Eetdagboek van een Bakker

Jullie geven altijd te kennen het zo leuk te vinden onze eetoverzichten te lezen iedere zondag en ik kan daar helemaal inkomen. Als ik eens een tijdschrift lees, lees ik ook altijd eerst de rubrieken met eetoverzichten, eetplanningen en/of kijkjes achter de schermen. En juist omdat we hier zoveel plezier uithalen vonden we het tijd worden voor een nieuwe rubriek op OMF! In Eetdagboek van een… delen we niet onze eetdagboeken maar die van JULLIE! Een tijdje geleden deed ik op Instagram een oproep naar ‘bijzondere’/niet alledaagse beroepen. We waren op zoek naar mensen die een beroep uitoefenen waarvoor je op gekke tijden werkt, waar het niet zeker is of je wel aan je lunchpauze toekomt, waar dagen iedere dag anders zijn of waarvoor je juist een bepaald eetpatroon moet volgen. Er kwamen méga veel leuke reacties dus de rest van het jaar gaan we zo nu en dan een bijzonder eetdagboek met je delen. Vandaag is het de beurt aan Paul, hij deelt het eetdagboek van een bakker.

Paul is 38 jaar en woont samen met zijn vrouw en twee dochters van bijna 5 en 3 jaar. In het dagelijks leven is Paul chef in een ambachtelijke bakkerij. Als bakker is het altijd nachtwerk, zeker als je werkzaam bent als broodbakker zoals Paul. “Mijn werkzaamheden bestaan uit een planning voor de dag maken, afwegen van grondstoffen, deeg draaien voor de verschillende soorten broodjes maar ook voor het groot brood. Ik verwerk het deeg tot een product tot het de oven in kan en verdeel het vervolgens over onze twee winkels.” Aangezien Paul voor zijn werk al om 02.30 uur op moet staan, begint zijn dag een stuk vroeger dan die van de meeste van ons. Met twee kinderen thuis ontkom je er echter niet aan om er nog een soort van normaal ritme op na te houden, dus… hoe doe je dat?

Eetdagboek van een bakker

Ontbijt

“Mijn dag begint doordeweeks om 02.30 uur als de wekker gaat. Zodra ik ben aangekleed ga ik naar beneden om te ontbijten. Ik ontbijt eigenlijk altijd met vier boterhammen en een mok halfvolle melk. Zodra dat op is ga ik richting mijn werk, hier begin ik om 03.30 uur.”

“Als ik ben aangekomen begin ik eigenlijk altijd met broodjes afbakken zodat deze op tijd zijn afgekoeld om ingepakt te worden voor verkoop in de winkel. Rond 08.00 uur is alles voor de dag wel gebakken en heb ik tijd om een boterham te smeren om die mee te nemen naar de bakkerij. Ik drink geen koffie (wel thee tussendoor), maar in mijn geval is dat niet zo erg: we hebben namelijk geen koffie- of ‘lunch’pauze tussendoor omdat dit eigenlijk niet te plannen is. We werken in een keer door, tot we klaar zijn. In mijn geval is dit meestal rond 11.30 uur, mijn werkdag zit er dan op.”

Lunch

“Lunchen doe ik thuis met mijn gezin als de kinderen niet op school of kinderopvang zijn. Tijdens de lunch eet ik meestal drie boterhammen of neem ik verse, zelfgemaakte worstenbroodjes mee – meestal op woensdag. Mijn vrouw wil ook nog wel eens een eitje of banaanpannenkoekjes bakken.”

“Omdat mijn dag zo vroeg begint ga ik na de lunch meestal nog twee à 2,5 uur slapen. Doordat ik zo vroeg weer thuis ben heb ik ’s middags veel tijd samen met mijn gezin. Met de kinderen eet ik ’s middags vaak iets lekkers en/of wat fruit”.

Diner

“We zorgen er eigenlijk altijd voor dat we rond 18.00 uur weer aan tafel zitten voor het avondeten; meestal is dit een gezonde maaltijd die we zelf koken. We hebben een poosje de Allerhande box en HelloFresh geprobeerd om de variatie in ons avondeten te houden. Het liefst eet ik pasta’s of lasagne maar sinds kort zijn we helemaal fan van risotto, hier kun je flink mee variëren en je kunt er goed een vega variant van maken. Het diner is niet compleet zonder toetje; over het algemeen eten we vla of yoghurt.”

Avondsnack

“Als de kinderen in bed liggen drinken mijn vrouw en ik samen nog een kop thee (of twee) met een koekje. Hierin zijn we trouwens wel streng voor onszelf, we eten echt maar één koekje. In het weekend kan er nog wel een wijntje of speciaalbiertje vanaf met borrelhapjes of een bakje chips.”

“Rond 22.00 uur laten we de hond uit en gaan we naar bed.”

Eetdagboek van een bakker

Join the Conversation

 1. Lotte says:

  Wat superleuk om te lezen! Ik vind eetdagboeken ook het allerleukste. Kan ik me nog opgeven? Dagboek van een restaurant-eigenaar:) Soms niks eten, soms veel, soms de heerlijkste dingen. Ieder geval nooit hetzelfde haha.

  1. Sabine Author says:

   Ja, zeker! Mag ik een mailtje sturen naar het e-mailadres dat je hebt ingevuld of kan ik je beter op via een ander adres bereiken?

   1. Lotte says:

    Yes, dat mag zeker op het ingevulde adres:) hartstikke leuk!

 2. Odette says:

  Leuk om dit te lezen inderdaad! Lekker vroeg 11.30 klaar met werken, maar wel een zwaar beroep lijkt me.

 3. Rianne says:

  Leuk om te lezen! Werk zelf ook in een bakkerswinkel en de banketbakkers bij ons( die ook rond 1 of 2 uur snachts beginnen) stapelen smorgens altijd witte pistoletjes met kaas en rookworsten op elkaar haha iets minder gezond

 4. Meike says:

  Leuk artikel! Verfrissend om een nieuw rubriek te lezen!

 5. Dian1986 says:

  Leuk om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close