Focaccia recept uit de Airfryer

Toen ik in mijn Instagram stories voor het eerst deelde dat ik bezig was met een Focaccia recept uit de Airfryer, gingen jullie echt LOS. Snap ik ook wel, bakken met een Airfryer is doorgaans natuurlijk een stuk sneller dan bakken in de oven en hoe te gek zou het zijn als je in een handomdraai zo’n lekker brood op tafel kunt toveren.

Dat ‘in een handomdraai’ was hier niet helemaal het geval. Ik had namelijk meerdere pogingen nodig om dit recept te laten slagen en ik kwam er ook achter dat het geen garantie is dat de focaccia in iedere Airfryer lukt.

Desalniettemin is dit Focaccia recept een topper. Je hoeft het deeg namelijk niet te kneden, je hebt er geen keukenmachine met deeghaken voor nodig en het resultaat is een lekker knapperig én luchtig brood dat nog veel vaker bij je op tafel komt.

Airfryer foccacia recept

Focaccia recept zonder kneden

Wat dit focaccia recept zo toegankelijk maakt, is dat je het deeg niet hoeft te kneden. Bij klassiek brood maken kan het soms een flinke klus zijn om een soepel deeg te krijgen, maar in dit geval neemt het hoge vochtgehalte van het deeg en het stretchen & vouwen het werk grotendeels uit handen.

Het deeg blijft (erg!) plakkerig, dat hoort zo. Juist daardoor krijg je straks een luchtig en open brood met die kenmerkende focaccia-structuur.

Ook handig: je hebt geen speciale keukenmachine of deeghaken nodig, alleen een grote kom en je eigen handen.

In het recept zul je zo zien dat ik het over stretch & folds heb. Dit is een belangrijke stap om de gluten in het deeg aan het werk te krijgen en het deeg luchtig te krijgen. Het is belangrijk dat je hiervoor je handen goed invet met olie, anders blijft het volledig vastplakken. Daarbij zul je in het begin denken dat het onbegonnen zaak is om het deeg op te pakken omdat het zo vloeibaar is, maar hoe vaker je ‘stretcht en fold’, hoe makkelijker dit uiteindelijk zal gaan.

Focaccia in de Airfryer bakken

Het bakken van een focaccia in de Airfryer gaat net even anders dan in de oven. Het compacte apparaat zorgt voor een snelle garing en een goudbruine korst, terwijl de binnenkant van het brood mooi luchtig blijft.

Het is wel belangrijk dat je de bak van de Airfryer goed invet en het deeg met voldoende olijfolie besprenkelt, zodat het brood niet blijft plakken en het een knapperige buitenkant krijgt.

Doordat de Airfryer sneller werkt dan een oven, is de baktijd korter: in zo’n 30–35 minuten heb je een perfect gebakken focaccia op tafel.

Focaccia uit de airfryer

Kan dit met iedere Airfryer?

De ene Airfryer is de andere niet. Dit zeg ik ook in mijn Airfryer kookboek. Ik schrijf mijn recepten natuurlijk altijd op basis van de apparaten die ik zelf in huis heb, dus soms is het simpelweg een beetje puzzelen met wat werkt voor jouw apparaat.

Voor de eerste poging gebruikte ik mijn Satisfry Airfryer van Russell Hobbs; een vrij basis ‘instapmodel’ Airfryer die werkt met een mandje. Omdat het focacciadeeg niet in het mandje kan, had ik die voor het bakken eruit gehaald en het deeg dus direct in de bak gelegd. Conclusie: werkt top als je alleen de bovenkant van het brood wilt garen, maar van onderaf werd het brood totaal niet gaar. Zelfs niet na 50 minuten bakken.

Het is voor het bakken van focaccia in de Airfryer dus wel echt nodig dat de lucht kan circuleren of (ook) van onderen wordt aangestuurd. Voor poging twee gebruikte ik dan ook mijn Satisfry Air & Grill Multicooker. Dit werkte sowieso al fijner omdat de bak hiervan groter is en het deeg dus beter wordt verdeeld, maar ook omdat deze Airfryer van zowel boven als onder hete lucht circuleert.

Het resultaat was TOP! Een perfect gegaard, luchtig brood. Rondom mooi goudbruin en lekker knapperig maar van binnen dus nog licht elastisch en lekker luchtig.

Dus op de vraag of je dit brood met IEDERE Airfryer kunt klaarmaken: zolang je ervoor zorgt dat de lucht rondom kan circuleren wel. Plaats desnoods een bakvorm in het mandje van de Airfryer als het niet anders kan.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Focaccia Airfryer
No ratings yet

Focaccia recept uit de Airfryer

Het stond al een poos op mijn lijstje om een Focaccia recept uit de Airfryer te maken. Dit had wat pogingen nodig want het lukte niet in een keer, maar uiteindelijk heb ik de manier uitgevonden die het beste werkt en is het resultaat TOP.
Porties1 brood (6-8 personen)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Rijstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 5 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • Ruime kom
  • vochtige theedoek
  • Airfryer

Ingrediënten

  • 600 g bloem
  • 2 tl instant gist
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 20 g olijfolie
  • 580 ml lauwwarm water
  • 2 takjes rozemarijn
  • grof zeezout

Instructies

  • Doe beide soorten bloem, gist, kristalsuiker en zout in een grote kom. Voeg hier de olijfolie en het water aan toe. Roer dit met een spatel door tot alle ingrediënten zijn gemengd. Let op: het is dus een érg nat deeg, dat hoort!
  • Dek de kom af met een theedoek en laat 5 minuten staan.
  • Maak je handen vet met een beetje olie en voer een paar sets stretch & folds uit. Dit doe je door met je hand een deel van het deeg op te pakken, uit te rekken en weer over zichzelf terug te vouwen. Draai de kom een kwartslag en stretch & fold nogmaals. Herhaal dit tot je de kom twee keer helemaal rond hebt gedraaid. Je hebt het deeg dan 8 keer gestretcht en terug gevouwen.
    In het begin zal dit bijna niet gaan omdat het deeg zo nat is, maar het wordt steeds beter.
  • Dek de kom af met een theedoek en wacht 2 minuten. Herhaal het stretch & fold proces nog twee keer. In totaal heb je dus drie rondes van 8 stretch & folds gehad met steeds 2 minuten tussen iedere ronde.
  • Drizzle een beetje olijfolie over het deeg en draai het deeg in de kom om zodat al het deeg voorzien is van een dun laagje olie.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur in de kom rijzen.
  • Vet de bak van de Airfryer in met olie en laat het deeg in de bakvorm glijden. Drizzle extra olie over het brooddeeg en verspreid het deeg met je vingers volledig over de bakvorm. Strooi de rozemarijn vast over het deeg.
  • Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen de Airfryer voor op 200℃
  • Maak je handen vet en duw met je vingertoppen op meerdere plekken het deeg tot de bodem van de bakvorm in. Hierdoor ontstaan luchtbellen in het deeg; lekker laten zitten! Dat zorgt straks voor luchtig brood.
  • Strooi het grove zout over de bovenkant van de focaccia en bak het brood 30-35 minuten in de Airfryer tot het goudbruin is gekleurd en lekker knapperig is.
  • Haal het brood uit de Airfryer en laat 5 minuten staan. Haal het deeg dan uit de bak en laat het volledig afkoelen op een rooster zodat de bodem van het brood niet nat wordt door de olie.
Gang: brood
Keuken: Italiaans
Trefwoord: airfryer, Airfryer recept, brood uit de airfryer, focaccia, focaccia recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close