Picanha van de BBQ

In 2016 begon ik met meer experimenteren op de barbecue en een van de eerste recepten die ik maakte was Picanha van de BBQ. Heel rap ging dit stuk vlees bovenaan mijn favorietenlijst en sindsdien hebben we het al talloze keren gemaakt.

Hoewel ik dacht dat de Pulled Pork van de BBQ niet overtroffen zou kunnen worden, vind ik Picanha van de BBQ nog tienduizend keer lekkerder. Tim heeft zijn vingers erbij afgelikt, wil dit eigenlijk bij iedere gelegenheid klaarmaken en we hebben het er na de eerste bereiding nog dagenlang over gehad.

Tijd om mijn Picanha recept te delen!

Wat is Picanha vlees?

In mijn zoektocht naar het eerste barbecueproject stuitte ik al gauw op Picanha. Het is een immens populair stukje vlees (aan het worden) en nu ik het geproefd heb vind ik dat niet heel onterecht.

Grappig is wel dat het een paar jaar geleden nog zo ondergewaardeerd was dat je het voor een prikkie kon kopen bij de slager. Nu zijn de prijzen aanzienlijk hoger.

Picanha is een prachtig stuk vlees dat qua malsheid ligt tussen rosbief en de dikke lende. Wellicht ken je het beter als staartstuk.

Picanha wordt gekenmerkt door zijn driehoekige vorm en dikke vetlaag. Laat je hierdoor niet afschrikken, dit vet zorgt er juist voor dat het vlees heerlijk mals is.

Het vlees is offline wat lastig te krijgen maar gelukkig heeft BBQuality een prachtig assortiment.

Je kunt kiezen uit verschillende opties; de prijzen liggen tussen de € 12,95 en € 45,95 per kilo. Zelf mocht ik aan de slag met de Australische Angus Picanha, een geweldig stuk vlees dat beschikbaar is voor € 19,95 / kilo.

Picanha bereiden op de bbq

Picanha bereiden is een fluitje van een cent, zeker als je al eens Low and slow gebarbecued hebt. Dit Picanha recept is namelijk zo klaar!

Op internet zijn verschillende bereidingsmethoden te vinden. Zelf heb ik diverse adviezen ter harte genomen en uiteindelijk is daar een voor ons perfecte bereidingswijze uitgekomen.

Wij eten ons vlees het liefst medium-rare en dan het liefst iets meer naar de rare kant. Mocht je het vlees verder willen doorbakken, laat de kerntemperatuur van de Picanha dan hoger oplopen wanneer het vlees op de barbecue ligt en laat het vlees langer onder aluminiumfolie rusten.

Picanha van de BBQ

Goed, laten we beginnen met Picanha bereiden! Allereerst snijden we de vetkant van het vlees kruislings in. Dep het vlees rondom droog en wrijf vervolgens het vet in met grof zeezout en zwarte peper. Uiteraard kun je het vlees voorzien van een lekkere rub of marinade, zelf vond ik dat niet nodig.

Maak ondertussen de barbecue klaar om indirect te koken. Wij hebben de warme kokosbriketten aan één kant van het kolenrooster gelegd en een lekbak aan de andere kant.

Leg de Picanha met de vetkant naar beneden recht boven de kolen tot het vet begint te smelten. Let op: dit is een kwestie van seconden en houd er rekening mee dat er vlammen kunnen ontstaan. Zodra het vet goed begint te druipen draai je het vlees om (dus vleeskant naar beneden) en leg je het vlees indirect boven de kolen.

Picanha van de BBQ

Tijd om de kernthermometer in het vlees te prikken. Je wilt naar een kerntemperatuur van 45°C. Probeer hierbij de barbecue op een temperatuur van 130 – 170°C te houden.

Doe de deksel op de barbecue en reguleer de temperatuur zoveel mogelijk met de onderste ventilatiegaten. Nu is het een kwestie van geduld. Bij ons duurde het 30 – 40 minuten voordat de Picanha een kerntemperatuur van 45°C had bereikt.

picanha kerntemperatuur
picanha vlees
picanha

Zodra het vlees een kerntemperatuur van 45°C heeft bereikt is het tijd om hem af te grillen. Doe dit direct boven de kolen en draai het vlees regelmatig tot het rondom een prachtig bruine kleur heeft gekregen.

Rook en vlammen horen erbij, maar let er wel op dat de vlammen het vlees niet verbranden.

