Frietje Rendang, het stond al een eeuwigheid om mijn to-make lijstje maar het kwam er steeds maar niet van. Tot Tim en ik laatst bij The Streetfood Club een Frietje Rendang bestelden en totaal niet onder de indruk waren van het gerecht. Het vlees was droog, er zat nul saus bij waardoor je ook droge frietjes aan het wegwerken was en bovendien werd het gerecht geserveerd met witte kaas wat wij persoonlijk een totale mismatch vonden. Dat moest beter kunnen vonden wij en dus ging ik thuis eindelijk zelf aan de slag; met dit als resultaat!
Wij zijn persoonlijk fan van iets ‘nattere’ Rendang, vlees waar echt nog een beetje saus bij zit zodat je iets hebt om de rijst, of in dit geval frietjes, doorheen te halen. Voor dit recept heb ik de Rendang wel laten inkoken zodat het geheel wat droger werd, maar nog steeds zijn er genoeg juices om in te dippen.
Verder serveerde ik het Frietje Rendang met ingelegde komkommer, zilveruitjes, gefrituurde uitjes en een flinke dot (Zaanse) mayonaise. ZO.LEKKER. Totaal niet droog in tegenstelling tot wat wij voorgeschoteld kregen; we hebben er echt van gesmuld.
Mocht je het handig vinden dan kun je de Rendang eventueel ook in de slowcooker maken. Zorg er wel voor dat je naderhand het vlees nog even zonder deksel laat pruttelen zodat de saus een beetje kan inkoken. Ook kun je Jack Fruit Rendang maken als je het gerecht liever vegetarisch eet.
Frietje Rendang
Benodigdheden
- grote stoof-/braadpan
- Hakmolentje of vijzel
- Airfryer, oven of frituurpan
Ingrediënten
Rendang boemboe
- 1 el sambal oelek
- 2 tl korianderpoeder
- 4 sjalotten - in vieren
- 6 teentjes knoflook - geplet en gepeld
- 1 tl komijnpoeder
- 1 cm laos
- 1/2 tl gehakte gember
- 1 cm geelwortel
- 1/2 tl trassi
- 1 el palmsuiker
Rendang
- 750 g riblappen - in stukken van 3x3 cm
- 750 ml kokosmelk
- 1 stengel citroengras - gekneusd
- 4 blaadjes kaffir limoen
- 2 blaadjes laurier
En verder
- 4 el azijn
- 1 el kristalsuiker
- 1/2 komkommer - in plakjes
- 400 g friet
- 4 el zilveruitjes
- 4 el gebakken uitjes
- 4 el mayonaise
- zout
Instructies
- Begin met het maken van de Rendang. Doe alle ingrediënten voor de boemboe in een hakmolentje en maal het geheel fijn tot een pasta.
- Verhit een beetje olie of boter in een diepe pan en bak hierin de riblappen rondom lekker bruin. Voeg dan de boemboe toe en bak dit al omscheppend 2 minuten mee.
- Schenk de kokosmelk in de pan en doe het citroengras, kaffir limoen en laurierblaadjes in het de pan. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat de Rendang 2,5 uur zachtjes pruttelen. Kijk ondertussen af en toe dat het vlees niet droogkookt. Voeg eventueel wat water of extra kokosmelk toe als dit het geval is.
- Verwijder na 2,5 uur de deksel en laat de Rendang 1 uur zonder deksel inkoken tot er nog maar een beetje saus over is.
- Doe voor de ingelegde komkommer het azijn met de suiker en een snuf zout in een steelpannetje en verwarm dit tot de suiker is opgelost.
- Doe de komkommerplakjes in het azijnmengsel en laat volledig afkoelen.
- Bak de friet naar wens op een voor jou geschikte methode. Ik maakte ze zelf klaar in de Airfryer.
- Breng de friet op smaak met zout. Schep een flinke lepel Rendang bovenop de friet en garneer met de ingelegde komkommer, zilveruitjes en gebakken uitjes. Serveer er een flinke lepel mayonaise bij.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Nee dit is geen Rendang. Omdat Nederlanders geen eetcultuur hebben gaan ze andermans gerechten gebruiken en het op friet of brood doen. Noem het aub anders. Dit is totaal niet onze rendang.