Zelfgemaakte friet uit de Airfryer

Regelmatig krijg ik de vraag of ik wat vaker recepten zou willen delen die te maken zijn in de Airfryer. Snap ik, er zijn tegenwoordig maar weinig gezinnen die niet zo’n apparaat in huis hebben geloof ik. Toch moet ik eerlijk bekennen dat wij onze Airfryer voornamelijk gebruiken als alternatief voor de frituurpan. Ik ben natuurlijk gezegend met twee ovens en die gebruik ik beide met zoveel liefde dat ik het altijd zonde vind om de Airfryer voor ieder wissewasje te pakken. Toch is het een zeer geliefd apparaat bij ons thuis en de laatste tijd hebben we geëxperimenteerd met het zelf maken van friet. Altijd als we zelf friet maakten frituurden we dit omdat we dit simpelweg véél lekkerder vonden dan wanneer we het in de oven maakten. In de oven wordt het toch nooit zo krokant als uit de frituur. Nu hebben we ondervonden dat zelfgemaakte friet uit de Airfryer dus wél enorm krokant wordt en absoluut niet onder doet voor friet uit de frituur. De hoogste tijd voor een nieuwe Fastfood Friday want naast dat deze homemade friet heel lekker is, is het ook nog eens super simpel om te maken – hoera!

Ps. in de video gebruik ik de termen ‘friet’ en ‘patat’ door elkaar. Doe ik in het dagelijks leven ook, voor mij is het namelijk om het even. Geen duidelijke team friet of team patat hier.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Zelfgemaakte friet uit de Airfryer

Zelfgemaakte friet uit de Airfryer

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zelfgemaakte friet uit de Airfryer

3.63 van 32 stemmen

Zelfgemaakte friet uit de Airfryer

Porties2 personen

Ingrediënten

 • 500 gr iets kruimige aardappelen
 • 1 el neutrale olie
 • 1 tl grof zeezout

Instructies

 • Was de aardappelen en schil ze als het schilletje niet zo mooi is. Heb je aardappelen gekocht met een gladde schil dan kun je het er prima aan laten zitten - lekker juist!
 • Snijd de aardappelen in plakken van ong. 1/2 - 1 cm dik en snijd deze plakken vervolgens weer in reepjes van 1/2 - 1 cm dik. Allemaal afhankelijk van hoe groot jij de friet wilt hebben natuurlijk.
 • Spoel de friet onder de koude kraan af en doe ze vervolgens in een kom. Schenk hier koud water bij en laat de friet een half uur in het koude water weken.
 • Giet na een half uur de friet af en dep deze goed droog met behulp van een theedoek. Doe vervolgens de friet weer in een droge kom.
 • Doe de olie en het zout in de kom en schep het gehele even goed om.
 • Verwarm de Airfryer naar 180°C.
 • Schep de friet in het mandje van de Airfryer en bak ze vervolgens in 20 - 25 minuten (afhankelijk van hoe bruin en krokant jij ze wil) goudbruin en krokant. Schud de friet halverwege de baktijd een keertje om.

Join the Conversation

 1. Cynthia says:

  Die zien er echt gruwelijk lekker uit! Gaat op het probeer-lijstje!

  1. frans says:

   nou, ik vind ze er juist heel vies uitzien, stampvol met acrylamide en zwarte puntjes. Kankerverwekkend!
   Frieten moeten goudgeel zijn, niet bruin, niet zwart.
   Als je bv verse frites van de lidl koopt, met schil, worden ze heerlijk!

 2. Lianne says:

  Dankjewel voor dit recept. We hebben het vandaag uitgeprobeerd en de frietjes waren inderdaad heerlijk! Dit gaan we zeker vaker doen :)

 3. R.M. van Dijk says:

  Ik heb het meteen geprobeerd en de frietjes smaakten heel goed, maar waren wel een beetje slap. Ik had anders gewone diepvriesfriet, maar die werden heel hard in de airfryer.

  1. Diepvriesfriet is voorgefrituurd, deze worden standaard krokant maar zijn daardoor ook direct wat minder gezond. Nog beter droogmaken of langer bakken is de oplossing voor de zelfgemaakte friet.

 4. Miranda says:

  Als je voor 4 personen, 1000 gram maakt.. in een keer bakken of in twee keer??? :)
  Vandaag proberen! Ben benieuwd!

  1. Afhankelijk van het formaat van de Airfryer maar bij de meeste geldt in twee keer bakken.

 5. Kun je zelfgemaakte friet voorbakken in de airfryer en dan invriezen om later te bakken in de airfryer?

  1. Ik denk dat dit wel moet lukken. Ik zou ze dan zo’n 8-9 minuten op 160 graden bakken zodat ze bijna gaar zijn. Helemaal laten afkoelen en dan invriezen.

   1. Ik ga het proberen!!

  2. Ja dat kan wel, maar het gaat tenkoste van de smaak, die is dan iets minder maar toch ok.

 6. Dennis says:

  Ik vraag me af of ik het ook kan drogen in een sla sllinger centrifuge?
  Die heb ik toch en een gewassen droge doek vind ik toch wat minder fris, het idee dan.

  1. Je krijgt ze in de centrifuge nooit zo droog als met een doek en dit ga je echt merken aan het eindresultaat. Je zou eventueel wel keukenpapier kunnen gebruiken i.p.v. een theedoek.

 7. Amateur says:

  Ook in de airfryer moet friet voorgebakken worden. Dat kan op lage temperatuur zonder olie. Veel krokante dan in 1x op hoge temperatuur.

 8. Fleur says:

  Wat bedoel je met neutrale olie? Waar moet ik dan aan denken?

  1. Dat is olie die geen smaak achterlaat. Dus zonnebloem, arachide-olie.. Olijfolie laat wél smaak achter dus die is minder geschikt.

 9. Michiel says:

  Is de olie een noodzakelijk ingredient?
  Ik zou het liefste alleen de aardappel willen frituren, met dus alleen Air.

  1. Je hebt de olie wel echt nodig zodat de friet goed krokant wordt. Weglaten kan natuurlijk, maar dan wordt de friet wel wat slapper.

 10. Linda says:

  Je moet ze eerst voor bakken op 120 graden minuut of tien zonder olie. Daarna olie zout erop dan 15 20 minuten. Op 180 graden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2022 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close