Gevulde speculaas cheesecake
Deze gevulde speculaas cheesecake moet toch wel de ultieme Sinterklaastaart zijn. Vier heerlijke lagen aan puur genot; ik weet zeker dat de cheesecake in no-time op is.
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Afkoelen/opstijven7 uur uur
Totale tijd9 uur uur 15 minuten min
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: cheesecake, gevulde speculaas, Sinterklaas, sinterklaas cheesecake, speculaas cheesecake
Servings: 1 taart (24 cm)
Speculaaslaag
- 85 g ongezouten roomboter - in blokjes, koud
- 75 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 el melk
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- snufje zout
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei - losgeklopt
- 30 g amandelschaafsel
Cheesecakebodem
- 200 g speculaasjes
- 75 g boter - gesmolten
- 300 g amandelspijs
- 1 ei
Cheesecakevulling
- 600 g naturel roomkaas
- 100 g kristalsuiker
- 1 el maïzena
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl amandelextract
- 3 eieren
- 1 eidooier
Speculaaslaag
Bekleed de bodem van beide springvormen met bakpapier en vet de randen in.
Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
Doe alle ingrediënten (met uitzondering van het ei en amandelschaafsel) voor de speculaaslaag in de kom van de keukenmachine en kneed dit tot een stevig speculaasdeeg.
Verdeel het deeg over de bodem van een van de springvormen.
Smeer de bovenkant in met losgeklopt ei en strooi het amandelschaafsel over de speculaas.
Bak de speculaaslaag 20 minuten in het midden van de oven en laat daarna afkoelen op het aanrecht.
Cheesecakebodem
Draai de temperatuur van de oven terug naar 150℃ en plaats de schaal met water onderin de oven.
Maal de speculaasjes fijn in een foodprocessor en meng de koekkruimels met gesmolten boter.
Stort de bodemmix in de tweede springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
Prak de amandelspijs met een vork zodat het wat zachter wordt en meng de spijs met het ei.
Verdeel de amandelspijs over de speculaasbodem in de springvorm.
Cheesecakebeslag
Doe voor de cheesecakelaag de roomkaas, kristalsuiker, maïzena, koek- en speculaaskruiden en het amandelextract in een kom en klop dit tot een egaal beslag.
Voeg een voor een de eieren en tot slot de eidooier toe. Spatel deze rustig door het beslag.
Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm.
Plaats de cheesecake in het midden van de oven en bak de taart in 75 minuten gaar.
Zet na 75 minuten de oven uit en de deur van de oven op een kier. Laat de cheesecake een uur zo in de oven staan.
Haal daarna de cheesecake uit de oven. Haal de speculaaslaag uit de eerste springvorm en plaats deze op in de springvorm met de cheesecake erin. Druk zachtjes een beetje aan.
Laat de cheesecake helemaal afkoelen op het aanrecht en zet hem daarna minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven.