Rendang uit de slowcooker

De afgelopen paar weken kreeg ik herhaaldelijk de vraag of ik eens een recept voor de slowcooker zou willen delen op video. Ik heb een tijdje de boot afgehouden want ik zag het nut er niet zo van in. Want vraagt een slowcookerrecept eigenlijk wel om een video? Slowcooker recepten zijn zo kinderlijk eenvoudig, het kost je wat snijwerk, ingrediënten verzamelen en dat is het eigenlijk ook gelijk – de slowcooker doet immers zijn werk. Maar goed, de vragen kwamen steeds vaker voorbij en daarom ging ik overstag. Wilde ik wel direct een écht goed slowcookerrecept maken en dat werd mijn Rendang. In mijn Reishonger kookboek staat een heerlijk recept voor Indonesische Rendang en deze heb ik dan ook als uitgangspunt gebruikt. Wel heb ik het recept een klein beetje omgebouwd om slowcookerproof te maken maar ik kan je vertellen: da’s zeker gelukt! Aanschouw vandaag het resultaat. Oh, en plan direct even een tripje naar de toko want voor dit recept kun je helaas niet alles in de reguliere supermarkt vinden.

Ps. Het einde van deze video is iets anders dan anders. Tijdens het willen proeven kregen we te maken met een terrordreumes, Vic zit op de bijzonder fijne leeftijd van bijna 2 en werkt niet altijd even goed meer mee.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Rendang uit de slowcooker

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Rendang uit de slowcooker

4.07 van 16 stemmen

Rendang uit de slowcooker

Porties4 personen

Ingrediënten

Voor de boemboe:

  • 1 el sambal oelek
  • 2 tl korianderpoeder
  • 4 sjalotten - in vieren
  • 6 teentjes knoflook - geplet en gepeld
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 cm laos
  • 1/2 tl gehakte gember
  • 1 cm geelwortel
  • 1/2 tl trassi
  • 1 el palmsuiker

Voor de rendang:

  • 1 kg riblappen - in grove stukken
  • 1 el blanke azijn
  • 1 blik kokosmelk - 400 ml (niet light!)
  • 1 stengel citroengras
  • 4 blaadjes kaffir limoen
  • 2 blaadjes laurier

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de boemboe in een hakmolentje, foodprocessor of vijzel. Vermaal het geheel tot een grove pasta.
  • Doe het vlees in de pot van de slowcooker en schenk hier de azijn bij. Schep de boemboe in de pot en schep het vlees even goed om zodat alles voorzien is van een laagje boemboe.
  • Schenk vervolgens de kokosmelk in de pot en leg de blaadjes kaffir limoen en laurier in de kokosmelk.
  • Kneus de stengel citroengras en leg ook deze in de kokosmelk. Schep het geheel even om en doe de deksel op de pot.
  • Gaar de Rendang 8 uur op stand Low of 5-6 uur op stand High tot het vlees helemaal zacht is geworden.

Join the Conversation

  1. Petra says:

    Hi Sabine,
    Dat ziet er heerlijk uit! Alleen lust mijn man en zoon geen kokos….
    Zou het ook met kookroom gemaakt kunnen worden of verandert de smaak dan teveel?
    Groetjes,
    Petra

    1. De smaak veranderd zeker maar het is in principe een prima vervanger!

  2. Michelle says:

    Vandaag deze rendang gemaakt. Ben stad en land afgelopen voor verse laos en geelwortel en kon dit natuurlijk nergens vinden. Dus toch maar de gedroogde specerijen uit m’n keukenkastje hiervoor gepakt. Ondanks het niet allemaal vers was, was de smaak erg goed. Deze komt bij onze favorieten!

    1. Oh, balen als je een ingrediënt niet kunt vinden hè! Maar fijn dat je een alternatief hebt kunnen vinden en dat het alsnog lekker was!

    2. Maria says:

      Het is zeker te krijgen bij de Albert Heijn in poedervorm en anders vers bij de toko

    3. Helga says:

      Geelwortel oftewel kurkuma en dat is bij de jumbo wel te koop even als Laos

  3. Maria says:

    Hoi Sabine.
    Heb je al geprobeerd met uien en prei snijden om dan te
    blijven blazen

    1. Bij mij helpt geen enkel trucje helaas.

  4. Robert says:

    Hallo Sabine.
    Het “traangas” in uien e.d. komt vrij bij het afsnijden van de wortelzijde. Laat die dus zo lang mogelijk zitten. Mij helpt het prima.

    1. Echt waar? Dat is één van de weinige tips die ik nog niet heb geprobeerd dus dat ga ik zeker eens doen. Dankjewel!

  5. Marieke says:

    Hi Sabine,

    Dit gerecht hebben we gemaakt en het smaakte heerlijk! Een tip tegen de ‘waterigheid’ van het gerecht wat je noemde in de video: de laatste 1/1,5 uur van de bereiding de deksel van de slowcooker af halen. Het resultaat was fantastisch, zoals in een restaurant.

  6. Heerlijk! De reacties hier waren erg positief. Een favoriet hier.
    Bij de toko alle ingrediënten kunnen vinden.
    Echt een aanrader….

  7. Steffie says:

    Als ik dit recept voor drie kilo vlees wil maken hou ik de kokos dan op 1 blik kokos?

    1. Ik zou inderdaad niet veel meer kokosmelk gaan gebruiken omdat er genoeg vocht uit het vlees vrijkomt. Je zou altijd nog een klein bik van 250ml extra kunnen toevoegen.

  8. Stefan says:

    Hoi,
    Waarom kies je ervoor om het vlees niet eerst aan te braden in een pan en dan pas in de slowcooker te plaatsen? Bij verschillende recepten wordt dat namelijk wel gedaan.

    1. Ik vind het persoonlijk niet zoveel toevoegen aan dit recept om dat eerst te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close