Eén van de eerste taarten die ik vroeger maakte was kwarktaart. Eigenlijk was het vaste prik bij ons als we een verjaardag hadden: mam en ik de keuken in om appeltaart en/of kwarktaart te maken. We gebruikten altijd de (aardbeien)kwarktaartmix van Dr. Oetker en die vind ik nog steeds onwijs lekker. Toch is het leuker om met een volledig homemade versie aan de slag te gaan en dat heb ik gedaan. In de video van vandaag deel ik mijn recept voor aardbeienkwarktaart met je. Rijkelijk versierd met vers fruit, maar hier kun je uiteraard je eigen keuzes in maken.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Wat heb je nodig? (1 taart 23 cm Ø)
- 275 gram Jodenkoeken
- 125 gram ongezouten roomboter
- 500 gram magere kwark
- 250 milliliter slagroom
- 300 gram verse aardbeien
- 12 blaadjes gelatine
- 200 gram witte basterdsuiker
1. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier.
2. Verkruimel de Jodenkoeken en smelt de boter in een steelpannetje. Schep vervolgens de koekkruimels door de gesmolten boter.
3. Stort de bodemmix in de springvorm en spreid deze met behulp van een lepel uit over de hele bodem van de vorm. Druk de koekbodem goed aan.
4. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
5. Klop de slagroom stijf en pureer de aardbeien met de basterdsuiker.
6. Spatel de stijfgeklopte slagroom en aardbeiensaus door de magere kwark.
7. Knijp de gelatineblaadjes uit, laat ze smelten in een pannetje en voeg ook dit toe aan het kwarkmengsel. Roer even goed (maar luchtig!) door en stort de taartvulling in de springvorm.
8. Strijk de bovenkant van de kwarktaart glad en zet de springvorm minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Lekker! Hier wordt ook altijd wel een kwarktaart gemaakt. Heerlijk!
Doet mij echt denken aan vroeger dan maakte ik met mijn moeder ook de Dr. oetker kwarktaarten. Zijn echt lekker! Deze home-made variant klinkt ook erg lekker.
Oh yum! Daar lust ik wel een stukje van!
Heb de laatste tijd echt kwarktaart cravings, deze gaat er wel in!
Ik maakte inderdaad ook een kwarktaart voor iedere verjaardag. Blijft lekker. Deze ziet er heel lekker uit. Een recept wat ik toch maar even geprintscreened heb. Dit weekend maar een keer uitproberen.
Oh wauw, hij ziet er heerlijk uit! En terwijl ik het filmpje keek bedacht ik me dat ik gisteren op de markt lekker veel aardbeien gekocht heb. Eens even spieken wat ik nog meer in huis heb, maar deze kwarktaart ga ik zeker weten maken :)
Kwarktaart jammie zo lekker op een warme dag! Binnenkort maar weer eens maken.
Liefs xx
Voor mijn verjaardag maak ik eigenlijk altijd een kwarktaart, ongeveer zoals jouw recept. Ik wilde hem nu eens met (vruchten)yoghurt maken, ook omdat er weinig verse aardbeien etc te vinden zijn. Denk je dat dat lukt door de kwark letterlijk te vervangen door circa 1l yoghurt?
Dat heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Maar er bestaat ook vruchtenkwark he! Dat kun je sowieso gebruiken.
Vraagje. Heb deze afgelopen weekend gemaakt. Ik bak eigenlijk nooit en dit leek me leuk om te proberen. Heb nooit met gelatine gewerkt, maar daar ging het bij mij mis. Heb de gelatine, zoals in het filmpje besproken, laten smelten in een pannetje. Hierna gelijk in het mengsel. En ik merkte meteen al dat het fout was. De gelatine werd draderig en dat bleef ook. Na een nacht in de koeling, was de taart dan ook niet te eten. Overal zaten draden gelatine. Kun jij me hierbij helpen? Ik was erg teleurgesteld.
Oh wat zonde! Dat kan aan twee dingen hebben gelegen: of de gelatine is te lang verwarmd of het mengsel waar je de gelatine bij hebt gedaan was te koud. Ik denk dat dit laatste het geval is geweest. Heb je alle producten direct uit de koelkast gebruikt? Het is bij bakken altijd raadzaam om de producten op kamertemperatuur te laten komen voordat je ze gebruikt.
Ziet er goed uit!
Ik ben gewend om gelatine juist in een andere -warme- vloeistof op te lossen. Is het mogelijk om een beetje van de aardbeiensaus te verwarmen en de gelatine daarin op te lossen? Mogelijk om de draderige gelatine te voorkomen?
Ja hoor, dat kun je ook doen :)