Eetdagboek van een verzorgende

Het hele afgelopen jaar hebben jullie diverse artikelen in de rubriek: ‘Eetdagboek van een…’ voorbij zien komen. Dat daar zulke leuke reacties op zouden komen had ik natuurlijk wel gehoopt, maar zéker niet verwacht. Jullie vinden het blijkbaar een welkome afwisseling tussen alle recepten. En dat snap ik, want hoe leuk is het om even mee te kijken met iemand met een bijzonder beroep! En vooral om dat te zien wat iemand zoal eet tijdens zijn of haar dienst.

Vandaag maken we kennis met de 45 jarige Bianca, die haar baan als verzorgende combineert met de zorg thuis voor manlief en een zoon van 10.

Bianca vertelt zelf hoe een dag, of liever gezegd, een nacht eruit ziet en wat ze zoal eet voor- en tijdens haar werk als Verzorgende niveau 3 in een instelling voor dementerende ouderen.

Het werk van Bianca

“Ik werk op een woonvorm met 36 bewoners. Deze bewoners leiden allemaal aan een vorm van dementie en hebben dit in verschillende stadia. Aangezien ik alleen nachten draai heb ik andere werkzaamheden dan een dag of avonddienst. Bewoners zijn vaak erg onrustig in de nacht. Ze kunnen niet slapen of willen dat niet. Ik ben dus veelal bezig met bewoners naar bed brengen en ze gerust te stellen. Soms d.m.v. een praatje, soms met medicatie en soms gewoon door bij ze te zijn. Ook kan ik dankzij een speciaal systeem zien wat een bewoner doet in zijn kamer. Veel bewoners kunnen vallen of er zijn andere calamiteiten, dan is het belangrijk te zien wat er gebeurt.  De ene nacht is het heel druk en onrustig en de andere nacht is het rustig.”

“Ik werk altijd in blokken van 3 à 4 nachten. Mijn eerste nachtdienst ben ik altijd 24 uur achter elkaar wakker, simpelweg omdat ik niet voor kan slapen. Verder probeer ik altijd licht te eten in mijn nacht, daar doet mijn lijf het beter op.”

Eetdagboek van een verzorgende

Bianca’s eetdagboek

Om 8.00 uur ben ik wakker. Omdat het heel slecht weer is ga ik niet hardlopen maar doe een workout thuis van 45 minuten.  Hierna ontbijt ik met overnight oats. Dit maak ik met frambozen, kwark, amandelmelk en havermout. Ik ben gek op groenten maar fruit eet ik niet veel. Daarom doe ik altijd al een beetje in mijn havermout, dan heb ik vast iets gehad.

Rond 13:00 uur lunch ik met mijn zoon. Ik eet 6 crackers met zuivelspread en een hele aubergine, die ik eerst gebakken heb.  Ziet er misschien niet lekker uit maar ik vind het heerlijk.

Tussendoor eet ik een schaaltje frambozen.

Om 18.00 uur gaan we eten. We eten wraps uit de oven. Hierin zit paprika en een bonenmix. Ik neem er nog lekker wat ijsbergsla bij.

Om 21.00 uur vegetarische loempia’s. Hier is mijn zoon gek op en zelf vinden we ze ook héérlijk.

Tijd om te werken! Mijn dienst duurt van 23.00 tot 7.00 uur.

Mijn dienst begint met de overdracht van de avonddienst. Tijdens de overdracht hoor ik of er nog bijzonderheden zijn.

Daarna gaan we een rondje doen langs de woningen. We kijken of er nog werkzaamheden liggen waar niet aan toe gekomen is, brengen nog een aantal bewoners naar bed en delen waar nodig slaapmedicatie uit.

Om 01.00 uur eet ik een stukje zelfgemaakt bananenbrood.

Het is bij ons de ene nacht heel rustig  en de andere nacht  heel druk. Vannacht is het druk, veel bewoners zijn onrustig en komen steeds uit bed. Deze begeleiden we dan weer naar bed.

Om 03.30 uur eet ik een salade, deze heb ik zelf gemaakt.  Het is heel simpel, rauwe andijvie met mango en een gekookt eitje erdoor. En voor de extra smaak zit er nog wat sweet chili saus over.

Ondertussen doe ik wat administratieve klusjes achter de computer en helpen we weer wat bewoners in bed of naar het toilet.

Tegen 06.00 uur eet ik nog wat kwark met frambozen.

Vanaf 06.45 uur komen mijn collega’s binnen en dragen wij de bijzonderheden van de nacht over.

Om 07.00 uur ben ik klaar en om 08.00 uur lig ik dan eindelijk heerlijk in bed.

Bianca, bedankt dat je jouw dagboek met ons wilde delen! Hoewel jij er zelf ongetwijfeld aan gewend bent, klinkt het behoorlijk pittig om 24 uur wakker te moeten zijn. En dan ook nog zo’n drukke dienst tussendoor; ik doe het je niet na!

Eetdagboek van een verzorgende

Andere eetdagboeken

Nieuwsgierig naar de andere eetdagboeken? Naast dit eetdagboek van een verzorgende hebben we al veel mooie en bijzondere andere eetdagboeken mogen delen!

Eetdagboek van een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close