Eetdagboek van een SEH-verpleegkundige

Hoe leuk is het om eens een kijkje te mogen nemen in een werkdag van iemand anders en dan ook te weten te komen wat er dan zoal gegeten wordt. Daarom zijn we ook zo blij met de inzendingen die we al hebben mogen ontvangen de afgelopen maanden.  Vandaag is het de beurt aan Carlijn, spoedeisende hulp verpleegkundige. Carlijn deelt het eetdagboek van een SEH-verpleegkundige tijdens de nachtdienst. Dit betekent dat ze dus ontbijt met een warme maaltijd en midden in de nacht aan de lunch zit.

Eetdagboek van een SEH-verpleegkundige

Wie is Carlijn en wat doet een SEH-verpleegkundige?

“Ik ben Carlijn 34 jaar. Woon samen met mijn vriend en heb een dochter van zeven jaar, die om de week, de hele week, gezellig bij ons is. Ik ben spoedeisende hulp verpleegkundige en werkzaam op de SEH van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Als SEH verpleegkundige werk ik onregelmatig: overdag, avond, nachten en in de weekenden. Geen enkele dienst is bij mij hetzelfde en het eetdagboek van een SEH-verpleegkundige dus ook niet. ’s Ochtends beginnen we altijd met het checken van de afdeling, hebben we een onderwijs moment, dat kan een klinische les zijn, het oefenen van een casus of een spel waarbij we materialen voor een handeling moeten verzamelen of het aanleggen van een verband. Dit doen we met het hele team, verpleegkundigen en artsen. Met een late- of nachtdienst nemen we eerst de patiënten over van onze collega’s. En dan is het afwachten welke patiënten er komen. Dit kunnen allerlei patiënten zijn, van een paar weken oud tot ver in de negentig. Met buikklachten, herseninfarct, na een ongeval en op dit moment ook patiënten met (een verdenking op) COVID.”

Pauzes tijdens het werk

“Wij hebben geen vaste pauzemomenten. Als er een rustig moment is nemen wij onze pauze of we vragen een collega heel even op de bellen en alarmen van onze patiënten te letten. We zitten dan ook niet met zijn allen tegelijk te eten. Tijdens een hele drukke avonddienst kan het zijn dat we pas rond negen uur eten, dat we even rustig zitten of snel ons eten op eten. Maar daarentegen hebben we ook diensten waarin we prima even met een aantal gezellig kunnen zitten. Ik neem jullie mee in mijn eetpatroon tijdens een nachtdienst. Dit leek mij wel leuk, omdat dat afwijkt van een gewone werkdag.”

Eetdagboek van een SEH-verpleegkundige

Eetdagboek van een SEH-verpleegkundige

Ontbijt met een warme maaltijd

Het is woensdag. Ik heb er al één nachtdienst opzitten. Deze keer heb ik geluk want mijn vriend is vrij en die maakt mij wakker rond zes uur dat het eten bijna klaar is. Anders kook ik zelf voor ons tweeën als ik wakker word. Het tijdstip wisselt heel erg, ik ben niet zo’n goede slaper meer overdag en vaak wakker in de middag.  Ik ontbijt dus met een warme maaltijd; daar heb ik zelf niet zo’n moeite mee. ’s Avonds neem ik dan altijd nog iets voor ik werken ga wat kwark, fruit of iets anders.

Start van de dienst

Mijn dienst begint om 23.00 uur met de overdracht. Ik neem een aantal patiënten over van een collega van de late dienst, deze patiënten ga ik altijd even langs. Ik kijk direct even of er nog iets gedaan moet worden. We zijn met de collega’s van de nachtdienst volop bezig zo aan het begin van de dienst. We ronden dingen af voor opname of ontslag, ondertussen komen er nieuwe patiënten bij die we opstarten. Dit betekent dat we een verpleegkundige anamnese doen, bloed af nemen, hartfilmpje maken, foto’s aanvragen en eventueel andere onderzoeken/handelingen die nodig zijn.

Eetdagboek van een SEH-verpleegkundige

Lunch middenin de nacht

Deze nacht ga ik pas om half vier voor het eerst eten. Mijn collega en ik stonden, samen met een aantal artsen, een poos vast bij de opvang van een baby van vijf weken, die erg ziek was. Dit doet wel iets met me en ik ben dan ook blij, nadat we alle rommel en die maak je veel in zo’n situatie, hebben opgeruimd en kunnen gaan zitten om even wat te eten. Ik had lekker havermout mee, met kwark, noten, kruiden en een appel erdoorheen. Eigenlijk is dit dus mijn lunch. Vaak neem ik aan het begin van de nachtdienst nog een tussendoortje en probeer ik tussen twee en drie uur iets van kwark, brood, omelet of iets dergelijks te eten.

Laatste maaltijd van de dag

Om half zes is het rustig en gaan we met zijn allen even in de koffiekamer zitten en neem ik een grote kop thee met een zelfgemaakte zoete aardappelbrownie. Rond half zeven neem ik dan nog wat kwark met mango en kokosrasp. Dit is dan mijn laatste maaltijd voordat ik naar huis ga en kan slapen. Ik probeer altijd rond zes uur nog wat te eten, soms word ik wakker rond twee uur overdag en dan heb ik echt zin om naar beneden te gaan op zoek naar iets te eten.

Snaaigedrag

Wat ik ’s nachts altijd lastig vind is de behoefte om te snaaien, omdat je dan wat langer achter de computer zit en niet met directe patiëntenzorg bezig bent. Als er ‘niets in huis’ is gaat het goed, maar als een collega wat lekkers mee genomen heeft, dan is het echt een hele uitdaging om daar vanaf te blijven.

Andere eetdagboeken

Nieuwsgierig naar de andere eetdagboeken? Naast dit eetdagboek van een SEH-verpleegkundige hebben we al veel mooie en bijzondere andere eetdagboeken mogen delen!

Eetdagboek van een…

Join the Conversation

  1. Odette says:

    Heel interessant! Ik hou van deze stukjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close