Ik ben niet zo iemand die haar Airfryer iedere dag gebruikt. Er zijn mensen die complete maaltijden bereiden in het apparaat, maar zelf gebruik ik ‘m eigenlijk alleen voor het opwarmen van snacks, het bakken van friet en echt als alternatief voor de frituurpan. Verder gebruik ik liever mijn oven(s), die heb ik namelijk niet voor niets en ik heb daar wat meer controle over. Deze gepofte aardappels uit de Airfryer zijn echter wel top. Normaal gesproken kost het je minimaal een uur om aardappels te poffen in de oven, maar nu was het in een halfuurtje gepiept. Mooi makkelijk!
Over dat halfuurtje trouwens: dit is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het formaat aardappels dat je hebt. Ik had echt grote aardappels (groter dan mijn hand) en die waren na 45 minuten perfect gegaard. Houd daar dus een beetje rekening mee. Het formaat aardappels dat ik gebruikte was trouwens ook prima voor twee volwassenen en twee kinderen. Zo’n grote aardappel is altijd best machtig dus wij hebben ‘m lekker gedeeld. Omdat dit een beetje lastig op te nemen is in het recept, hanteer ik 2 personen als portie voor twee grote aardappels, maar weet dus dat je hier wellicht meer mond(jes) mee kunt voeden.
Het basisrecept voor deze gepofte aardappels uit de Airfryer zou je overigens ook heel goed kunnen gebruiken om Kumpir mee te maken. In plaats van de bieslookroom gebruik je dan dus toppings voor Kumpir. Lekkeeeerrr!

Gepofte aardappels uit de Airfryer
Benodigdheden
- Airfryer
- aluminiumfolie
Ingrediënten
- 2 grote aardappels - schoongeboend
- 2 klontjes boter
- 125 g crème fraîche
- 1 teentje knoflook - geraspt
- 1 bosuitje - in dunne ringen
- 1 tl verse bieslook
- 1 tl verse dille
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de Airfryer voor op 200℃.
- Pak de aardappels in met aluminiumfolie en leg ze in het mandje van de Airfryer. Pof de aardappels in 30 - 45 minuten zacht.
- Snijd de aardappels open en leg een klontje boter in iedere aardappel. Vouw het pakketje weer even dicht zodat de boter kan smelten.
- Roer de crème fraîche, knoflook, bosui, bieslook, dille, peper en zout door elkaar en schep een flinke lepel van de room in iedere gepofte aardappel. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Je hoeft dus geen gaatjes in de aardappel te prikken?
Nee, dat hoeft inderdaad niet.
Kun je aangeven hoe zwaar de aardappels waren die je gebruikt hebt? Dat is in recepten een stuk praktischer om te hanteren dan termen als “groot” (ik heb bijvoorbeeld geen idee hoe groot jouw hand is ;)). En op die manier is de timing ook een stuk makkelijke aan te passen als je grotere of kleinere aardappels in huis hebt. Alvast dank! :)
Ik heb de aardappels niet gewogen maar ze waren zo’n 10cm groot en 5-7cm dik. Maar ik raad je aan om uit te gaan van de kortste kooktijd en vanaf daar te kijken of de aardappels gaar zijn. Zo niet: nog wat langer erin.