Apfelstrudel pancakes

Het ziet er wellicht wat decadent uit, maar persoonlijk vind ik deze apfelstrudel pancakes perfect voor de feestdagen. Iedereen die wel iets met de winter heeft is vaak dol op apfelstrudel, maar hier in Nederland kun je er gewoon niet zo makkelijk aankomen.

En dus bedacht ik een alternatief. Deze pancakes bevatten namelijk alle smaken van de bekende Oostenrijkse apfelstrudel en worden uiteraard geserveerd met héérlijke vanillesaus.

En zeg nou zelf, zo’n stapel pannenkoeken wil je toch op de ontbijttafel hebben staan?

vanillesaus

Pannenkoeken met appel en rozijnen

Eigenlijk is het ook gewoon oerhollands hè? De combinatie van appel en rozijnen staat voor mij gelijk aan appeltaart, maar het zijn tevens de hoofdingrediënten voor de Oostenrijkse apfelstrudel. Deze pannenkoeken met appel en rozijnen zijn dus ook een mooie mix van beide culturen. De vanillesaus maakt het plaatje wat mij betreft helemaal compleet.

Om de appelsmaak goed in de pannenkoeken door te laten dringen, koos ik ervoor om de appel te raspen. Zo is iedere pannenkoek voorzien van appel. Zou je de appel in blokjes snijden, dan krijg je toch dat de ene pannenkoek heel veel appel bevat en de ander vrijwel niets. En dat willen we niet!

Rozijnen horen wat mij betreft in apfelstrudel dus ik stopte ze ook in de apfelstrudel pancakes. Wel liet ik de rozijnen een kwartiertje in water weken, zodat ze niet al het vocht van het pannenkoekbeslag zouden opzuigen. Hierdoor zouden de apfelstrudel pancakes namelijk droog worden en dat is niet wat we willen.

Voel je echter vrij om de rozijnen weg te laten als je ze niet zo lekker vindt hoor. Ik gebruikte bewust niet al teveel omdat ik de smaak van rozijnen vrij overheersend kan vinden. 50 gram was precies genoeg voor deze stapel pannenkoeken.

Deze apfelstrudel pancakes zijn ontzettend luchtig en dat heeft alles te maken met het bereiden van het beslag. Voor het pannenkoekbeslag klopte ik de eiwitten namelijk apart van de eidooiers. Door de stijfgeklopte eiwitten pas als laatste door het pannenkoekbeslag te spatelen, krijg je een ontzettend luchtig beslag. En daarmee maak je van die american-style pancakes. Erg lekker!

Appel pannenkoeken maken en bewaren

Het voordeel van de apfelstrudel pancakes is dat je ze heel goed van tevoren kunt klaarmaken. De appel pannenkoeken maken kun je rustig al een dag van tevoren doen. Bewaar de pancakes luchtdicht in een bak in de koelkast en warm ze de volgende dag op in de magnetron of kort in de koekenpan.

Je zou de pancakes ook koud kunnen serveren als je dat lekker vindt. Leuk voor het kerstontbijt op school wellicht? Ik gaf mijn kinderen de pannenkoeken gewoon mee in hun broodtrommel en daar werd absoluut niet over geklaagd – haha. Voordeel van een moeder die volop kerstrecepten moet ontwikkelen in deze periode.

Zorg er wel voor dat je de vanillesaus en de pannenkoeken los van elkaar bewaard. Door de saus worden de pannenkoekjes sompig en dat zou jammer zijn.

pannenkoek met appel

De lekkerste vanillesaus

Bij een goede apfelstrudel hoort een heerlijke vanillesaus en ik gebruikte daar mijn vaste vanillesaus-recept voor. Dat vind ik persoonlijk gewoon de aller lekkerste.

Ik maak vanillesaus altijd met de volgende ingrediënten:

  • 100 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 1 vanillestokje (merg)
  • 2 eidooiers
  • 40 g kristalsuiker

Door een mix van melk en slagroom te gebruiken, wordt de vanillesaus extra vol van smaak en lekker romig. Je kunt ook alleen melk gebruiken, maar houd er dan wel rekening mee dat de saus wat dunner blijft.

Bovendien kun je ervoor kiezen om de vanillesaus warm of koud te serveren. Ik hou niet zo van warme vanillesaus, dus ik laat de saus altijd helemaal afkoelen voordat ik deze serveer. Ook de saus kun je prima al een dag van tevoren maken. Bewaar deze in de koelkast en roer de saus vlak voor het serveren nog een keer goed door.

De vanillesaus is ook erg lekker om te serveren bij de Mini apfelstrudel, een ideaal makkelijk nagerecht voor het kerstdiner. Maar ook is het lekker bij:

Vanillesaus geeft altijd direct iets feestelijks aan een gerecht, vind je niet?

Wil je wel de èchte apfelstrudel maken, probeer dan het heerlijke recept van Rutger eens!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

apfelstrudel vanillesaus
5 van 1 stem

Apfelstrudel pancakes

Deze apfelstrudel pancakes zijn ideaal om te serveren als uitgebreid ontbijt. Ze doen echt aan Oostenrijkse apfelstrudel denken en dat komt met name door de heerlijke vanillesaus die we er uiteraard bij serveren.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer
  • beslagkom met garde

Ingrediënten

Appel pannenkoeken

  • 6 eieren – gesplitst
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 300 ml melk
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • snufje zout
  • 1 appel – geraspt
  • 50 g rozijnen – geweld

Vanillesaus

  • 100 ml melk
  • 100 ml slagroom
  • 1 vanillestokje (merg)
  • 2 eidooiers
  • 40 g kristalsuiker

Instructies

Vanillesaus

  • Begin met het maken van de vanillesaus zodat deze vast iets kan afkoelen. Doe hiervoor de melk, slagroom en het vanillemerg in een steelpannetje en verwarm dit.
  • Klop de eidooiers met de kristalsuiker tot een luchtig mengsel.
  • Schenk de warme melk al kloppend bij de eidooiers in de beslagkom en schenk daarna alles weer in het steelpannetje.
  • Kook de vanillesaus al roerend in, tot deze wat dikker is geworden. Laat afkoelen met de deksel op de pan.

Pancakes

  • Doe de eiwitten in de kom van de keukenmachine en de eidooiers in een beslagkom.
  • Klop de eiwitten met de machine tot stijve pieken.
  • Klop de eidooiers met de suiker, bloem, bakpoeder, kaneelpoeder en een snuf zout tot een egaal beslag.
  • Spatel de stijfgeklopte eiwitten door het pannenkoekbeslag.
  • Spatel als laatste rustig de geraspte appel en rozijnen door het beslag.
  • Bak de pannenkoeken in een kleine koekenpan goudbruin en gaar.
Gang: brunch, ontbijt
Keuken: Oostenrijks
Trefwoord: american pancakes, apfelstrudel, pannenkoeken, vanillesaus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close