CITY GUIDE | ROME – TO KNOW

Vliegvelden

Als je op zoek gaat naar vliegtickets voor Rome dan kom je er al gauw achter dat er twee vliegvelden zijn waar je op kunt aanvliegen. Beide vliegvelden liggen op een kleine afstand van het historische centrum.

Roma Fimicino
De grootste luchthaven is Roma Fiumicino. Grote vliegtuigmaatschappijen als KLM vliegen vaak op dit vliegveld dat op 30 kilometer ten zuidwesten van Rome ligt. De verbinding vanaf deze luchthaven met het centrum van Rome is heel goed, de luchthaven beschikt namelijk over een eigen treinstation. Met een directe trein, die ieder half uur vertrekt, ben je voor €15 (enkele reis) binnen 45 minuten op Termini, het Centraal Station van Rome. Hier vandaan kun je dan weer de metro pakken naar jouw eindbestemming.

Roma Ciampino
Heb je een vliegticket geboekt bij een prijsvechter dan is de kans groot dat je vliegt op Ciampino. Deze luchthaven ligt op zo’n 16 kilometer ten zuiden van het historische centrum. Er zijn meerdere manieren waarop je van Ciampino naar het centrum van Rome kunt komen maar de makkelijkste is toch wel met een shuttlebus. Op het vliegveld kun je voor zo’n €6 een busticket kopen voor de busdienst van Terravision. De rit naar Termini neemt ongeveer 40 minuten in beslag. Een alternatief is om vanaf het vliegveld een bus te pakken naar het treinstation van Ciampino en vanaf daar metrolijn A naar Termini te nemen.

Benenwagen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar een stad ontdek je toch het allerbeste door veel te lopen. In Rome is dit niet anders. Hoewel Rome een grote stad is, liggen alle bezienswaardigheden in het historisch centrum op redelijke afstand van elkaar. Houd er rekening mee dat je voor de verste attractie zo’n 45 minuten aan het lopen bent. Tijdens het lopen word je echter wel getrakteerd op prachtige gebouwen, leuke straatjes en mooie beelden; Rome is namelijk een groot openlucht museum en werkelijk op iedere straathoek is wel iets te zien. Zet de navigatie aan op je telefoon, hoera voor internet in de hele EU, flesje water mee en gaan met die banaan.

Openbaar vervoer

Rome is groot en er is nogal veel te zien. Als je slecht ter been bent is Rome dan ook niet per se de allerbeste stad om heen te gaan wellicht. Gelukkig zijn er voor snellere verplaatsingen wel wat openbaar vervoer-opties maar de keuze is ietwat beperkt.

Metrokaart Rome

Metro
In Rome zijn momenteel twee metrolijnen: A en B. Aan de derde lijn, lijn C wordt al járen gewerkt maar wanneer deze klaar moet zijn is nog altijd niet bekend. Metrolijnen A en B liggen als het ware in een kruis onder de stad; ze komen elkaar tegen op Termini, het centraal station. Je ontkomt er niet aan om nog een stukje naar bezienswaardigheden te lopen als je de metro pakt, maar desalniettemin kun je een behoorlijk eind komen.

Bussen
Tijdens mijn studiereis naar Rome ben ik wel eens in een bus gestapt in het centrum maar de lijnen hier zijn zo onduidelijk dat het eigenlijk altijd afwachten is hoe ver je komt en waar je precies heen gaat. Op de website van de ANWB vond ik in ieder geval wel de lijnen die langs toeristische highlights gaan:

 • 40 Termini – Piazza Venezia – Largo Argentina – Piazza Pia voor het Vaticaan/St-Pieter
 • 64 Termini – Piazza Venezia – Largo Argentina – Vaticaan
 • 62 Repubblica – Spaanse trappen – Piazza Venezia – Largo Argentina – Vaticaan
 • 81 Vaticaanse musea – Spaanse trappen – Trevi fontein – Piazza Venezia – Circo Massimo – Colosseum
 • 60 Repubblica – Piazza Venezia – Colosseum – Circo Massimo
 • H Termini – Piazza Venezia – Largo Argentina – Trastevere

Bustijden, hoe vaak de bussen rijden… het blijft een beetje gokken in Rome en daarom is het wellicht niet de meest handige manier om te reizen in het centrum.

Een bus die wel heel handig is om te pakken is minibus 116, deze rijdt ook door voetgangersgebieden en brengt je overal. Ook is er de 110 open, de toeristenbus; deze brengt je voor een vaste prijs langs alle toeristische highlights.

Rome City Pass & Roma Pass

Als je van plan bent om alle toeristische highlights in Rome te gaan bezoeken dan doe je er wellicht verstandig aan om je te verdiepen in de aanschaf van een Rome City Pass of een Roma Pass, twee verschillende kaarten met een aantal overeenkomende kenmerken.

