Zijn ze niet mooi? Deze gefrituurde en gevulde eieren? Los van het feit dat ze een unieke look hebben, zijn ze lekker én het is leuk om ze te maken. Neem er even de tijd voor, want het duurt wel even. Maar zoals gezegd; een leuke klus. Want de eieren kook je, pel je en snijd je door de helft. Het eigeel haal je eruit en dan haal je het witte gedeelte door de bloem, het losgeklopt ei en uiteindelijk door een bak flink gevuld met paneermeel en Parmezaan. Frituren kun je natuurlijk in een friteuse doen, maar omdat ik die niet heb (en niet wil!), deed ik dat in de pan. In een zware gietijzeren pan en dat werkt dus perfect. Keuken stond helemaal blauw maar oké, er werden leuke eieren gecreëerd. Stuk voor stuk heb ik ze gefrituurd want dat werkt toch het beste vind ik. En ze hebben maar kort nodig dus dat klusje is zo gedaan.
Terwijl ze af liggen te koelen maak je de vulling. Guacamole. Dat is natuurlijk avocado met een aantal lekkere smaakmakers én in dit geval een beetje eigeel. Vul de eieren, maak ze af met een toefje zure room en een geroosterd cherrytomaatje en klaar is dit indrukwekkende borrelhapje. Of hap. Een flinke hap borrelhap. Want dat is het. En lekker!
Gefrituurde Eieren met Guacamole
Benodigdheden
- Frituurpan of een gietijzeren pan
Ingrediënten
Voor de eieren
- 1,5 liter zonnebloemolie
- 10 XL eieren
- 3 extra eieren voor het beslag
- bloem voor het beslag
- paneermeel voor het beslag
- Parmezaan poeder zelfde hoeveelheid als paneermeel
- peper en zout voor het beslag (paneermeel met Parmezaan)
Guacamole
- 2 rijpe avocado's
- de helft van het eigeel
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 teen knoflook geraspt
- peper
- zout
- 1 tl komijnpoeder
- 1 el citroensap
Extra
- 10 cherrytomaatjes
- 1 bakje zure room
- eventueel een beetje chilipoeder
Instructies
Eieren
- Doe de zonnebloemolie in de gietijzeren pan (zo heb ik het gedaan dus ik ga even van deze versie uit, en niet van een frituurpan) en verhit tot ongeveer 180 graden. Test eventueel met een stukje brood of de olie heet genoeg is. Er ontstaan dan wat bubbeltjes en het stukje brood wordt mooi bruin.
- Zorg dat de eieren gekookt zijn, met 9 minuten ben je zeker van geen lopend eigeel. Pel vervolgens de eieren en snijd ze in de lengte door de helft. Doe het eigeel in een schaal en leg de eieren apart, verdeeld over twee borden.
- Zet drie kommen klaar: 1 met bloem, 1 met drie losgeklopte eieren en 1 met het paneermeel/parmezaan/peper/zout-mengsel. Doe in iedere kom ook twee lepeltjes of vorkjes. Zo kun je schoon blijven werken.
- Als de olie heet genoeg is kun je beginnen met frituren. LET OP: te heet is niet goed, dus als het heel erg bubbelt dan moet je de olie een beetje af laten koelen.
- Haal een half ei door de bloem, dan door het eigeel en als laatste door het paneermeelmengsel. Zorg ervoor dat het ei bij iedere stap volledig bedekt is van dat waar je het in stopt.
- Doe het ei nu met een spaan (of een spagettilepel) voorzichtig in de olie en frituur aan beide kanten mooi lichtbruin. Leg het ei vervolgens op een bord met keukenpapier zodat het kan uitlekken. Herhaal dit met alle eieren. Ik vond het makkelijk om per twee ei-helften te werken.
Guacamole
- Het is vrij simpel; prak de avocado's en meng dit met de helft van het eigeel, de gesnipperde rode ui, knoflook, peper, zout, komijn en citroensap. Het mag lekker grof zijn dus je hoeft het niet glad te mixen.
- Bak de cherrytomaatjes in een beetje olijfolie even kort zodat ze een beetje zacht worden.
Samenvoegen
- Vul de eieren met een dot guacamole, een beetje zure room en leg bovenop een gebakken cherrytomaatje. Maak eventueel af met een beetje chilipoeder.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Al eens de eieren in je crockpot express gekookt? 5 minuten op steam, 5 minuten natural release,5 minuten ijsbad is een veel aangeraden methode. Eieren, zelfs verse, zijn daarna heel makkelijk te pellen.
Nee, nog nooit gedaan! Maar dat klinkt ook een beetje als onnodig haha. Of zijn ze heel veel lekkerder dan wanneer je ze in een pannetje kookt?
Ik proef niet veel verschil. Maar dat makkelijke pellen is voor mij reden genoeg :).