Bacon-Uienjam

Al langere tijd stond het op mijn lijstje om een soort jam te maken van Bacon en Ui. Hoe lekker klinkt dat überhaupt al, Bacon-Uienjam. Ik ben op beide ingrediënten heel erg dol en het lijkt me een verrukkelijke combinatie op een burger of een stukje stokbrood met kaas. Toen ik op de blog Every Last Bite een recept tegenkwam voor Bacon-Uienjam moest ik het proberen. Ik gebruikte het recept van Carmen en paste slechts een paar kleine dingen aan. Uit de comments kon ik namelijk al opmaken dat deze jam verrukkelijk is zoals ie is. Ik noem dit recept trouwens wel jam maar eigenlijk mag dit niet hè, in Nederland mag iets pas jam heten wanneer het voor minimaal 60% uit suiker bestaat en dat doet deze Bacon-Uienjam absoluut niet. Lekker is het zonder twijfel dus probeer het eens.

Wat heb je nodig? (250 – 300 gram jam)

  • 200 gram ontbijtspek (broodbeleg)
  • 2 grote uien
  • een half kopje koffie
  • 1 theelepel balsamico-azijn
  • 1 ½ theelepel honing
  • 1 theelepel komijnpoeder

1. Leg de plakjes ontbijtspek op elkaar en snijd deze in blokjes. Snijd de ui in halve ringen.

2. Bak de spek in een diepere pan in ongeveer 5 minuten bruin en knapperig. Schep de spek vervolgens uit de pan en doe deze in een kommetje. Laat het bakvet achter.

3. Bak de uien in het bakvet van de spek in ongeveer 10 minuten zacht. Zorg ervoor dat ze niet verkleuren, dus houd het vuur laag. Schep regelmatig om.

4. Voeg de balsamico-azijn, de honing, het komijnpoeder, de koffie en het spek weer toe aan de uien en schep het geheel goed om.

5. Draai het vuur laag en laat de Bacon-Uienjam zo’n 40 minuten zachtjes pruttelen tot het een dikke structuur krijgt.

6. Gebruik de staafmixer om de Bacon-Uienjam lichtjes te pureren. Het hoeft geen gladde puree te worden, een paar keer pulseren is meer dan genoeg. Het is wel lekker als de spek en de uien nog een beetje herkenbaar blijven.

7. Laat de jam vervolgens volledig afkoelen en bewaar deze luchtdicht maximaal drie weken in de koelkast.

Ik kan me voorstellen dat je bij de koffie in dit recept vraagtekens plaatst maar ik garandeer je dat je hier niets van proeft. De koffie is er puur voor bedoelt om de jam een extra diepe smaak te geven maar dankzij het lange koken valt de herkenbare koffiesmaak compleet weg. Echt toevoegen dus!

Bacon-Uienjam

Join the Conversation

  1. Lotte says:

    Mijn vriend zou dit fantastisch vinden!

  2. Ellen says:

    Dit is een echte mannenjam, hahah! Maar volgens mij kan ik hem ook wel smaken hoor!

  3. Sarah - Tasting Lifestyle says:

    Klinkt alleszins superlekker! x

  4. Brenda (kookt) says:

    Oh Sab, wat een toppertje. Dit lijkt me echt super lekker! Gaat op de to-make lijst :)

  5. Marjolijn says:

    Klinkt fantastisch en zo ziet het er ook uit. Ik zou het geloof ik een chutney noemen.

  6. Margot says:

    Wat een bijzonder recept! Ik ben wel heel benieuwd hoe het smaakt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close