Beenham met honing-mosterd saus

Beenham met honing-mosterd saus is natuurlijk een klassiek paasrecept en aangezien Pasen alweer bijna voor de deur staat, vond ik het tijd om deze klassieker een keer met jullie te delen.

Op OMF vind je al recepten voor Beenham met abrikozenglazuur en Beenham uit de slowcooker met mosterdglazuur, maar deze klassieke variant met warme honing-mosterdsaus ontbrak nog.

In de receptenbox onderaan deze pagina vind je de bereidingswijze voor beenham uit de oven, maar aangezien je dit gerecht werkelijk op tal van manieren kunt bereiden, vertel ik je verderop in het artikel ook hoe je de beenham in de slowcooker kunt bereiden en geef ik ook tips voor beenham uit de airfryer. Kun je zelf jouw favoriete methode kiezen.

Beenham met honing-mosterd

Beenham met honing-mosterd voor Pasen

Er gaat bijna geen Pasen voorbij zonder beenham met honing mosterd te zien op onze eettafels. En ik snap het wel! Het is een makkelijk te bereiden gerecht en vaak vind iedereen het ook lekker, vanwege de vrij neutrale smaak.

Tel daarbij op dat je het zowel voor de brunch, lunch als het avondeten kunt serveren èn zowel warm als koud kunt eten en je hebt eigenlijk een ideaal gerecht te pakken. Aangezien Pasen dit jaar vrij laat valt, zijn ook de witte asperges al volop verkrijgbaar. En zeg nou zelf, witte asperges en beenham met honing-mosterd is toch de perfecte combinatie voor de paasdagen?

Hieronder ga ik je uitleggen hoe je de beenham met honing-mosterd op verschillende manieren kunt bereiden. Zelf koos ik deze keer voor een bereiding in de oven, maar je kunt dus ook heel goed de slowcooker of Airfryer gebruiken.

Het maakt niet uit welke bereidingsmethode je uiteindelijk kiest, zolang je er maar voor zorgt dat de kerntemperatuur van de beenham om en nabij de 65 graden Celsius ligt. Dan is het vlees goed gaar en nog lekker sappig. Gebruik eventueel een kernthermometer die je in het vlees kunt laten zitten zodat je niet iedere keer in het vlees hoeft te prikken om te checken of deze gaar is.

Beenham uit de oven

Goed, beenham uit de oven is wellicht de makkelijkste manier van beenham bereiden aangezien ik er vanuit ga dat iedereen wel een oven heeft. In de receptenbox onderaan de pagina kun je precies lezen hoe ik omga met deze bereidingswijze, maar ga er vanuit dat je voor een beenhammetje van om en nabij de 500 gram, ongeveer 45 minuten nodig hebt om deze goed te garen.

Over het algemeen geldt trouwens dat je, voor beenham uit de oven, ongeveer 10 minuten baktijd per 100 gram kunt aanhouden. Ik koos er echter voor om de beenham van te voren in een koekenpan aan te braden zodat het vlees vast een lekker bruin kleurtje zou krijgen, dus ik had aan 45 minuten baktijd genoeg.

Gebruik een klein ovenschaaltje waar de beenham precies in past en de oven doet de rest voor je. Het is niet nodig om de beenham halverwege een keertje om te draaien.

Beenham in slowcooker bereiden

Heb je de oven voor andere gerechten nodig, dan is beenham in de slowcooker bereiden wellicht een handig alternatief. Ook voor deze bereidingswijze raad ik je aan om de beenham eerst even aan te bakken in een koekenpan, zodat het vlees alvast een lekker kleurtje krijgt. De slowcooker bakt de buitenkant van de ham namelijk niet, waardoor het vlees anders een beetje bleek blijft.

In de slowcooker heeft de beenham niet heel veel tijd nodig om te garen. Ik raad je sowieso aan om stand Low te gebruiken om te voorkomen dat het vlees te snel gaart. Check na twee uur op Low de kerntemperatuur van het vlees om te kijken of dit al bijna op 65 graden Celsius zit.

Zet de slowcooker eventueel nog een half uurtje langer aan of houd de slowcooker op warmhoudstand tot de rest van je gerechten klaar zijn.

beenham uit de oven

Beenham in Airfryer

Tot slot hebben we natuurlijk nog de geliefde Airfryer. Ook daarin kun je heel goed een beenhammetje bereiden. Hiermee ben je net een tikkeltje sneller klaar dan wanneer je de beenham in de oven bereidt, maar het scheelt niet erg veel.

Verwarm de Airfryer op 175 graden Celsius en bak de beenham in ongeveer 35-40 minuten tot een kerntemperatuur van 65 graden.

Maak de laatste minuten van de baktijd, ongeacht de bereidingswijze die je hebt gekozen, de honing-mosterd saus klaar en klaar is je perfecte paasrecept.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

beenham slowcooker
No ratings yet

Beenham met honing-mosterdsaus

Beenham met honing-mosterdsaus is natuurlijk een klassiek recept voor Pasen. Hoe simpel het gerecht ook is, je kunt het werkelijk op tal van manieren bereiden. Dit is mijn oven-recept.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • ovenschaal
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 500 g beenham
  • peper en zout

Honing-mosterdsaus

  • klontje boter
  • 1 sjalotje – fijngehakt
  • 2 el grove mosterd
  • 2 el honing
  • 150 ml slagroom
  • 1 tl gedroogde dille
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175℃ hetelucht.
  • Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de beenham rondom goudbruin.
  • Plaats de beenham in een ovenschaal en zet deze in de oven. Bak de beenham 45 minuten in het midden van de oven gaar, tot de kerntemperatuur van de ham 65℃ is.
  • Maak de laatste minuten van de baktijd de honing-mosterdsaus. Smelt hiervoor het klontje boter in een steelpan en fruit hierin de sjalot aan.
  • Voeg de mosterd, honing en slagroom toe en breng al roerend aan de kook. Kook de saus enkele minuten tot deze licht is ingedikt.
  • Voeg de dille aan de honing-mosterdsaus toe en breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en serveer met de warme honing-mosterdsaus.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: beenham, beenham uit de oven, honing-mosterdsaus, hoofdgerecht, pasen, varkensvlees

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close