Ik heb bij sommige bereidingswijzen gezien dat barbecuers de vetrand er in deze fase compleet af grillen. Zelf hebben we ervoor gekozen om een klein stukje eraan te laten zitten. Juist het vet maakt de Picanha van de BBQ zo lekker en van een beetje vet gaat niemand dood!

picanha op de bbq

Zodra de Picanha een mooie kleur heeft gekregen mag hij van de barbecue af. Leg het vlees in een ovenschaal en dek deze lichtjes af met een vel aluminiumfolie.

Laat het vlees nu 10 – 15 minuten rusten tot het een kerntemperatuur heeft van 45 – 55°C, afhankelijk van de gaarheid die je prefereert.

picanha bereiden

En dan is het tijd om het vlees aan te snijden! Kijk aan de zijkant van het vlees om te kijken hoe de draden lopen en zorg ervoor dat je al-tijd tegen de draad insnijdt. Op deze manier blijft het vlees namelijk op zijn malst en dat is iets dat je met Picanha van de bbq zeker wilt hebben.

Picanha van de BBQ

Et voilá! Dit is de manier waarop wij onze Picanha op de BBQ hebben bereid en wij vonden het fantastisch.

De rook- en grillsmaak door het direct grillen is fantastisch, het kleine vetrandje dat nog over is is lekker zacht en het vlees is über mals. Dankzij deze manier van bereiden maak je wat ons betreft het vlees zo klaar als in een steakhouse ook wordt gedaan, compleet met de heerlijke geur die altijd in zo’n restaurant hangt.

Al met al ben je maximaal zo’n 1,5 uur bezig met een stuk van ong. 2,5 kg Picanha bereiden en dat is heel dik de moeite waard.

Meer recepten van de barbecue maken?

Naast deze Picanha van de bbq hebben we ondertussen al veel meer lekkere vleesrecepten bereid op de barbecue. Hieronder een paar suggesties!

Of ga direct naar alle bbq gerechten!

Vergeet niet om in de webshop van BBQuality te kijken. Naast Picanha en vlees voor pulled pork vind je er talloze andere soorten vlees. Zowel voor op de barbecue als voor het dagelijks koken.

5 van 1 stem

Picanha van de BBQ

Picanha van de bbq is by far mijn meest favoriete stukje vlees, ik heb het al tientallen keren gemaakt en dit is de manier waarop ik dat doe.
Porties10 personen
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

 • barbecue (met indirect grillen mogelijkheid)
 • kernthermometer
 • aluminiumfolie

Ingrediënten

 • 2,5 kg picanha
 • peper
 • grof zout

Instructies

 • Dep het vlees helemaal droog en snijd de vetkant van het vlees kruislings in.
 • Wrijf het vet in met grof zout en zwarte peper.
 • Maak de barbecue klaar om indirect te grillen.
 • Leg de Picanha met de vetkant naar beneden recht boven de kolen tot het vet begint te smelten. Zodra het vet goed begint te druipen draai je het vlees om (dus vleeskant naar beneden) en leg je het vlees indirect boven de kolen.
 • Prik de kernthermometer in het vlees. Probeer de barbecue op een temperatuur van 130 – 170℃ te houden en gaar het vlees tot het een kerntemperatuur van 45℃ heeft. Bij mij duurde dit 30-40 minuten.
 • Verplaats de Picanha tot boven de kolen zodra het vlees de juiste kerntemperatuur heeft. Draai het vlees regelmatig tot het rondom een mooie bruine kleur heeft gekregen.
 • Leg het vlees in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie.
 • Laat het vlees nu 10 – 15 minuten rusten tot het een kerntemperatuur heeft van 45 – 55°C, afhankelijk van de gaarheid die je wilt.
 • Snijd het vlees tegen de draad in in plakken en serveer.
Gang: hoofdgerecht
Trefwoord: picanha, picanha van de bbq, vlees, zomerrecept

Voedingswaarden indicatie (per persoon/portie)

Serving: 10g | Calorieën: 685kcal | Eiwitten: 45g | Vet: 55g | Verzadigde vetten: 22g

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Picanha van de BBQ

Join the Conversation

 1. Marlene says:

  Kan je de picanha ook klaar maken in de oven / pan?

  1. Sabine Author says:

   In de oven kan, maar de smaak van de BBQ kun je daarmee nooit evenaren helaas.

 2. Hoi Sabine
  Ik ga dit stukje vlees als staartstuk of Angus bij de slager halen.
  Wat is het minimale gewicht om dit resultaat te behalen? Is een rauwe ham salade hier goed bij?

  1. Sabine Author says:

   Ik vind minimaal 1,5kg zelf altijd het meest ideaal. En in principe kun je natuurlijk alles erbij eten wat jij lekker vindt, al is een salade met vlees misschien wat dubbelop. Aardappel- of huzarensalade lijkt mij persoonlijk lekkerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close