Vandaag een nieuwe variant gehaktballetjes, namelijk teriyaki gehaktballetjes! Ik weet dat gehaktballetjes al-tijd goed zijn tijdens een borrel. Of het nou een verjaardag is, een vrijdagmiddagborrel, oudejaarsavond of welk gezellig moment dan ook; gehaktballetjes zijn een hit. Ik maak regelmatig gewone gehaktballetjes wanneer ik een feestje geef (maar wat is dát lang geleden zeg…) en ze gaan altijd op. En snel ook. Dus je begrijpt dat een nieuw recept voor gehaktballetjes wat mij betreft altijd een goed idee is. Ik maakte ze al eens van kip met Parmezaan, en van rund met een Thais tintje. Sabine maakte ze eens met whiskey en bacon. Allemaal dikke aanraders. Maar ik vond het tijd voor een nieuw recept en dan ook eentje waarvan ik nu al weet dat iedereen het lekker vindt. Teriyaki gehaktballetjes.
Wat is teriyaki?
Teriyaki is een klassieke Japanse kookstijl waarbij voedsel wordt gemarineerd in een zoete sojasausmix en daarna gegrild of gebakken. De teriyakisaus, gemaakt van sojasaus, mirin, suiker en sake, geeft gerechten een heerlijke zoet-zoute smaak met een glanzende afwerking. Deze smaakcombinatie past perfect bij gehaktballetjes.
Mega lekkere saus met Aziatisch tintje!
Ik gaf de balletjes zelf een klein beetje een Aziatisch smaakje door aan het half-om-half gehakt wat versgeraspte gember toe te voegen, en knoflook. Maar de saus die moet je er echt bij maken, want die is dus hartstikke teriyaki en héél lekker over de balletjes heen. Doe dat dus vooral wanneer je ze serveert. En dan hou je nog wat saus over; dat zet je er gewoon naast als dipsaus.
Ik maakte ze extra gezellig met wat bosui en zwarte sesam erover. En die zwarte sesam; dat kan ook prima gewone sesam zijn hoor. Ik had dit nog in huis.
Kun je de gehaktballetjes ook koud bij een borrel serveren?
Ja, Teriyaki gehaktballetjes kunnen zeker koud geserveerd worden bij de borrel! Ze zijn een heerlijke en veelzijdige snack die zowel warm als koud goed smaken. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat ze ook koud lekker zijn:
- Kwaliteit van het vlees: Gebruik vers en kwalitatief gehakt om ervoor te zorgen dat de gehaktballetjes ook koud hun smaak behouden.
- Rijke smaak: In dit recept verdeel ik de saus pas na het bakken over de gehaktballetjes. Als je ze koud wilt serveren kun je ervoor kiezen om de gehaktballetjes eerst een paar uur in de saus te marineren voordat je ze bakt. Als ze gebakken zijn laat je ze afkoelen, bewaar je ze eventueel nog in de koelkast, en serveer je ze daarna met een prikkertje op een mooie schaal. Zorg ervoor dat de Teriyaki saus goed in de balletjes is getrokken. Dit zorgt ervoor dat ze ook koud vol van smaak zijn. Overweeg om ze een paar uur in de saus te marineren voordat je ze bakt. Haal de gehaktballetjes een kwartiertje voor het serveren uit de koelkast, zodat ze niet te koud zijn en hun smaken beter naar voren komen.
Met deze tips maak je van teriyaki gehaktballetjes een lekkere borrelsnack, zelfs wanneer ze koud geserveerd worden. Eet smakelijk!
Serveer suggesties
Teriyaki gehaktballetjes zijn niet alleen heerlijk als borrelhapje, maar kunnen ook op andere manieren worden geserveerd:
- Met rijst en groenten: Serveer de gehaktballetjes met gestoomde rijst en roergebakken groenten voor een complete maaltijd.
- In een wrap of pita: Stop de balletjes in een wrap of pita met wat frisse groenten en een klodder yoghurt- of chilisaus.
- Op spiesjes: Rijg de balletjes aan spiesjes met paprika en ananas voor een kleurrijke presentatie op de barbecue.
Teriyaki gehaktballetjes; super makkelijk en altijd een succes.
Met dit recept maak je wel 20 balletjes. Dikke kans dat je denkt dat het veel is, maar wedden dat ze binnen no-time op zijn op jouw feestje! Maak je hapjes af door ze te serveren met deze prachtige Aziatische servetten.Maak je hapjes compleet door ze te serveren met prachtige Aziatische servetten voor een mooie presentatie.
Borrel gehaktballetjes met Teriyakisaus
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 ei
- handje paneermeel
- 1 cm verse gember geraspt
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 tl sojasaus
Teriyakisaus
- 100 ml sojasaus
- 100 ml Mirin
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 el sesamolie + een beetje extra om de balletjes in te bakken
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 el maizena eventueel meer
Garnering
- sesam
- bosui in ringetjes gesneden
Instructies
Gehaktballetjes
- Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom, kneed goed door en voeg eventueel meer paneermeel toe als het gehakt te nat blijft. Kneed er daarna 20 balletjes van.
- Verhit een beetje sesamolie in de pan en bak de balletjes kort op hoog vuur rondom bruin, en daarna op middelhoog vuur gaar.
Teriyakisaus
- Doe alle ingrediënten voor de saus (behalve de maizena) in een steelpan en roer goed door elkaar. Breng aan de kook en zet het vuur daarna lager. Laat de saus zachtjes inkoken en voeg daarna de maizena toe om de gewenste dikte te bereiken. Klop met een garde tot een gladde saus.
Overig
- Serveer de balletjes in een schaal met er overheen wat van de saus gegoten, en garneer met de sesam en bosui. Serveer de rest van de saus erbij.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.