Kalkoenstoofpotje met champignons en wortel

Zoals jullie inmiddels ongetwijfeld weten ben ik al een aantal weken bezig met Weight Watchers en tot nu toe met heel fijn resultaat.

Via Instagram kreeg ik een paar keer de vraag of ik nu ook wat vaker ‘weight watcher proof’ maaltijden wilde delen en natuurlijk wil ik dat. Als je niet aan Weight Watchers doet betekent dat uiteraard niet dat je deze recepten niet kunt maken hè, ook voor jou zijn ze namelijk gewoon lekker en gezond!

In het 365-dagen boek van Weight Watchers dat ik cadeau kreeg aan de start van onze samenwerking vond ik dit recept voor een kalkoenstoofpotje met champignons en wortel. Nu ben ik als het wat kouder is buiten sowieso dol op stoofpotjes en als daar een flinke hoeveelheid champignons in verwerkt zit kan het, ondanks dat ik daar darm-wise niet zo goed tegen kan, helemaal niet meer stuk.

Dit gerecht besloot ik dan ook al vrij snel te maken en vandaag deel ik het recept met jullie, want ik wilde hem je niet onthouden. Ik heb de bereidingswijze van het gerecht iets aangepast, de ingrediënten zijn hetzelfde.

Kalkoenstoofpotje met champignons en wortel

Wat is Weight Watchers?

Weight Watchers, nu bekend als WW, is een populair en bekend programma voor gewichtsverlies en welzijn dat zich richt op het helpen van individuen om hun gewichtsverlies- en gezondheidsdoelen te bereiken door middel van een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en ondersteuning.

WW kent voedingsmiddelen en dranken punten toe op basis van hun voedingswaarde, voornamelijk hun calorie-, vet-, suiker- en eiwitgehalte. Deelnemers krijgen een bepaald aantal punten per dag en per week toegewezen, en ze worden aangemoedigd om binnen hun puntengrenzen te blijven door gezonde voedselkeuzes te maken.

Eters in de winter? Ga voor een kalkoenstoofpot!

De combinatie van malse kalkoenstukjes, aardse champignons en knapperige wortels in een smakelijke saus spreekt veel mensen aan. Het is niet alleen erg lekker, maar ook gemakkelijk te bereiden, waardoor het ideaal is voor zowel doordeweekse etentjes als speciale gelegenheden, zoals Kerst.

Dit gerecht, kalkoenstoofpotje met champignons en wortel, vind ik het lekkerst om te maken in de herfst en winter. Deze seizoenen bieden de ideale sfeer voor warme, hartige stoofschotels zoals deze. De rijke smaken en verwarmende ingrediënten van het gerecht passen perfect bij de koude dagen en avonden van de herfst en winter. 

Kalkoenstoofpotje met champignons en wortel

Wat zijn goede bijgerechten om te serveren met dit gerecht?

Rijst
Bij een stoofpotje vind ik rijst wel één van de lekkerste bijgerechten. Máár veel mensen koken water gewoon in een grote pan met water zonder toevoegingen, en dat is zo zonde. Want er bestaan zoveel lekkere manieren om smaak op rijst te brengen. Daarom schreef ik dit artikel 4x rijst op smaak brengen

Aardappelpuree
Een aardappelpuree is ook een grote favoriet om bij een stoofpotje te eten. Ik weet dat sommige mensen enorm fan zijn van die kant-en-klare pakjes met aardappelpuree, maar ik verkies een zelfgemaakte wel boven de kant-en-klare van de supermarkt. Deze aardappelpuree met balsamico-uitjes past perfect bij dit winterse gerecht. 

Flatbread
Flatbread, met zijn lichte en luchtige textuur, vormt een uitstekende aanvulling op het volle karakter van de stoofpot. Het kan worden gebruikt om de heerlijke saus op te scheppen en is perfect om te dippen.

Bovendien kun je met flatbread de laatste restjes saus van je bord halen, zodat je niets hoeft te verspillen. Hier schrijf ik hoe je zelf flatbread maakt! Ik vind alle flatbreads (naan, pita’s, tortilla’s etc.) passen bij deze stoofpot!

Overige FAQ’s kalkoenstoofpot

  • Kan ik dit gerecht aanpassen en kip gebruiken in plaats van kalkoen?

Ja, je kunt kalkoen vervangen door kip als je dat lekkerder vindt. De smaak zal dan uiteraard iets anders zijn. 

  • Kan ik ook alcohol gebruiken in plaats van kippenbouillon in dit recept?

Ja, je kunt witte wijn (of een andere vloeistof) gebruiken in plaats van kippenbouillon.

  • Hoe lang blijft dit gerecht goed als leftovers in de koelkast?

Je kunt het kalkoenstoofpotje tot 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

  • Kan ik dit gerecht invriezen voor later gebruik?

Ja, je kunt het stoofpotje invriezen om later van te genieten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kalkoenstoofpot
3.55 van 44 stemmen

Kalkoenstoofpotje met champignons en wortel

De herfst is bij uitstek geschikt voor lekkere stoofpotjes. Deze kalkoenstoofpot met champignons & wortel is een wat lichtere variant.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 500 gr kalkoenfilet in blokjes
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 4 wortelen geschild en in plakjes
  • 250 gr kastanjechampignons in plakjes
  • 300 ml kippenbouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • snuf cayennepeper
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een braad- of hapjespan en bak hierin de kalkoenfilet rondom bruin.
  • Voeg de ui en knoflook toe en bak deze mee tot ze goed beginnen te geuren. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Doe vervolgens alle andere ingrediënten in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  • Doe de deksel half op de pan en laat het gerecht 20 minuten zachtjes stoven tot de wortel zacht is geworden.
  • Serveer de het stoofpotje met rijst.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: herfstrecept, kalkoen, kalkoenstoof, stoofpotje

Join the Conversation

  1. Barbara says:

    Hey
    Ik heb dit recepteer gemaakt kalkoenstoofpotje met wortel en champignons maar de saus is lopend is dat de bedoeling of niet hoe kan ik de saus wat indikken
    Thanks

    1. Sabine Author says:

      De saus is vrij dun. Je kunt deze indikken met een maizenapapje als je dat wil.

  2. Marc DR says:

    Dit is uw eerste van uw recepten die ik maak. Echt goed. Wel 30 minuten moeten laten sudderen maar beter controleren na 20 minuten.
    Voor mij eerder voor 3 personen. Ik ben wel een goede eter dus heb de helft op in één maaltijd met gebakken aardappelen in kokosvet met Provençaalse kruiden. En geen zout gebruikt behalve door de bouillon.
    Hartelijk dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close