Mijn vriend Tim lust eigenlijk ieder soort taart dat er is, maar er is maar één ultieme favoriet: appeltaart. De Las Vegas appeltaart om precies te zijn maar waar je hem ook rustig wakker voor kunt maken is appelkruimeltaart, of apple crumble. Nu vind ik dit soort dingen ook wel lekker om te eten, maar helemaal wild word ik er nooit van. Wél vind ik het altijd bijzonder fijn om te maken want er zijn maar weinig dingen die lekkerder ruiken dan een huis waar net appeltaart is gebakken. Dat effect heb je ook met deze appelkruimelbars. Het is eigenlijk een appelkruimeltaart, maar dan gebakken in een vierkante bakvorm en in brownieformaat gesneden. Op de een of andere manier heb ik zo’n rare tic dat ik zulke bars altijd wat snoepbaarder vind. Ik zou net iets sneller een appelkruimelbar pakken dan een punt appelkruimeltaart bij de koffie bijvoorbeeld. Da’s toch best een beetje gek of niet? Hoe dan ook, mocht jij zelf nou fan zijn van alle gebakjes met appel of op zoek zijn naar iets makkelijks om te bakken: deze appelkruimelbars zijn dan zeker je ding.
En oja, mocht je de appelkruimelbars nou extra guilty willen maken, schenk er dan een beetje (gezouten) karamelsaus overheen. Hmm…
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Appelkruimelbars
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 175 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 80 gr kristalsuiker
- 1 ei
- 350 gr zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 1 el paneermeel
Voor de vulling:
- 5 Elstar appels in blokjes
- 2 el kristalsuiker
- 2 tl kaneelpoeder
- sap van 1/2 citroen
Voor de kruimellaag:
- 200 gr bloem
- 150 gr ongezouten roomboter direct uit de koelkast, in blokjes
- 100 gr witte basterdsuiker
Instructies
- Bekleed een vierkante bakvorm (20x20 cm) met een vel bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop voor de bodem de boter samen met het kristalsuiker romig. Voeg vervolgens het ei toe en laat deze meekloppen tot het ei volledig is opgenomen.
- Doe dan het zelfrijzende bakmeel en een snuf zout in de kom en kneed het geheel tot een zacht deeg. Bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg en bestrooi deze met het paneermeel. Dit om te voorkomen dat de bodem nat wordt door de appels.
- Doe voor de vulling alle ingrediënten bij elkaar in een kom en schep het geheel goed om. Stort de appelvulling op de deegbodem in de bakvorm.
- Doe voor de kruimellaag ook alle ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed dit vlotjes met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Niet te lang kneden, je hoeft er geen bal van te vormen.
- Verdeel de deegkruimels over de appelvulling in de bakvorm.
- Schuif de bakvorm in het midden van de oven en bak de appelkruimeltaart in 40 - 45 minuten gaar. Laat hem volledig afkoelen op het aanrecht en vervolgens in de koelkast alvorens je de taart in repen snijdt.
Inmiddels heb ik mijn vriend geleerd om bijna alle taarten super lekker te vinden, maar ook bij hem is appelkruimel één van zijn favorieten. Dit recept ga ik dan ook zeker een keer proberen!
Hmm super lekker !
O ik snap echt heel goed dat jij bars lekkerder vindt, dat heb ik ook. Het is gewoon net wat leuker en inderdaad snoepbaarder en het voelt wat onschuldiger omdat het meer een hapje ’to go’ is. Heeeeeeeel raar! Maar dit gaat ik wel maken! Malou x
Hier lust ik wel een paar stukjes van. Yum!
Super lekker, goed gelukt!
Dankje voor het recept :D
Gisteren gemaakt om op werk te trakteren (handig die hapklare stukken). Vandaag op gegaan tot de laatste kruimel, heerlijk!
Ah wat leuk!