Geroosterde spruitjes met citroen en parmezaan

‘Iel, spruitjes!’ Ik weet niet waar het aan ligt maar de gemiddelde Nederlander jonger dan 30 (misschien 35?) lijkt dit te zeggen. Ik snap niet waarom eigenlijk, maar ieder natuurlijk zijn ding. Deze Geroosterde spruitjes met citroen en parmezaan zijn in ieder geval in de verste verte niet te vergelijken met een bord vol gekookte spruitjes. Ik kan me maar zo voorstellen dat je dit namelijk wel een lekker bijgerecht vindt wanneer je niet zo dol bent op gekookte spruitjes. Door het roosteren krijgen de spruitjes een hele zoete en zachte smaak. Een perfect combi met de zure citroen en sterke parmezaan. Deze laatste zou je natuurlijk ook weg kunnen laten, maar stiekem is dat wel een beetje zonde.

Wat heb je nodig? (4 personen als bijgerecht)

 • 500 gram spruitjes
 • 2 teentjes knoflook
 • sap van 1 citroen
 • hoeveelheid parmezaanse kaas naar smaak
 • peper en zout
 • olijfolie (ongeveer 4 eetlepels)

1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.

2. Maak de spruitjes schoon, snijd ze één keer doormidden en doe ze daarna in een kom. Strooi er peper en zout bij.

3. Doe het citroensap en de olijfolie bij de spruitjes in de kom en schep het geheel even goed om zodat ieder spruitje bedekt is met een laagje olie.

4. Hak de knoflook fijn en schep ook deze nog even door de spruitjes. Verdeel vervolgens alle spruitjes met de knoflook en al het citroensap over de bakplaat.

5. Rooster de spruitjes in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en zacht. Draai ze halverwege de baktijd eventueel een keertje om.

6. Rasp de parmezaanse kaas over de nog warme spruitjes en serveer direct.

Geroosterde spruiten met parmezaan

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Haha, ik heb met kerst spruitjes weer eens een kans gegeven, maar het is nog steeds niet mijn ding. (En ja, ik ben jonger dan 30.)

 2. Marjan says:

  Ik ben gek op spruitjes, in alle warme variaties van zachtgekookt tot gewokt. Geroosterd lijkt me een prima variatie!

 3. Diana says:

  Ik ben dol op spruiten, maar heb ze nog nooit geroosterd. Wat een goed idee, ga ik deze week eens doen! (wel als hoofdgerecht, yum)

 4. Susanne says:

  De ene keer vind ik ze lekker, de andere keer niet. Laatst nog een spruitenstamp gegeten die me absoluut niet smaakte dus ik heb het voorlopig wel weer gezien. Maar dit lijkt me wel een lekkere variant. Als ze een beetje zoetig worden lijkt dat me al ene hele vooruitgang!

 5. Sheelagh says:

  Wow! Ik ben een huge spruitjesfan, dus dit moet ik proberen!

 6. Mariska says:

  Ik heb dit recept van de week gemaakt en het was een groot succes! Ik vind gekookte spruitjes ook wel lekker, maar in de oven krijgen ze een iets zachtere smaak. De Parmezaanse kaas maakt het helemaal af!

  1. Sabine Author says:

   Yes, goed om te horen!

 7. Suzanne says:

  Neeee maaaar deze waren lekkerrrrrr!!!! Echt zelfs een “minder fan van spruitjes” wolf vond dit heel erg lekker! Absoluut voor herhaling vatbaar!!!! Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close