Eetdagboek van een brandweerman

Nick is brandweerman bij de Brandweer Twente Standplaats Enschede. Dat hij veelzijdig is in zijn werk blijkt wel uit het feit dat hij naast manschap ook nog chauffeur/pompbediende, duiker én oefenleider is. Daarnaast heeft hij de papieren voor de redvoertuigen bijna binnen. Nick is ook nog altijd vrijwilliger in Boekelo, een dorp naast Enschede, waar hij in 2011 is begonnen met de opleiding manschap A(brandweerman).

eetdagboek van een brandweerman

Wat zijn vak zo bijzonder maakt? ‘Als je bij de brandweer werkt weet je nooit wat de dag gaat brengen, dat is het mooie aan dit vak. Het kan dus zijn dat je tijdens de lunch je bord met eten maar even moet laten staan om snel naar een melding van bijvoorbeeld een ongeval of een woningbrand te gaan’.

Nick is samenwonend met zijn vriendin Romy. Zij is degene die ons een kijkje geeft in het eetdagboek van Nick. En hoe leuk is dat! Zo’n brandweermannen-eetdagboek is natuurlijk héél wat anders dan ons eetdagboek.

Ontbijt

07:00 de wekker gaat en ik sta gelijk naast het bed. Ik trek in de kledingkamer mijn dienstkleding aan en ga naar de badkamer om mij op te frissen en tanden te poetsen etc. (de tas met sportkleding heb en ondergoed etc. heb ik ’s avonds al gepakt)

07:10 Ik neem 2 crackers met kaas mee en voor ’s avonds 3 plakken brood met of ei of wat anders, dit verschilt per dag.

07:20 Op naar de kazerne!

07:30 Ik ben op de kazerne en drink hier 2 bakken koffie en eet de 2 crackers met kaas op.

08:00 Tijd voor het appél. Hier wordt verteld wat er de dag ervoor is gebeurd en wie welke taak heeft op het voertuig die dag. Denk hierbij aan aanvalsteam, waterploeg, chauffeur of zit je misschien wel op een van de redvoertuigen, ook dat wisselt per dienst.

08:15 Voertuigcontrole, alle voertuigen worden nagekeken en er wordt gekeken of alles goed werkt. Ook leg je bijvoorbeeld je helm alvast in de auto.

09:00 Het échte begin van de werkdag. Iedereen binnen de brandweer heeft een beheersmatige functie, dat kan zijn automonteur, ademluchtmedewerker, opleiden & oefenen en ga maar zo door. Ik heb zelf de functie als ademluchtmedewerker. Hier testen we de ademluchtcilinders maskers, en rugplaten, deze worden na elke inzet of oefening schoongemaakt en getest, zodat je altijd vertrouwd een brand in kan gaan.

10:00 Koffie drinken met de collega’s boven in de kantine.

Lunch (oftewel de warme maaltijd)

12:00 Eten met de collega’s. Onze maaltijden zijn kant en klaar maaltijden, hierbij kunnen wij kiezen uit een lijst van 25 maaltijden. Denk aan: bami, nasi, boerenkool, macaroni en noem zo maar op. Mijn keuze is vaak boerenkool.

13:00 Een uurtje later gaan we weer aan de bak. Tussendoor is er nog wel even tijd voor een bakkie.

16:45 De werkzaamheden voor de dag zijn gedaan. Nu gaan we nog gezamenlijk een uur sporten onder leiding van een sportinstructeur. Het eerste half uur worden we goed afgebeuld, het laatste half uur is een teamsport denk hierbij aan voetbal, hockey, volleybal of noem zo maar op.

17:45 Einde van de werkdag. We gaan nu de wachtdienst in. Hierbij mag jezelf bepalen wat je gaat doen: wil je je auto wassen, nog even sporten, leren, of wat andere dingen voor de brandweer doen, dan is daar nu tijd voor.

Diner (de maaltijd die voor de meeste het 12 uurtje is)

18:00 Ik eet mijn boterhammen op die ik vanmorgen in het zilverfolie heb gepakt, dit wisselt met de dienst wat erop zit.

20:00 Koffie met ploeg, vaak met een lekkere koek.

22:30 Ik zoek het bed op om af te wachten wat de nacht nog gaat brengen.

07:15 De wekker gaat, ga me opfrissen en ruim mijn slaapkamer op voor de collega die na mij komt.

07:30 Drink 1 of 2 bakken koffie en praat nog wat met collega’s aan de koffietafel.

08:00 Einde van de dienst en ga nu naar huis.

Ziet er bijna uit als een normale dag met als grote verschil dat Nick 24 uur van huis is geweest. Slapen deed hij dus op zijn werk en dat lijkt me best wel even wennen. Veel beroepen hebben dit, maar mijn kantoorbaantje is daar natuurlijk niet mee te vergelijken!

En eh, zullen we pleiten voor een goede catering binnen de brandweerkazernes in plaats van kant-en-klaar maaltijden? Haha!

Dankjewel Nick en Romy voor jullie openheid en bereidheid om Nicks dag met ons te delen.

Dat was ‘m weer voor vandaag! De volgende keer nemen we een kijkje in het leven en eetdagboek van een Schipper, dus stay tuned!

Join the Conversation

  1. Odette says:

    Best sneu voor de Brandweer dat ze moeten leven van kant en klaar maaltijden op het werk, je zou denken dat de Brandweer beter verdient!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close