How to: spareribs op de bbq bereiden.

Tips voor de juiste temperatuur en tijd!

Vandaag geen alledaags recept, maar wel eentje die je moet kennen, namelijk spareribs op de bbq. In de beginjaren van OMF publiceerde ik een artikel waarin ik uitlegde hoe je spareribs kunt marineren en bereiden. Vandaag de dag is dit nog steeds het populairste artikel op de blog. Geen enkel ander recept van OMF wordt zo vaak gevonden en opgevraagd via Google als die. Voorheen bereidde ik de spareribs altijd in de oven of slowcooker. Vooral die laatste methode zorgt gegarandeerd voor vlees dat van het bot valt. Toch is een intens rokerige smaak ook wel eens lekker en dat verkrijg je door spareribs op de bbq te bereiden. In het artikel van vandaag leg ik je stap voor stap uit hoe je de lekkerste spareribs op de bbq krijgt. Neem er in ieder geval even de tijd voor, je bent zo’n 5-6 uur onderweg.

Welk vlees gebruiken voor spareribs?

Zoals bij ieder recept is de kwaliteit van de ingrediënten het allerbelangrijkst. De spareribs die ik voor dit recept heb gebruikt zijn van BBQuality. Natuurlijk kun je overal spareribs vandaan halen maar het fijne en lekkere aan de ribs van BBQuality is dat hier de ketting nog aan zit. De ketting is in feite een extra vleeslaag die bovenop de botten ligt. Resultaat? Extra veel vlees aan de ribben. Waarom de ketting erbij andere slagerijen vaak af wordt gesneden is mij een raadsel; sinds we spareribs mét ketting hebben gegeten willen we eigenlijk niet anders meer.

Tip: Let op het vliesje!

Spareribs worden negen van de tien keer geleverd met het vliesje nog aan de onderkant van de botten. Dit is een dun, doorzichtig laagje op het bot dat zo op het eerste gezicht niet eens zo opvalt, maar wel van grote invloed is op het uiteindelijke resultaat. Verwijder het vlies met behulp van de achterkant van een lepel of een mesje en zorg ervoor dat je hem over de volledige lengte van de rib verwijdert. Zonder vlies worden de spareribs een stuk malser en dus lekkerder.

Spareribs op de bbq

Hoe lang moeten spareribs op de bbq?

Nu je de spareribs voor de bbq hebt gekozen bereiden we de barbecue voor. Ik heb het al vaker gezegd maar je hoeft echt niet per se een Big Green Egg of Weber te hebben. Sterker nog, ook met een gasbarbecue wil het allemaal prima. Zorg er in ieder geval voor dat je een afsluitbare barbecue hebt; eentje met deksel dus.

De spareribs bereiden we indirect, dat wil zeggen op dat deel van het rooster dat niet recht boven de kolen ligt. Verdeel de barbecue dus in twee zones: eentje waar de kolen liggen en eentje waar eventueel een opvangbak voor het vocht ligt.

Aangezien de spareribs een paar uur nodig hebben om te garen, kun je ervoor kiezen om ze ook te roken. Dit hebben wij ook gedaan en het zorgde voor een waanzinnig resultaat. Zelf hebben we een stuk appelhout genomen en laten weken in whiskey. Het hout hebben we tussen de kolen gelegd en de hele tijd hier laten liggen.

Welke temperatuur bij spareribs op de bbq?

Waar je het meest op moet letten tijdens het bereiden van spareribs op de bbq is de temperatuur op het rooster. Zet dus een oventhermometer naast de spareribs op het rooster. Zorg ervoor dat de temperatuur op het rooster altijd rond de 105°C ligt. De temperatuur reguleer je met de ventilatiegaten in de deksel van de bbq of eventueel met die onderin de bbq. Gulden regel: hoe meer de ventilatiegaten open staan, hoe hoger de temperatuur in de ketel wordt.

Hoe lang moeten spareribs op de bbq

Spareribs bbq temperatuur

Dry rub en barbecuesaus

Om extra smaak aan het vlees te geven hebben we er zelf voor gekozen om de spareribs te marineren met een dry rub en vlak voor het afgrillen in te smeren met barbecuesaus. Welke barbecuesaus je kiest laat ik helemaal aan jou over, wij hadden een extra rokerige, en ook de dry rub kun je zo maken als je zelf lekker vindt. Mijn dry rub bevatte de volgende ingrediënten (genoeg voor 4 ribs):

 • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl uipoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl komijn
 • 1/2 tl cayennepeper
 • peper en zout

Als het goed is heb je nu alle voorbereidingen getroffen. Tijd voor het recept!

Op OMF vind je nog veel meer bbq recepten!

Spareribs bereiden op de barbecue

3 van 1 stem

Spareribs bereiden op de barbecue

Porties4 ribs

Ingrediënten

 • 4 spareribs met ketting vlies verwijderd
 • 4 el olijfolie
 • 1 recept voor dry rub
 • 150 ml appelsap
 • 150 ml barbecuesaus

Instructies

 • Dep de spareribs droog met een vel keukenrol en smeer ze lichtjes in met een beetje olie zodat de dry rub blijft plakken.
 • Masseer de rub goed in de spareribs en leg de ribben vervolgens indirect op de barbecue, vleeskant omhoog.
 • Laat de spareribs hier zo'n 3,5 uur liggen met de deksel op de barbecue. Vergeet af en toe niet om de temperatuur op het rooster te checken!
 • Pak de spareribs na 3,5 uur in aluminiumfolie in. Schenk een beetje appelsap in ieder pakketje. Leg de spareribs weer (indirect) terug op de barbecue, nu voor zo'n anderhalf uur. De spareribs moeten na deze 1,5 uur wel ongeveer gaar zijn. Zo niet, laat ze dan gewoon langer op de barbecue liggen.
 • Haal de spareribs uit de aluminiumfolie en smeer ze in met de barbecuesaus. Grill de spareribs vervolgens nog even direct boven de kolen af en serveer ze direct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close