Lamsrack uit de oven met rozemarijn

Wist je dat deze lamsrack uit de oven een van de aller vroegste kerstrecepten die ik in een jaar maakte is?

Vorig jaar liep de kerstperiode op OMF een beetje in de soep omdat ik véél te laat begon met het koken voor de decembermaand. Ik was natuurlijk nog niet zo lang mama, was bijna de hele maand oktober op reis, maakte ondertussen het kookboek van Shane Kluivert en tja… mijn planning was gewoon niet al te best.

Dat het dit jaar anders moest was duidelijk en daarom begon ik in maart al met het koken voor Kerst. Nee, geintje. Althans… deze lamsrack uit de oven met rozemarijn aten we al wel met Pasen – haha!

Omdat we een rack overhadden besloot ik hem de volgende dag te gebruiken voor een kerstgerecht. Ik plukte, terwijl de paaseitjes in de kast lagen, de kerstspullen van zolder om het gerecht op de foto te zetten en zie hier het resultaat: het eerste kerstgerecht dat ik kookte dit jaar voor OMF en direct ook een héle lekkere.

Als jij fan bent van het op tafel zetten van een behoorlijk stuk vlees met het kerstdiner dan weet ik zeker dat je gelukkig wordt van dit lamsrack.

Het fijne is ook direct dat dit geen stuk vlees is dat uren nodig heeft om te garen. Je bent er nog geen uur mee bezig en het resultaat is waanzinnig.

lamsrack oven

Lamsrack oven recept

Deze keer maakte ik de lamrack klaar in de oven. Lamsrack is een ideaal stukje vlees om op de barbecue te bereiden, maar aangezien we in de koude wintermaanden zitten, kan ik me voorstellen dat bij lang niet iedereen de barbecue aan gaat.

Heb ik overigens wel eens een keer gedaan! Een aantal jaren geleden was Picanha van de BBQ het hoofdgerecht van mijn kerstdiner. Súper lekker.

Enfin, lamsrack uit de oven dus. Lamsrack mag best een beetje rosé zijn van binnen en daarom heeft het vlees helemaal niet zolang nodig om gaar te worden in de oven. Voor dit recept heb ik het vlees bijvoorbeeld maar 25 minuten in de oven gehad en mocht het daarna nog 10-15 minuten onder aluminiumfolie nagaren. Dat is te overzien toch?

Voordat je de lamsrack gaat bereiden, is het belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Haal het minstens 30 minuten voor het koken uit de koelkast en laat het op het aanrecht rusten. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart en de smaken goed kunnen intrekken.

Lamsrack kerntemperatuur

De ideale kerntemperatuur van lamsrack is wat mij betreft tussen de 50℃ en 55℃. De temperatuur van het vlees meet je het makkelijkste met een kernthermometer.

Houd je het vlees op 50℃, dan zul je zien dat het meer rood/rosé is van binnen. Ga je richting de 55℃ dan krijg je echt meer rosé tot medium gekleurd vlees. Het is allemaal goed, het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat!

Laat het vlees voldoende rusten na het koken. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich weer verdelen en het vlees malser wordt.

lamsrack kerntemperatuur

Lamsrack kopen

Bij het kiezen van lamsrack is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en versheid van het vlees. Zoek naar een rack van jong lamsvlees, omdat dit over het algemeen malser en sappiger is. Het vlees moet een lichtroze kleur hebben en stevig aanvoelen. Vermijd stukken met een sterke geur of verkleuring, aangezien dit kan duiden op mindere kwaliteit.

Zo tegen de feestdagen kun je bij vrijwel iedere slager lamsrack kopen. Maar mocht je nou gedurende het jaar denken hé, ik heb wel zin in zo’n stukje vlees of juist vanuit je luie stoel de lamsrack bestellen, dan verkoopt BBQuality eigenlijk altijd wel lamsrack. BBQuality is al jaren een van mijn favoriete leveranciers van (speciaal)vlees. No spon trouwens.

Vaak kun je lamsrack met vetstuk kopen of zonder en kiezen voor een gekruide of ongekruide variant. Voor dit recept laat ik je aan de lamsrack zonder vetstuk en de ongekruide variant te nemen.

De lamsrack mét vetstuk is heel lekker als je het vlees op de barbecue wilt bereiden, maar aangezien we dat hier niet doen; laten we het stukje vet even achterwege.

Serveersuggesties en bijgerechten voor lamsrack

Een lamsrack uit de oven is een heerlijk hoofdgerecht op zich, maar het kan ook worden gecombineerd met verschillende bijgerechten om een complete maaltijd te creëren. Hier zijn enkele suggesties voor bijgerechten die goed samengaan met lamsrack:

1. Geroosterde groenten, zoals wortels, aardappelen en courgette.

2. Geroosterde pompoen-aardappelpuree met knoflook

3. Een frisse salade met tomaten, komkommer en feta.

4. Gegrilde asperges met een balsamicodressing.

Meer lekkere bijgerechten nodig? Hier vind je al onze bijgerechten.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

lamsrack kopem
3.30 van 79 stemmen

Lamsrack uit de oven met rozemarijn

Als je op zoek bent naar een stuk vlees dat luxe presenteert maar niet al te veel moeite kost, dan zit je met deze lamsrack uit de oven goed. Lekker op smaak gebracht met rozemarijn!
Porties2 personen*
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 55 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten

Ingrediënten

  • 1 lamsrack
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • grof zeezout
  • zwarte peper
  • boter of margarine

Instructies

  • Smelt een flinke klont boter of margarine in een koekenpan.
  • Snijd de bovenkant van het lamsrack kruislings in met een mes en bestrooi deze rijkelijk met peper en zout. Steek twee takjes rozemarijn in het vlees.
  • Bak de lamsrack in de gesmolten boter tot het vlees aan weerszijden mooi bruin is gekleurd.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal in met boter.
  • Leg de bruingekleurde lamsrack in de ovenschaal. Plet de teentjes knoflook en leg deze samen met de overige takjes rozemarijn en tijm in de ovenschaal en op het vlees.
  • Leg bovenop de lamsrack nog een extra klontje boter en schuif de ovenschaal in de oven.
  • Gaar de lamsrack 25 minuten in het midden van de oven. Haal na 25 minuten het vlees uit de oven, dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en laat het vlees 10-15 minuten rusten/nagaren voordat je het aansnijdt.

Notities

*Het is een beetje afhankelijk van de portiegrootte en het formaat van het lamsrack voor hoeveel personen dit gerecht is bedoeld. Het lamsrack dat ik heb bereid bestond uit 8 ribbetjes, 4 ribbetjes per persoon dus. Mocht je echter een grote hoeveelheid aan bijgerechten maken dan is dit wellicht ook genoeg voor 3 of 4 personen.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: hoofdgerecht, kerstmenu, lamsrack, vleesrecept

Join the Conversation

  1. Peter says:

    Heb je recept gevolgd met de lamsrack van de Makro. Verrukkelijk!! Bedankt!

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn om te horen!

  2. Ben Strampraad says:

    Was heerlijk om je vingers bij op te eten is jou schuld dat ik geen vingers meer heb

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close