De tijd van het jaar is weer aangebroken waarin we veel gevulde speculaas en kruidnoten eten. Tenminste, voor ons geldt dit. En stiekem durf ik niet eens te zeggen hoeveel zakken kruidnoten er bij ons thuis al zijn weggewerkt. We begonnen in ieder geval al ver voordat Sinterklaas in Nederland aankwam, oeps! Maar genoeg over kruidnoten, we gaan het hebben over gevulde speculaas. Gevulde speculaasmuffins wel te verstaan, want daar deel ik vandaag het recept voor. En naast het feit dat ze er knap uitzien, smaken ze ook nog eens waanzinnig lekker!
Gevulde speculaas maken
Gevulde speculaas maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Op OMF vind je daar al een heel lekker gevulde speculaas recept van en dat recept is nog altijd favoriet bij mij. Net zoals deze gevulde speculaascake of gevulde speculaaskoeken trouwens. Enfin, daar voegen we vandaag dus nog muffins aan toe!
Deze muffins zijn ontzettend makkelijk om te maken. In plaats van de spijs netjes te verdelen in het midden van het speculaasbeslag, koos ik ervoor om plukjes van de spijs door het beslag te spatelen. Hierdoor heb je af en toe een hap met spijs en af en toe eentje zonder. Vind ik zelf heel lekker!
Om de muffins er extra rustiek uit te laten zien heb ik er voor het bakken ook nog amandelsnippers overheen gestrooid. Ziet er instant feestelijk uit, vind je niet?
Amandelspijs of notenvrije spijs
Gevulde speculaas is het allerlekkerst met amandelspijs. Dat heb ik in dit recept ook gebruikt en amandelspijs kun je heel makkelijk zelf maken. Het is natuurlijk ook helemaal prima om een pakje spijs in de winkel te halen.
Heb je nou te maken met een notenallergie in huis, dan kun je er ook voor kiezen om notenvrije spijs te gebruiken. Zorg er dan uiteraard wel voor dat je de amandelsnippers ook achterwege laat.
Muffins invriezen
Net zoals andere muffins kun je deze gevulde speculaasmuffins prima invriezen als je ze niet op krijgt. Laat ze na het bakken volledig afkoelen en bewaar ze daarna luchtdicht in de vriezer; ze zijn dan zo’n drie maanden houdbaar. Laat de muffins op kamertemperatuur komen buiten de koelkast, dan smaken ze weer heerlijk als ze eenmaal ontdooid. zijn.
Gevulde speculaasmuffins
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- muffinbakvorm
- 12 muffinvormpjes
Ingrediënten
- 200 g boter - op kamertemperatuur
- 250 g donkerbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneelpoeder
- snuf zout
- 100 g amandelspijs - in stukjes
- 50 g amandelsnippers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en bekleed de muffinbakvorm met muffinpapiertjes.
- Klop de boter met de basterdsuiker romig en voeg een voor een de eieren toe.
- Doe dan het zelfrijzende bakmeel, de koek- en speculaaskruiden, kaneelpoeder en snuf zout in de kom en spatel dit tot een egaal cakebeslag.
- Spatel tot slot de stukjes amandelspijs door het beslag.
- Schep de muffinvormpjes vorm met muffinbeslag en strooi de amandelsnippers over de bovenkant.
- Bak de gevulde speculaasmuffins 30 minuten in het midden van de oven tot ze gaar zijn. Laat helemaal afkoelen voor je ze serveert.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.