Rome City Pass
Als je van tevoren al zeker wilt zijn van een snelle toegang tot het Colosseum en de St. Pieter dan kun je ervoor kiezen om een Rome City Pass te bestellen. Dit is geen fysieke pas waardoor je bij aankomst in Rome niets meer hoeft op te halen, alles is namelijk online te regelen; bestelde tickets ontvang je thuis. Met de Rome City Pass krijg je gratis toegang tot musea en attracties, kun je mee op een tour met de hop-on-hop-off bus en ontvang je korting bij diverse partners. Een groot voordeel van deze pas is dat de kaart geen tijdslimiet kent, je kunt dus helemaal zelf bepalen wanneer je iets bezoekt. In het kort krijg je met de Rome City Pass:

 • Skip the line en gratis toegang tot de sint-Pietersbasiliek en het Colosseum
 • Ticket voor de Hop-on Hop-off bus
 • Een airport shuttle vanaf het vliegveld naar de stad
 • 20% korting op verschillende musea in Rome waaronder Gallerie Borghese
 • 20% korting op cruises
 • 20% korting op excursies

Interesse? De Rome City Pass is te bestellen voor €67,50 per persoon

Roma Pass
Net iets anders ingestoken is de Roma Pass. De Roma Pass is verkrijgbaar in twee varianten: een pas voor 72 uur of een pas voor 48 uur. Met de Rome Pass krijg je gratis toegang tot de eerste of eerste twee bezienswaardigheden uit een lijst van ruim 40 bezienswaardigheden en musea in Rome. Verder krijg je bij veel andere attracties en musea korting en kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in het centrum van Rome. De Roma Pass is geldig bij attracties als het Colosseum en Galleria Borghese maar helaas niet voor het Vaticaan en de Sint-Pieter. In het kort ontvang je met de Roma Pass:

 • Gratis toegang tot de eerste (of twee) bezienswaardigheden
 • Gratis toegang tot alle publieke bussen, trams, treinen en metro’s in het centrum van Rome
 • Bij de meeste attracties kun je via een skip the line ingang naar binnen

De kosten voor de Roma Pass bedragen €38,50 voor een pas die drie dagen geldig en €28,00 voor een 48-uurs pas. De pas is voorafgaand aan de reis te bestellen op onder andere deze website. Mocht je dit willen dan kun je hier ook direct een skip the line ticket voor de St. Pieter bij boeken. Na bestelling ontvang je een voucher in je mailbox waarmee je bij aankomst in Rome de Roma Pass kunt afhalen.

Skip the line

Rome is nogal rijk aan toeristische bezienswaardigheden en dit zorgt er direct voor dat de rijen in het centrum lang kunnen zijn. En met lang bedoel ik ook echt lang. Ik heb regelmatig verhalen van mensen gehoord dat ze drie tot vier uur in de brandende zon hebben gestaan om het Colosseum in te kunnen. Zonde, het is namelijk helemaal niet nodig! Van tevoren kun je namelijk thuis al tickets voor diverse bezienswaardigheden kopen waarmee je versnelde toegang krijgt, de zogenaamde skip the line tickets. Handig als je niet per se gebruik wilt maken van de Rome City Pass of Roma Pass. Bij de grootste attracties staan vaak ook verkopers voor skip the line tickets maar de betrouwbaarheid hiervan is altijd wat dubieus. Het is dus beter om voor de attracties waar je echt graag heen wilt thuis al het een en ander te regelen.

Skip the line tickets werken door het selecteren van een tijdslot. Je kiest van tevoren een dag en tijdstip waarop je een attractie wenst te bezoeken en vervolgens zorg je er in Rome voor dat je op de gekozen dag en tijd aanwezig bent. Bij iedere attractie staat duidelijk aangegeven in welke rij je moet aansluiten of er staan medewerkers die je de juiste kant op wijzen. Met skip the line tickets hoef je dus niet in de rij voor de kassa te staan, maar houd er wel rekening mee dat jij net als ieder ander wel door de veiligheidscontroles moet. Zorg er wel voor dat je skip the line tickets op tijd boekt, ze zijn namelijk niet onbeperkt beschikbaar.

Betrouwbare sites voor skip the line tickets zijn Ticketbar en Viator.

Weer

Iedere stad heeft zo een beste reistijd en voor Rome is dit in de lente of herfst. De temperaturen zijn dan nog niet al te hoog en dat is voor een stad als Rome bijzonder fijn. Bijzonder koud wordt het in Rome echter nooit dus eventueel zou een citytrip in de wintermaanden ook nog prima kunnen. Vind je het geen probleem om met 30+ graden in een overvolle stad te lopen dan zijn de zomermaanden een optie, maar ideaal zal het zeker niet zijn. Wij zijn zelf in oktober geweest, de temperatuur was toen zeer aangenaam. Het gemiddelde ligt in deze maand op 22 graden Celsius, toen wij er waren heeft de thermometer zelfs de 27 graden Celsius nog aangetikt.

De ideale maanden om naar Rome af te reizen zijn wat mij betreft april, mei of oktober.

drukte panteon

Drukte

Tot slot iets dat ik je nog even mee wil geven: houd er rekening mee dat het druk is in Rome. Zéér druk. Zo druk dat het soms gewoon echt niet leuk meer is. Ik had het net al even over de lange rijen voor attracties maar zeker ook op plekken als de Trevifontein is het zoeken naar een plekje om überhaupt een glimp op te vangen van de fontein. Hetzelfde geldt voor de Spaanse trappen, het kan maar zo dat je niets van de mooie treden ziet omdat de hele trap vol zit met toeristen. In Rome kun je, zeker in de warme maanden, over de koppen lopen; Koningsdag in Amsterdam is er niets bij.

Op zulke drukke plekken in het historische centrum van Rome zijn zakkenrollers actief. Houd waardevolle bezittingen dan ook zo dichtbij mogelijk.

INHOUDSOPGAVE CITY GUIDE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close