Bavette van de bbq klaarmaken

Bavette van de bbq is extra lekker! Hoe je een lekker stuk bavette op de bbq klaar maakt, vertel ik je vandaag. Mag ik zeggen dat dit inmiddels een ‘hipstervleesje’ is geworden? Je ziet het namelijk op iedere menukaart terug tegenwoordig en da’s niet geheel zonder reden natuurlijk.

Bavette, ook wel vanglap genoemd, is een mager stukje stukje vlees met een lange, grove draad. In Frankrijk is het al langere tijd populair en daarom zagen we het voorheen vooral in Franse bistro’s.

Vroeger werd bavette aangeboden als doorregen runderlappen omdat het bewerkelijk was bij de slacht en vaak niet mals genoeg voor de consument. Zij kozen liever voor een biefstukje.

Inmiddels is bavette altijd bijna zo mals als biefstuk en kan het nagenoeg rauw gegeten worden. Het heeft een volle smaak en structuur en vooral bij Tim en mij is het een érg geliefd stukje vlees.

Bavette kun je op tal van manieren klaarmaken, één van onze favorieten is bavette van de bbq. Totaal niet ingewikkeld en in no-time klaar.

bavette bbq

BBQuality bavette bestellen

Zoals met al ons barbecuevlees komt ook deze bavette van BBQuality. Ik vind dat veruit de fijnste webshop voor vlees. Het assortiment is er ontzettend uitgebreid en ze hebben vrijwel voor ieder budget iets in de aanbieding.

Wat bavette betreft hebben ze twee soorten: ‘maanvlees’ (een andere benaming voor bavette) van jonge Belgische koeien, ‘vaarzen’,die één keer gekalfd hebben. Omdat het vrouwelijk rund is zijn de runderen meer gemarmerd.

In consumententaal: ze hebben wat meer vet in de spieren wat zorgt voor extra malsheid en smaak. De Belgische bavette kost €12,95/kilo.

Het andere soort is de Angus bavette uit Uruguay. De runderen komen uit de pampa’s van Uruguay en worden enkel met graan gevoerd. Dit zorgt voor gelijkmatige groei van de runderen, een nog mooiere marmering qua vet en een volle smaak. De bavette uit Uruguay is een stuk duurder, namelijk €27,95/kilo.

bavette op de bbq

Bavette op de bbq bereiden

Met bavette kun je doen wat je wilt. Insmeren met een dry rub, kruidenolie, enkel peper en zout of gewoon zo laten. Omdat bavette al zo vol van smaak is van zichzelf, bereid ik bavette op de bbq zelf altijd zonder kruiden en/of specerijen en strooi ik na het grillen pas peper en zout over het vlees.

Bavette bbq klaarmaken hoe lang – ‘Mijn’ methode

Daarnaast houd ik ervan als de bavette nog nagenoeg rood is van binnen. Daarom kies ik voor een iets andere bereidingswijze dan gebruikelijk.

In plaats van het vlees indirect te grillen, grill ik het direct al boven de kolen zodat het vlees snel klaar is en nog lekker rood is van binnen.

Deze bereidingswijze laat ik je zien in de receptenbox hier beneden. Mocht je het vlees iets rossiger willen, check dan de bereidingswijze hier beneden.

De ‘officiële’ methode

Wanneer je iets meer tijd hebt kun je ervoor kiezen om de bavette indirect te grillen. Smeer allereerste de bavette in met een dun laagje olie om ervoor te zorgen dat het vlees niet vast blijft plakken aan het rooster.

Zorg ervoor dat de barbecue een temperatuur heeft van 120°C en leg de bavette op het deel van het rooster dat niet boven de kolen hangt. Grill het totdat de kerntemperatuur van de bavette de 50°C bereikt.

Grill het vlees vervolgens kort boven de hele kolen tot het een mooie grill kleur heeft gekregen.

Leg het vlees in een schaal en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de bavette 10 minuten rusten en snijd hem vervolgens tegen de draad in in repen.

kerntemperatuur bavette
3.15 van 20 stemmen

Bavette van de barbecue

Bavette is een van mijn favoriete stukken vlees van de BBQ. Het is niet lastig om te bereiden en het resultaat is grandioos. Een van de meest malse stukjes vlees die er zijn. Heerlijk!
Porties700 gr
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Bereidingstijd 10 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • een barbecue

Ingrediënten

  • 1 stuk Bavette 700gr
  • peper en zout

Instructies

  • Dep de bavette droog met een vel keukenrol om overtollig water eraf te halen. Smeer het vlees vervolgens in met een dun laagje olie.
  • Leg de bavette boven de kolen op de barbecue en grill het vlees vervolgens aan weerszijden donkerbruin. Let er wel op dat het vlees niet verbrandt!
  • Grill de bavette tot deze een kerntemperatuur van 45°C heeft bereikt. Pak het vlees in aluminiumfolie in en laat het 10 minuten rusten.
  • Bestrooi het vlees met peper en zout en snijd het tegen de draad in in repen. Serveer het direct.
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: barbecue, barbecuerecept, bavette, bbq, bbquality

Join the Conversation

  1. Shirley says:

    Dit hadden wij laatst tijdens een buurt-etentje, ook van de barbecue. ZO. LEKKER!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close