Ga terug
+ servings
speculaas cheesecake
Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Gevulde speculaas cheesecake

Deze gevulde speculaas cheesecake moet toch wel de ultieme Sinterklaastaart zijn. Vier heerlijke lagen aan puur genot; ik weet zeker dat de cheesecake in no-time op is.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Afkoelen/opstijven7 uur
Totale tijd9 uur 15 minuten
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Amerikaans, Hollands
Trefwoord: cheesecake, gevulde speculaas, Sinterklaas, sinterklaas cheesecake, speculaas cheesecake
Servings: 1 taart (24 cm)

Equipment

  • 2 springvormen à 24 cm
  • 2 vellen bakpapier
  • elektrische (hand)mixer
  • ovenschaal met laagje water
  • foodprocessor of hakmolen

Ingrediënten

Speculaaslaag

  • 85 g ongezouten roomboter - in blokjes, koud
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el melk
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei - losgeklopt
  • 30 g amandelschaafsel

Cheesecakebodem

  • 200 g speculaasjes
  • 75 g boter - gesmolten
  • 300 g amandelspijs
  • 1 ei

Cheesecakevulling

  • 600 g naturel roomkaas
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 el maïzena
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 tl amandelextract
  • 3 eieren
  • 1 eidooier

Instructies

Speculaaslaag

  • Bekleed de bodem van beide springvormen met bakpapier en vet de randen in.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Doe alle ingrediënten (met uitzondering van het ei en amandelschaafsel) voor de speculaaslaag in de kom van de keukenmachine en kneed dit tot een stevig speculaasdeeg.
  • Verdeel het deeg over de bodem van een van de springvormen.
  • Smeer de bovenkant in met losgeklopt ei en strooi het amandelschaafsel over de speculaas.
  • Bak de speculaaslaag 20 minuten in het midden van de oven en laat daarna afkoelen op het aanrecht.

Cheesecakebodem

  • Draai de temperatuur van de oven terug naar 150℃ en plaats de schaal met water onderin de oven.
  • Maal de speculaasjes fijn in een foodprocessor en meng de koekkruimels met gesmolten boter.
  • Stort de bodemmix in de tweede springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
  • Prak de amandelspijs met een vork zodat het wat zachter wordt en meng de spijs met het ei.
  • Verdeel de amandelspijs over de speculaasbodem in de springvorm.

Cheesecakebeslag

  • Doe voor de cheesecakelaag de roomkaas, kristalsuiker, maïzena, koek- en speculaaskruiden en het amandelextract in een kom en klop dit tot een egaal beslag.
  • Voeg een voor een de eieren en tot slot de eidooier toe. Spatel deze rustig door het beslag.
  • Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm.
  • Plaats de cheesecake in het midden van de oven en bak de taart in 75 minuten gaar.
  • Zet na 75 minuten de oven uit en de deur van de oven op een kier. Laat de cheesecake een uur zo in de oven staan.
  • Haal daarna de cheesecake uit de oven. Haal de speculaaslaag uit de eerste springvorm en plaats deze op in de springvorm met de cheesecake erin. Druk zachtjes een beetje aan.
  • Laat de cheesecake helemaal afkoelen op het aanrecht en zet hem daarna minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven.