Helemaal in de beginjaren van OMF deelde ik al eens eerder een recept voor zelfgemaakte kip cordon bleu: maar heel eerlijk? Dat kon écht niet meer. De foto’s waren om te huilen, de krokante laag veel te donker gebakken en er was nauwelijks kaas en/of ham zichtbaar in het vlees. Dus ik besloot even voor de herkansing te gaan.
Er zijn zo van die stukken vlees die gewoon altijd lekker zijn, die wat mij betreft overal wel bij kunnen. Een kip cordon bleu valt daar wat mij voor mij zeker onder want de combinatie van krokante kip, gevuld met ham en kaas… dat is hemels. Vroegâh, toen ik nog thuis woonde, aten we het regelmatig met gebakken aardappeltjes en groenten maar nog steeds vind ik het heel erg lekker. Ook in reepjes gesneden en in een wrap gestopt vind ik kip cordon bleus een groot succes. Het zelf maken van kip cordon bleu is zo lastig nog niet. En het beste van alles: als je de cordon bleu eenmaal zelf hebt gemaakt wil je niets anders meer, want zo juicy als de kipfilet in de zelfgemaakte variant is, zo krijg je hem niet als je de cordon bleus uit de supermarkt haalt. Ook fijn: je kunt zoveel kaas en ham gebruiken als je wilt én je kunt ermee variëren. Top toch?
De truc bij het maken van een goede cordon bleu is dat je het vuur niet te hoog zet. Als je het vuur te hoog zet wordt de korst gauw te donker terwijl het vlees nog niet gaar is. Daarnaast is het ook handig als je de cordon bleu niet al teveel omdraait in de pan. Bak net zolang tot de cordon bleu aan één kant mooi goudbruin is en draai hem dan om. Zo voorkom je dat de paneerlaag beschadigd en de kaas de kans heeft om eruit te lopen. Je wilt immers nog wel wat kaas in de kip cordon bleu hebben zitten!
Meer inspiratie
Mocht je nou net zo weg zijn van deze combinatie van ingrediënten, check dan ook eens mijn Kip Cordon Bleu Tosti en de Cordon Bleu gehaktrol.
Krokante kip cordon bleu
Benodigdheden
- vel bakpapier of ziplockbag
- deegroller of vleeshamer
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- 2 plakken Belegen kaas
- 2 plakken schouderham
- 2 el bloem
- 1 ei - losgeklopt
- 30 g panko
- peper en zout
- boter om in te bakken
Instructies
- Doe de kipfiletsin een ziplock bag en sla ze desgewenst met een vleeshamer of deegroller iets platter.
- Snijd de kipfilets in zodat je ze plat kunt leggen.
- Leg op iedere kipfilet een plak kaas en een plak ham en vouw de kipfilets weer dicht.
- Wentel de kipfilets door de bloem en vervolgens door het ei.
- Schep peper en zout door de panko en wentel hier vervolgens de kipfilets door.
- Smelt een beetje boter in een koekenpan en bak hierin de kip cordon bleus op middelhoog vuur goudbruin en krokant, tot de kip gaar is. Keer regelmatig.
- Serveer de krokante kip cordon bleus direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.