Wanneer je googled op ‘draadjesvlees’ lijkt iedereen daar iets anders onder te verstaan. Ik kom diverse stoofpotjes tegen en ook hachee, maar zelf versta ik toch iets heel anders onder deze benaming. Voor mij is draadjesvlees een grote lap rundvlees dat zolang heeft gegaard dat het bijna uit elkaar valt. Mijn moeder maakte het vroeger vrijwel altijd (afgewisseld met hachee) wanneer de sucadelappen in de aanbieding waren. Omdat ik me de laatste keer dat ik het had gegeten niet meer kon herinneren besloot ik het ook weer eens te maken want wat is het een heerlijk stukje vlees om te eten bij aardappelen en groenten. Stiekem is het trouwens ook heel lekker op een broodje, maar vandaag houd ik het bij de ‘ouderwetse’ manier.
Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)
- 600 gram sucadelappen
- vleeskruiden naar wens
- peper en zout
- een klontje boter
En verder…
- een goede braadpan
1. Laat de sucadelappen op kamertemperatuur komen en dep ze vervolgens droog met een stukje keukenpapier. Snijd de vetranden niet van het vlees af en koop bij voorkeur vlees dat goed doorregen is. Het vet smelt tijdens de bereiding grotendeels en dit zorgt straks voor lekker mals vlees.
2. Kruid het vlees met vleeskruiden naar wens en breng op smaak met peper en zout. Zorg ervoor dat je beide kanten van het vlees goed inwrijft met de kruiden.
3. Smelt een klontje boter in de braadpan en leg de sucadelappen in de boter.
4. Bak de sucadelappen om en om bruin, gaar hoeven ze niet te zijn maar zorg voor een mooi kleurtje. Mocht je een pan hebben waar niet alle stukken vlees in één keer inpassen, leg de aangebraden stukken dan gewoon even op een bord. Het geeft niet als ze hierdoor wat afkoelen, dat komt zometeen allemaal wel weer goed.
5. Doe al het vlees terug in de pan en schenk er een halve liter warm water bij of in ieder geval genoeg zodat het vlees nagenoeg helemaal onder staat. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat het vlees nu in zo’n drie à drieënhalf uur gaar worden tot het nagenoeg uit elkaar valt. Houd het vlees in de tussentijd wel in de gaten! Laat het niet té lang sudderen en zorg er ook voor dat het niet aan de bodem van de pan vast gaat zitten.
Voor mijzelf zijn gekookte aardappelen en groenten voor mij onmisbaar bij een stukje draadjesvlees maar je kunt er natuurlijk bij serveren wat je zelf wilt.
Een kleine tip: probeer het draadjesvlees een dag van te voren te maken wanneer je daar tijd voor hebt. Net als met stoofpotjes is ook dit vlees een dag later nog lekkerder.
Huh zo ken ik hem niet nee! Lijkt mij heel kaal zo. Ik doe er altijd jeneverbessen en laurierblad bij. Laatst nog gegeten, echt mn favoriete vleesmaaltijd!
Mijn oma kan dit zo goed! Mijn moeder had het al een paar een paar keer geprobeerd maar telkens niet goed gelukt. Laatst is het toch wel gelukt! Zo lekker met de jus van het vlees. Hmmmm!
@susanne En heb je het zelf ook al eens geprobeerd ?
Jee, dat is voor mij ook eeuwen geleden inderdaad. Mijn oma maakte dit nog wel eens en ik kan me niet herinneren dat ik het sindsdien nog zo gegeten heb. Wel in een stoofschotel, maar ok, dat is inderdaad net even anders!
Wij doen er altijd nog laurierblad en kruidnagels bij in de pan. En ik vind het zelf erg lekker om een paar kleine stuk u es door de groentesoep te doen…geeft lekker smaak af aan de soep.
Wij eten het regelmatig, erg lekker en oer-Hollands
Wij hebben het vandaag zelfs gegeten met patat heeerlijk! Ik heb ook nog onwijs veel over lekker!!
Heerlijk, ben dol op stoofvlees. Ik zet de braadpan altijd in de oven op 80 graden ipv op laag vuur. Weet ik zeker dat het niet te heet (en dus taai) wordt.
Ik maak draadjesvlees altijd van minder vet vlees, ben echt allergisch voor vet haha, en op dezelfde manier als hachee, dus met uien, laurier en kruidnagel. Ik vind het heerlijk. Voor het gemak maak ik toch vaker hachee, dat past makkelijker in een pan dan een paar van die grote lappen. Heb in Duitsland weer heel mooi mager rundvlees gehaald, dus hachee staat heel binnenkort weer op het menu hier.
Lekker hoor.
Maar ik heb toch liever Gentse stoverij. Lekker met verse frieten erbij :D. Je brengt me op lekkere ideeën!
Ik weet dat het inmiddels zomer is, maar ik ben van mening dat draadjesvlees altijd kan! Ik kwam je receptje tegen, en ik kan je aanraden het met een scheutje azijn te maken tijdens het sudderen. Dat proef je nauwelijks terug, maar je vlees wordt er extra mals va, dus als je van minder vet vlees houdt is dat echt een ideale manier om het malser te maken!
Precies zoals we het thuis ook aten en ik dat ook overgenomen heb. Heerlijk!! Ipv sucadelappen kocht mijn vader (ja, die deed de boodschappen!) het vlees van ‘de dikke lende’ voor betere jus. En ik? Ik koop het net zo