9x typisch voor Japanners

Ik ben alweer ruim een maand terug uit Japan en nog steeds denk ik veel aan deze trip. Wat heeft het land, maar vooral ook de mensen enorm veel indruk achtergelaten. Als een land op je bucketlist staat en eindelijk het moment daar is dat je erheen kunt, ga je niet geheel zonder verwachtingen. In mijn eerste plog die ik maakte vanuit Japan schreef ik al dat Japanners mensen zijn waar ik een heel artikel over zou kunnen schrijven en bij deze heb ik dat gedaan. Vandaag neem ik je mee in de wereld van de Japanners en vertel ik je 10 dingen die ik typisch voor Japanners vond. Nu wil ik niet iedereen over een kam scheren dus mijn bevindingen zijn vooral gebaseerd op de mensen die ik heb mogen ontmoeten.

1. Ik heb nog nooit zulke respectvolle mensen gezien.

Maar echt. Dit komt mede dankzij het buigen dat ze vaak (eigenlijk continu) doen. Japanners buigen als ze elkaar groeten, ze buigen als ze weggaan en ze buigen om iemand te bedanken. En dan niet een keer, maar meerdere keren. Handen schudden doen ze eigenlijk niet. Ook opvallend: als ze weggaan draaien ze elkaar zelden de rug toe. Dus na de buiging lopen ze een paar stappen naar achter en daarna draaien ze zich pas om.

2. Japanners zijn heel erg van de tijd: liever te vroeg dan te laat!

Ik heb het nagevraagd aan mijn gidsen maar te laat komen is heel onbeschoft. Vaak verlies je al direct het respect wanneer je te laat komt. Japanners komen dus het liefst vroeger dan de afgesproken tijd. Minimaal 5 minuten te vroeg maar vaak nog wel wat eerder.

foto27

3. Sarcasme is niet iets wat de Japanners echt begrijpen.

Of Japanners nu gewoon heel serieuze mensen zijn weet ik niet, maar sarcasme zit niet echt in hun cultuur. Als je een sarcastisch grapje aan ze uitlegt liggen ze overigens wel in een deuk, dat is dan wel weer geinig, maar je zult ze zelf nooit sarcastisch horen doen.

4. In tegenstelling tot wat veel mensen denken: Japanners zijn geen vieze eters! Ze slurpen alleen soep.

“In Japan eten ze toch heel vies?!”. Die vraag heb ik heel vaak gehoord voordat ik naar Japan ging en eerlijk gezegd dacht ik dat ook. Maar het valt heel erg mee te vallen. Het enige eten dat ze vies (vind ik dan he) eten is noedelsoep. Maar dit hoor je te slurpen want hiermee laat je merken dat het echt heel lekker is. Het is wel een van de weinige dingen waar ik niet aan heb kunnen wennen. Ik durf best te zeggen dat ik misofonie heb want van ieder eetgeluid krijg ik kippenvel. Het was dan ook best een uitdaging om tussen de slurpende restaurantgasten mijn noedelsoepje op te eten.

5. Trek rustig een half uur uit voor vertrek om afscheid te nemen

Als Japanners op het punt staan om weg te gaan duurt dit rustig een half uur. Ze geven aan dat ze vertrekken maar vervolgens zijn er nog tal van dingen te bespreken en honderd bedankjes (en buigingen) te maken. “Laten we gaan”  betekent in de ogen van Japanners “over een halfuur vertrekken we echt”.

6. Ze hebben alles onder controle: georganiseerde chaos

Hoewel Tokyo chaos ten top is, is niets minder waar. Wanneer een verkeerslicht op groen springt en de hele mensenmassa in beweging komt, zul je niemand tegen elkaar zien botsen. Ook kantoorpanden zijn regelrechte papierbunkers. Overal liggen stapels papier en vaak niet eens heel netjes. Papieren netjes wegstoppen in mappen? Neh, waarom zou je. En toch weten ze altijd alles te vinden en verloopt alles heel georganiseerd. Toch bijzonder!

foto21

7. Smetvrees of gewoon heel erg schoon?

Handschoentjes, mondkapjes, geen handen schudden, schoenen uitdoen voordat je ergens naar binnengaat… Japanner zijn héél erg schoon. In Tokyo kun je rustig van de straat eten want straatvuil zul je niet zo snel zien. Papiertjes van snoepjes worden netjes opgevouwen en teruggestopt in de handtas. Schoon is het in Japan zéker.

8. Waarom die grote schoenen?

Ik heb een paar keer tijdens mijn tripje mijn lachen in moeten houden. Japanse dames (niet allemaal natuurlijk, maar je ziet ze regelmatig lopen) kleding zich vrij hip, soms zelfs een beetje uitdagend. Daarmee gaan hakken gepaard want dat dragen ze bijna allemaal. Maar ALLE hakschoenen worden in minstens één maat te groot gekocht. Maar echt. Ze sloffen met hun schoenen over straat terwijl hun voet bij iedere stap uit de schoen schiet. Waarom?

9. Visitekaartjes zijn hip!

En tot slot, visitekaartjes. Ja, ze lopen in Japan allemaal met de nieuwste smartphone en her en der lijkt de techniek veel verder gevorderd te zijn dan hier, maar visitekaartjes zijn hip. Vooral bij zakelijke afspraak word je eerst begroet door een buiging en vervolgens worden de visitekaartjes overhandigd. Ik vraag me oprecht af of ze allemaal bewaard worden. Het zal me niets verbazen dat kantoren speciale kasten hebben voor visitekaartjes want tijdens mijn reis ontving ik er zo’n 5-6 per dag.

foto14

Join the Conversation

 1. hafida says:

  Is misofonie een woord of bedoel je misofobie?

  1. Sharon says:

   Misofonie is een bestaande “stoornis”, en is erg lastig om mee te leven. Google het maar :-)

 2. MARIJKE says:

  Wat leuk om te lezen. Zo interessant die andere gewoontes e.d. Zou er ook graag een keer naar toe willen!

 3. Injapan says:

  Leuk om te lezen. Ik woon en werk sinds 2 maanden in Tokyo. Wat je beschrijft klopt inderdaad maar dit is wel de stereotype japanner hoor. Mijn collega’s begrijpen gelukkig wel mijn sarcastische grappen en komen regelmatig te laat. Maar zeker heel respectvol! Please come visit again :)

 4. Tanja says:

  Heel erg leuk om over deze cultuur te lezen! En die te grote schoenen, heel apart :-)

 5. Florence Vlogt says:

  Hihi wat een leuk artikel. Wel echt netjes met dat buigen en niet de rug toekeren.
  Liefs xx

 6. Jaimyskitchen says:

  Zo leuk om te lezen, ik ga in augustus 3 weken naar japan :D
  Vooral het oprijd komen is een goede tip!
  Krijg er zoveel zin in na het lezen van je japan artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close