Fastfood Friday: Plakkerige spareribs uit de oven

Als je mijn man ergens blij mee wil maken dan is dat met spareribs. Ik bereid ze ook met liefde want ik vind het een leuk klusje om te doen. In de wereld van de puristen heerst er nogal een verbod op het voorkoken van spareribs, maar heel eerlijk… ik vind stiekem dat ze daardoor wel het allerlekkerst worden. Ultiem zacht en mals vlees krijg je ervan en door ze voor te koken in een lekkere marinade worden het echte smaakbommetjes. Tel daarbij op dat je de spareribs uit de oven tijdens het garen ook nog meerdere malen insmeert met marinade en het plaatje is helemaal compleet!

Er zijn meerdere soorten spareribs op de markt maar mocht je ze kunnen vinden, koop dan bij voorkeur dik bevleesde spareribs. Bij dikbevleesde spareribs zit er op het rack nog wat extra varkensfilet dat normaal gesproken wordt weggesneden; suuuuuhuuuuper lekker. Dikbevleesde spareribs kom je het vaakst tegen bij de slager of bij de diverse online slagerijen.

Als je naar het recept voor deze spareribs uit de oven kijkt, kan ik me voorstellen dat je schrikt van de hoeveelheid ingrediënten. Maar geloof mij: dat is nergens voor nodig, ik gok dat je de meeste ingrediënten namelijk al in huis hebt! Daarbij is het recept zelf ook redelijk eenvoudig, je moet alleen zorgen dat je het vlees vaak genoeg insmeert met marinade zodat het vlees extra sticky wordt.

Plakkerige spareribs uit de oven

No ratings yet

Plakkerige spareribs uit de oven

Als ik mijn man ergens blij mee wil maken dan is dat met spareribs. Vaak wordt dit vlees op de barbecue bereidt, maar deze variant komt uit de oven, heeft een lekker plakkerige marinade en het vlees is súper mals.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Hoelang te bewaren Het liefst direct opeten

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 2 racks sparerib (het liefst dik bevleesd)

Dry rub:

  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1/2 el chilipoeder
  • 1/2 el komijnpoeder
  • 1/2 el ui-poeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el grof zout

Marinade:

  • 200 ml barbecuesaus
  • 100 ml ketchup
  • 50 ml sojasaus
  • 1 el Worcestersauce
  • 2 el honing
  • 500 ml water

Glazuur:

  • 200 ml barbecuesaus
  • 100 ml appelsap
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el mosterd

Instructies

  • Verwijder het vlies van de spareribs. Doe dit door de holle kant van de spareribs naar boven te leggen. Begin in het midden van een rack bovenop een botje en werk de achterkant van vork- of lepelsteel tussen het vlies en het bot. Beweeg de lepel voorzichtig wat heen en weer terwijl je hem steeds verder onder het vlies duwt. Maak genoeg ruimte zodat je vinger tussen het bot en het vlies past en trek het vlies van de rack.
  • Roer alle ingrediënten voor de dry rub door elkaar en smeer hier de volledige racks mee in.
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een grote pan. Roer goed door en leg de spareribs onder marinade. Snijd de racks eventueel doormidden. Breng de marinade aan de kook en kook de spareribs 30 minuten op middelhoog vuur voor.
  • Doe ondertussen de ingrediënten voor het glazuur in een steelpannetje en breng dit al roerend aan de kook. Laat het glazuur in ongeveer 10 à 15 minuten inkoken.
  • Verwarm de oven voor op 150°C hetelucht.
  • Leg de spareribs op een met bakpapier beklede bakplaat met de vleeskant naar boven. Smeer de bovenkant rijkelijk in met de marinade en schuif ze voor 20 minuten in de oven.
  • Besmeer na 20 minuten de spareribs nogmaals met de marinade en zet ze weer terug in de oven voor 10 minuten. Smeer na die 10 minuten de spareribs een laatste keer in met de marinade en schuif ze tot slot nog een laatste keer voor 10 minuten terug in de oven.
  • Smeer de spareribs tot slot in met het glazuur en serveer ze direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: barbecuemarinade, plakkerige marinade, spareribs, spareribs bereiden, spareribs marineren, spareribs uit de oven, vlees, vleesrecept

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Plakkerige spareribs uit de oven

Join the Conversation

  1. Chantalle says:

    Hi Sabine, wanneer hoort je de glazuur te gebruiken. Dit staat niet in de instructies.
    Thanks alvast voor dit goddelijke recept. Deze is is vastgesteld

    1. Sabine Author says:

      Sorry, dat is de laatste stap in het proces! Ik heb ‘m direct toegevoegd aan het recept.

      1. Heerlijk! Sabine,

        Gewoon rauwe spareribs kopen?
        Groetjes

      2. Sabine Author says:

        Jazeker!

  2. Ellis says:

    Welke bbqsaus gebruik je? Aangezien er wel 100+ soorten zijn!

    1. Sabine Author says:

      Kies gewoon degene die jij het allerlekkerst vindt. Ik maak ‘m zelf of ik gebruik de Black Jack Smokey barbecuesaus van Remia.

  3. Kun je de ribs ook dagje in de (gekookte) marinade laten staan? Bv ‘smorgens rubben en marineren en ‘savonds afbakken?

    1. Sabine Author says:

      Zeker! Dat komt de smaak alleen maar ten goede.

  4. En… zonde om al die marinade weg te doen… invriezen voor volgende keer???

    1. Tanja says:

      Heb je dit al eens geprobeerd?
      Was het een succes?

  5. Debby smits says:

    Mijn man lust geen bbq saus kan ik dat vervangen of is er een bbq saus die niet overheersend een rook/bbq smaak heeft .
    Ziet er zo lekker uit ik wil ze graag maken

    1. Sabine Author says:

      Je zou hoisin kunnen gebruiken! Wel goed oppassen dat die saus niet verbrandt.

      1. Tanja says:

        Ik houd ook niet van bbqsaus, als saus ergens op…
        Maar in dit recept en die van de pulled pork gebruik ik het wel.
        Ik heb meestal die van Remia of Calvé, net welke er op dat momentje koop is.

  6. Tanja says:

    Als ik de spareribs wat meer pit (pittiger) wil hebben.
    Wat raad je dan aan?

    1. Sabine Author says:

      Ik zou dan Sriracha aan de marinade toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close