort de bodemmix in de tweede springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  • Prak de amandelspijs met een vork zodat het wat zachter wordt en meng de spijs met het ei.
  • Verdeel de amandelspijs over de speculaasbodem in de springvorm.

Cheesecakebeslag

  • Doe voor de cheesecakelaag de roomkaas, kristalsuiker, maïzena, koek- en speculaaskruiden en het amandelextract in een kom en klop dit tot een egaal beslag.
  • Voeg een voor een de eieren en tot slot de eidooier toe. Spatel deze rustig door het beslag.
  • Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm.
  • Plaats de cheesecake in het midden van de oven en bak de taart in 75 minuten gaar.
  • Zet na 75 minuten de oven uit en de deur van de oven op een kier. Laat de cheesecake een uur zo in de oven staan.
  • Haal daarna de cheesecake uit de oven. Haal de speculaaslaag uit de eerste springvorm en plaats deze op in de springvorm met de cheesecake erin. Druk zachtjes een beetje aan.
  • Laat de cheesecake helemaal afkoelen op het aanrecht en zet hem daarna minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: cheesecake, gevulde speculaas, Sinterklaas, sinterklaas cheesecake, speculaas cheesecake

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close